22.03.2022  |  SCM 4.0

Dansk robotguru: I alle brancher gælder det om at komme ud af startboksen

Den globale trend er, at flere og flere brancher bruger robotter til at fremtidssikre deres drift. I Danmark er der fortsat masser af uopdyrket automationspotentiale, og derfor er Esben Østergaard ambassadør, når Nordens første rendyrkede robotmesse, R-22, den 23. marts slår dørene op i Odense.

Hvor meget af det, du laver på din arbejdsplads, kunne egentlig gøres på en sundere, hurtigere, bedre eller billigere måde med hjælp fra nye teknologier? Det har de færreste næppe overblik over. Men hvis man spørger Danmarks robot-guru nummer 1, Esben Østergaard om dette, så er det netop et spørgsmål danskerne bør reflektere over og tale om. Uanset om man er landmand, sygeplejerske, tømrer eller industritekniker.

Derfor er Esben Østergaard ambassadør for Danmarks første rendyrkede robotmesse, R-22, som løber af stablen i Odense Congress Center den 23.-25. marts, og som samler 108 udstillere, 110 talere og tusindvis af besøgende under ét tag.

”Potentialet i anvendelsen af robotteknologi er langt fra realiseret endnu her i Danmark. Vi har som land de rette teknologier, kompetencer og intentioner, men vi er simpelthen nødt til at sætte turbo på robot-udrulningen for at komme på omdrejningshøjde i den globale konkurrence”, fortæller Esben Østergaard, der kickstartede dansk robotindustris succes med skabelsen af flagskibet Universal Robots.

Læs også: Mobile robotter er en voksende del af lagerautomation

I dag investerer han sine ressourcer og indsigt i at hjælpe robotstartups med at udvikle teknologier, der gør noget positivt for verden. Det kunne eksempelvis være klimaet.

”Vi skal lære af hinanden og lade os inspirere af de mange danskere, der for længst har opdaget, at robotter er berigende for både arbejdsmiljøet og effektiviteten på jobbet. Vi vinder ikke i det globale robotkapløb ved at vente og se. Det gælder om at komme ud af startboksen og automatisere nu, uanset hvilken branche man arbejder i”, siger han.

Danmark falder bagud

Det globale robotsalg, som følges af International Federation of Robotics, vokser år for år, men i Danmark er det stagneret de senere år. I 2019 var Danmark ellers godt placeret på den globale robot-rangliste med en sjetteplads målt i robottæthed, men siden er vi sakket markant bagud og ligger nu på en niendeplads med 246 robotter per 10.000 medarbejdere.

Den nye messe R-22 er blevet til som reaktion på de senere års globale udvikling, forklarer Katarina Fruerlund Deylami, der er Business Unit Manager på messen, som også er Nordens største.

”Målet med R-22 er at inspirere mange flere danske virksomheder til at komme i gang med automatisering af processer og opgaver i deres arbejde. På messen kan de både møde hele den samlede robot-, drone- og automatiseringsbranche, samt høre om andres erfaringer med at implementere robotter”, siger hun.

”At Danmark har et højt lønniveau relativt set gør kun udfordringerne, og nødvendigheden af at komme i gang nu, større”, tilføjer hun.

Blandt de 110 talere på R-22s mange konferencer finder man blandt andet indlæg fra nøglepersoner hos nogle af frontløberne i brug af robotter i Danmark som eksempelvis Aarhus Kommune, Kamstrup og Danfoss.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere