Danske eksportvirksomheder er mindre optimistiske
Danske eksportvirksomheder må sætte priserne op. Det skruer forventningerne ned. Europæiske forbrugere bliver ramt på købekraften. Det rammer virksomhederne på efterspørgslen.
Ordrebogen hos de danske eksportvirksomheder er ikke helt så tyk som tidligere, og den hidtidige optimisme er forstummet. Det viser en spørgeunderskemaundersøgelse ”Eksportbarometer” for tredje kvartal. Undersøgelsen, der er foretaget af Danish Export Association i samarbejde med Jyske Bank, repræsenterer mere end 280 topledere fra danske eksportvirksomheder. Ifølge undersøgelsen oplever 45 procent af eksportvirksomhederne store prisstigninger på deres markeder. Det får virksomhederne til at hæve priserne på deres produkter.
”Prisstigningerne skyldes blandt andet råvaremangel, som tvinger eksportvirksomhederne til at sende regningen videre ved at sætte priserne op. Det sætter en stopper for den hidtidige store optimisme og er i bund og grund med til at sætte forventninger til eksporten ned, fordi forbrugerne vil efterspørge mindre, når salgspriser stiger”, forklarer Niels Rønholt, der er cheføkonom i Jyske Bank, og understreger:
”Det rammer hele Europa og forplanter sig direkte i forbrugernes købekraft. De danske eksportvirksomheder vil opleve, at efterspørgslen bliver mindre. Det kan give en krise, som vi nu ser den første bekymring for”.
Læs også: E-eksport sikrer virksomheder 171 procent bedre indtjening end andre
Danske Søstrene Grene, der har butikker i 15 forskellige lande, oplever ifølge virksomheden prisstigninger på stort set alle deres produkter.
”Vi har valgt at absorbere størstedelen af prisstigningerne selv, men vi er nødt til at sende noget videre, så vores priser kommer til at stige lidt i år. Lige nu ser vi, at forbrugerne rammes af den høje inflation, og ved at undgå store prisstigninger kan vi forhåbentlig give dem en håndsrækning og tage nogle markedsandele”, siger Mikkel Grene, der er CEO i Søstrene Grene.
Råvarer bliver et mindre problem
Råvaremanglen er ifølge den nye undersøgelse stadig udbredt, men den er blevet markant mindre. I Eksportbarometer for andet kvartal fremhævede 66 procent af eksportvirksomheder råvaremangel som en faktor, og det er i tredje kvartal dalet til 49 procent.
”I forhold til for tre måneder siden er ordrebeholdningen blandt eksportvirksomhederne faldet, og samtidig med, at efterspørgslen er på vej ned, er nogle af de flaskehalse, vi har være vidne til, blevet mindre. Dermed får vi en situation, hvor problemer som følge af mangel på råvarer vil blive mindre og mindre”, siger Niels Rønholt.
Forsyningskæder er udfordret
På trods af, at råvaremangel tegner til at blive et mindre problem for virksomhederne fremadrettet, så er forsyningskæderne fortsat en udfordring for blandt andet Søstrene Grene.
”Det er blevet markant sværere at skaffe chauffører, og med krigen i Ukraine blev det ret pludseligt forværret, fordi de ukrainske chauffører skulle hjem og kæmpe. Udfordringerne i supply chain, som vi har set med transport til søs, er flyttet ind på landjorden. Det er svært at se, hvor chaufførerne skal komme fra, og det er ikke bare en lille pukkel”, siger Mikkel Grene.
- PiB