22.08.2017  |  Innovation

Dansk indendørs-drone trækker opmærksomhed fra udlandet

Forskere fra Aalborg Universitet er gået sammen med tre virksomheder for at udvikle og teste en indendørs drone til brug i større lager- og produktionshaller. Flere udenlandske virksomheder har allerede vist interesse i den flyvende hjælper.

Forskere fra Aalborg Universitet gik for knap to år siden sammen med tre virksomheder i projektet UAWORLD, for at udvikle en autonom, indendørs drone, skriver Ingeniøren. Og resultatet er indtil videre positivt: Succesfulde test af prototyper og en stærk interesse fra udlandet.

Dronen, der skal kunne bruges i store lager- og produktionshaller, var oprindelig tiltænkt at løfte inspektionsopgaver på steder og materiale, der er svært og måske farligt for mennesker. Men som projektet har udviklet sig, har behovet for en anden funktion vist sig blandt mulige købere:  

”Vi er nok blevet overrasket over, hvor meget interesse der har været for at bruge dem som materialetransportører i store produktioner – eksempelvis i forhold til at samle letvægtsemner op og transportere dem fra A til B”, fortæller lektor på Institut for materialer og produktion, Peter Nielsen, til Ingeniøren.

Læs også: Rapport: Industri 4.0 trives fornuftigt i Danmark – de store er bedst

Det er blandt andet virksomheder fra den tyske og japanske fremstillingsindustri, der har vist interesse for at producere dronen som fleksibel stik-i-rend-dreng - et flyvende supplement til AGV’er.

”Droner kan ikke erstatte AGV’er i forhold til at transportere tunge emner, og de kan ikke erstatte en robot i forhold til at lave sådan noget som montagearbejde, men de kan lave kontrolmålinger, visuelle inspektioner eller transportere lette emner som værktøjer og komponenter”, siger Peter Nielsen til Ingeniøren.

Hård men givende testfase
Det har ikke altid været let at udvikle den autonome budbringer for forskerne og de tre virksomheder – droneproducenten SkyWatch, datateknologiudvikleren Reseiwe og GamesonTrack, der udvikler og sælger 3D-positioneringsteknoilogi.

Testfasen er foregået i Aalborg Universitets egen testproduktionshal blandt robotter, transportbånd og hylder og det har været noget af en styreopgave, fortæller Peter Nielsen:

”Det går hurtigt, dronen skal orientere sig hurtigt og den skal kunne træffe hurtige beslutninger. Og så skal det selvfølgelig være sikkert”, siger han til Ingeniøren.

Hvordan testflyvningen nærmere er foregået, kan ses i videoen nederst.

Læs også: Leveringsdroner kan ændre fremtidens logistik

Udfordringerne har også betydet, at udviklerne bag AUWORLD undervejs har måtte justere og ændre i de oprindelige planer og modeller – den nyeste testmodel har blandt andet fået seks motorer i stedet for fire, fordi det simpelthen var mere sikkert.

”Der er mange ting, vi har været nødt til individuelt at gøre bedre, for eksempel trådløs kommunikation, styringen af dronen og kontrollen af dronen. Men udfordringen har ikke kun været at hæve nogle enkelte teknologier, men også at få det hele til at spille sammen i ét system, så dronen fungerer autonomt. Det har helt klart været en kæmpe udfordring, og vi er ikke helt i mål endnu – men vi er meget tæt på at være dér, hvor vi skal være”, fortæller Peter Nielsen til Ingeniøren.

Læs mere om UAWORLD-projektet her.

-CHM

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere