14.10.2019  |  Innovation

Dansk Luftfart etablerer fond for at nå klimamål

Dansk luftfartsbranche vil danne en uafhængig klimafond. Fonden skal faciltiere luftfartens grønne omstilling og blandt andet bygges op om klimabidrag fra rejser.

Brancheforeningen Dansk Luftfart vil danne en uafhængig fond, Luftfartens Klimafond, der skal facilitere branchens grønne omstilling. Forslaget er oversendt til Transportministeren samt Klima-, Energi- og Forsyningsministeren.

Læs også: Drivkraft Danmark lancerer klimaplan for transportsektoren

På Dansk Industris Topmøde 2019 opfordrede statsminister Mette Frederiksen repræsentanter for erhvervslivet til at indgå en klimakontrakt. Den opfordring har Dansk Luftfart taget til sig med forslaget om fonden, der skal sikre mere bæredygtig flytransport. Det skriver Dansk Luftfart i en pressemeddelelse.

Skal finansieres af klimabidrag
Den danske luftfartsbranche vil som led i en brancheaftale med regeringen etablere klimafonden, der skal opbygges af bidrag fra regeringens forskningsmidler til grøn forskning i landbrug og transport samt klimaopkrævninger for rejser, der har oprindelse i de danske lufthavne.

Ifølge Dansk Luftart skal klimabidraget så vidt muligt afspejle den enkelte flyvnings andel af luftfartens samlede klimabelastning, men det må ikke være så stort, at det skader dansk luftfarts internationale konkurrenceevne. 

Den grønne omstilling fremmes
Tidligere på året præsenterede branchen en klimaplan for at nedbringe luftfartens klimapåvirkning frem mod 2030 og med målet om at blive klimaneutral senest i 2050.

På kort og mellemlangt sigt er løsningen, at luftfartsselskaberne i danske lufthavne får adgang til bæredygtigt flybrændstof i tilstrækkelige mængder. I dag er der kun meget begrænsede mængder på markedet, og det er flere gange dyrere end konventionelt flybrændstof. Det hæmmer branchens grønne omstilling.

Læs også: DI vil have intelligent grøn transport

Brancheforeningen regner med at klimafonden kan skabe indtægter på 250 – 300 mio. kroner årligt, hvilket skal øremærkes til grøn forskning og udvikling af en egentlig produktion og anvendelse af bæredygtigt flybrændstof samt til andre klimaløsninger for luftfarten på dansk grund.

Dansk Luftfart foreslår, at den præcise model for fondens virke, klimabidragets indretning og kobling til et iblandingskrav, defineres nærmere i et nyt Luftfartens Klimapartnerskab, som foreningen foreslog etableret i sin klimaplan. Klimapartnerskabet skal udover brancheaktører, bestå af forskere, myndigheder og andre relevante parter.

- MGC

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere