17.01.2019  |  Branchenyt

Danske havne ligger i top på effektivitet

En ny rapport viser, at de danske havne ligger på en sjetteplads i verden, når det gælder effektivitet. Brancheorganisationen Danske Havne vil dog gerne gøre det endnu bedre.

World Economic Forum (WEF) har lavet en ny rapport over havneeffektiviteten. De har undersøgt 139 lande i verden med erhvervshavne og har lagt vægt på frekvens, punktlighed, fart og pris i vurderingen. De danske havne indtager en sjetteplads på ranglisten, kun overgået af havnene i Singapore, Holland, Finland, Hongkong og USA.

Læs også: Havnemyndigheder går sammen i nyt klimaprogram

Men brancheorganisationen Danske Havne, der repræsenterer Danmarks 64 erhvervshavne, vil endnu højere op på listen. Tine Kirk Pedersen, der er direktør i Danske Havne, er glad for placeringen men mener, vi kan gøre det endnu bedre:

”Danmark har længe været en maritim stormagt, og det skal vi også være i fremtiden. Men det kommer ikke af sig selv, og vi skal fortsætte med at kæmpe for de bedst mulige betingelser for vores havne, for det er dem, der stiller søvejen til rådighed for en kæmpestor del af vores eksport,” udtaler hun.

Politisk fokus er nøglen
Tine Kirk Pedersen vurderer, at der ikke skal særlig meget til for at vi kan komme endnu længere op på listen. Det kræver dog et forøget politisk fokus:

”Vi konkurrerer i dag i høj grad med ’næstennaboerne’ Holland og Finland, der på listen ligger over os, og hvis vi vil overhale dem og tiltrække endnu mere forretning og dermed vækst til vores havne og vores virksomheder, så skal vi lette havnenes rammebetingelser. Dermed kan havnene og virksomhederne arbejde endnu bedre sammen end i dag, så skibe kan betjenes effektivt og med fokus på hele servicepaletten”, siger hun og fortsætter:

”Det er også vigtigt, at lovgivningen gør det nemmere at gennemføre digitalisering af forretningsprocesser – her er Finland eksempelvis foran Danmark. Og så skal vores miljø- og erhvervssagsbehandling være i top, så vi på sagsbehandlingstider og kundefokus kan matche de allerbedste. For det er værd at satse på havnene”.

Læs også: Danske havne tjener penge på cirkulær økonomi

Som noget nyt i år har World Economic Forum også målt på havnenes effektivitet fra land til land. Derfor er det ikke muligt at konstatere så meget om tendensen endnu, men de kommende års rangering vil følge op på udviklingen.

- SDN

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere