10.08.2020 | Strategi & ledelse
Dansk industri sejler foreløbig fri af konkursskærene
Ført an af oplevelses- og rejsebranchen er Region Hovedstaden hårdest ramt af konkurser under coronakrisen. Det viser nye tal fra eStatistik og FSR – danske revisorer.
Det ser ud til, at coronakrisen endnu ikke har sluppet sit tag i dansk erhvervsliv. På tredje måned opereres der under væsentligt forandrede vilkår. Det ses dog endnu ikke for alvor i konkurstallene.
En ny analyse fra eStatistik og FSR – danske revisorer viser nemlig, at der fra marts til og med juli måned i år blev registreret 2.316 konkurser. Ved samme periode sidste år lå tallet på 3.892, og under finanskrisen i 2009 var der 2.370 konkurser.
Ifølge analysen skyldes det høje antal konkurser sidste år en række nedlukninger af nulvirksomheder uden aktivitet.
”Endnu en corona-måned er passeret uden, at vi for alvor ser det store udsving i konkurstallene. Der er en stigning i jobtabet, som er drevet frem af få større konkurser blandt andre Jet-time. Det kan være tegn på en skiftende tendens, men det er for tidligt at sige. Udgangspunktet er fortsat, at coronakrisen koster jobs, men endnu ikke for alvor slår igennem med markante stigninger i konkurstallene”, siger chefkonsulent hos FSR – danske revisorer, Jakob Holm.
Læs også: Undersøgelse: Coronakrisen kan permanent ændre forsyningskæder verden over
Industrien går fri
Under coronakrisen har industrien indtil videre ”kun” udgjort 4 procent af konkurserne og jobtabene.
”Under corona ligger mere end halvdelen af jobtabet i Region Hovedstaden - eller mere præcist København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby kommuner. Det hænger naturligt sammen med oplevelses- og rejsebranchens kollaps, og særregler for hoteller og restauranter. Samtidig er det bemærkelsesværdigt, at industrien indtil videre lader til at være relativt upåvirket af krisen”, siger direktør i eStatistik, Kent Nielsen, og fortsætter:
”Dermed ikke sagt, at faren er drevet over for de danske industrivirksomheder. Der er uvished omkring situationen på eksportmarkederne, hvilket kan lede til endnu en bølge af Corona-konkurser, hvor industrien meget vel kan være mere udsat. Derudover er det store spørgsmål fortsat, hvordan billedet vil ændre sig på tværs af hele erhvervslivet, når hjælpepakkerne fases ud”.
- HCL
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.