Danske opfindere har kæmpe betydning for Danmark

Der skabes en milliardomsætning for virksomheder, når danske opfindere får hjælp til at få deres ideer i produktion. Det viser en ny rapport fra Teknologisk Institut.

En ny rapport fra Teknologisk Institut viser, at der via Opfinderrådgivningen de seneste fem år, alene på 20 ideer, er skabt 1,1 milliard i omsætning globalt og 835 millioner i Danmark. Foto: Teknologisk Institut. Foto: Teknologisk Institut

20.02.2024

SCM.dk

Helt almindelige mennesker får ofte unikke og værdifulde ideer. Og flere får succes med deres opfindelser uden at skulle leve en tilværelse som iværksættere, fordi de får hjælp til licensaftaler.

Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut har de sidste 51 år, fortroligt, uafhængigt og gratis hjulpet borgere i Danmark videre med deres ideer med det primære formål, at ideerne bliver til opfindelser, produkter og services. Gennem licensformidling til eksisterende virksomheder, skaber de værdi for samfundet i form af arbejdspladser og omsætning.

En ny rapport fra Teknologisk Institut viser, at der de seneste fem år, alene på 20 ideer, er skabt 1,1 milliard i omsætning globalt og 835 millioner i Danmark. 

”Gode ideer fra danske borgere, som bringes til virkelighed, har en kæmpe betydning for Danmark. I Opfinderrådgivningen hjælper vi hvert år tusindvis af iderige danskere med at undersøge deres gode ideer, og vi er eksperter i at formidle licensere opfindelser til eksisterende virksomheder. Hvis, og når, en ide er moden til det, hjælper vi med at skabe kontakt til interesserede virksomheder og sikre et samarbejde mellem opfinderen og virksomheden. Det smarte er, at allerede etablerede virksomheder har de muskler der skal til, når ideen for alvor skal introduceres til markedet”, fortæller centerchef Lene Grønning, der er leder af Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut.

Ifølge Lene Grønning har alle mennesker en evne til at tænke kreativt, tænke nyt og til at foreslå løsninger, der udfordrer det eksisterende – uanset alder, beskæftigelse, uddannelse eller interesse. Men, påpeger hun, vejen fra idé til virkelighed er ikke uden udfordringer og faldgruber. Mange vælger at gå iværksættervejen og lægger herefter mange kræfter i at skabe en virksomhed ud fra en enkelt idé, som er opstået.

”Det betyder ofte, at det tager meget lang tid at etablere sig i markedet og få rejst kapital til både markedsføring og produktion. Desværre taber iværksætterne ofte pusten og de gode ideer lægges væk igen. Som opfinder etablerer man ikke egen virksomhed, og derfor kan man beholde fokus på ideen gennem hele udviklingsfasen og arbejde sig frem mod en kommercialisering af ideen gennem licenssalg til eksisterende virksomheder”, siger Lene Grønning.

Den metode er derfor en attraktiv og værdiskabende forretningsmodel for både opfinderen og de virksomheder, som ender med at indgå en fælles licensaftale. I denne aftale har virksomheden rettighederne til at sælge produktet eller ydelsen og opfinderen modtager en aftalt royalty af salget.

For at skabe indsigt i værdien samt effekterne af Opfinderådgivningens indsats har Teknologisk Institut i 2007, 2010, 2017 og i 2023 indhentet data fra de involverede parter, det vil sige opfindere og licenstagende virksomheder.

”Resultatet af effektmålingen i 2023 er baseret på 82 licensaftaler, der er indgået i perioden 2018-2022. Heraf har vi fra de omsætningsmæssigt største licensaftaler udvalgt 20 og målt deres akkumulerede effekter og med et resultat på næsten 2 milliarder danske kroner er det tydeligt, at danskernes ideer er penge værd. De bedste opfindelser opstår når en opfinder ser og løser et konkret behov, som kan have global interesse”, siger Lene Grønning.

Læs også: Inspirationsdag skal hjælpe med overblik over robotteknologi

Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut er finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen som en resultatkontrakt og er gratis til rådighed for alle danskere og de deltagende virksomheder.

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.04.2024SCM.dk

Der skal mere fart på sagsbehandlingen af grønne projekter

26.04.2024SCM.dk

Forskere vil have øget fokus på unødvendig plastik

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

11.04.2024SCM.dk

Mange millioner skal hjælpe med at sige farvel til affald

04.04.2024SCM.dk

Ny rapport afslører barrierer for en cirkulær tekstilindustri

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

20.03.2024SCM.dk

Solceller på fabrikstag slukket på 8. måned

19.03.2024SCM.dk

Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle