Danmark styrker modstandskraften med nyt resilienscenter

Med oprettelsen af Resilienscenter Danmark styrkes udviklingen af viden og løsninger, der kan hjælpe virksomheder og organisationer med at leve op til nye krav om øget robusthed. Centret samler de syv danske GTS-institutters indsats for at fremme vækst og eksport af resiliensteknologi – og ultimativt gøre Danmark mere resilient.

Arbejdet med at etablere styregruppe, roller og arbejdsprocesser for Resilienscenter Danmark er allerede så småt i gang. Alle syv GTS-institutter bidrager med hver deres spidskompetencer til centret. Foto: DBI

30.01.2025

SCM.dk

Oversvømmelser, cyberangreb, brand, nedbrud i forsyningskæden, terror, strømsvigt, hybridkrig og pandemier. Listen over trusler mod danske virksomheder er lang, og sandsynligheden for hændelser, der vil påvirke virksomhedens drift, er stigende.

Derfor er de syv GTS-institutter gået sammen om at oprette Resilienscenter Danmark, der skal styrke udviklingen af innovative løsninger, så leverandører kan hjælpe virksomhederne med at blive mere robuste og mindre sårbare over for det øgede trusselsbillede.

Resilienscenter Danmark skal bidrage til at styrke Danmarks teknologiske kapacitet inden for samfundssikkerhed og beredskab og til at udvikle nye teknologier, der kan styrke samfundssikkerheden. Centret skal medvirke til, at Danmark har adgang til de nyeste og mest avancerede teknologier til styrket samfundssikkerhed ved at løse følgende hovedopgaver:

• Forskning og udvikling: Centret udfører forskning og udvikling inden for en række forskellige teknologiområder, herunder blandt andet simulering af oversvømmelser, kunstig intelligens, cybersikkerhed og droner.

• Teknologioverførsel: Centret arbejder på at demonstrere og overføre nye teknologier til virksomheder og kritiske samfundsfunktioner, så de kan anvendes i praksis.

• Samarbejde: Centret samarbejder med danske og internationale forskningsinstitutioner, private virksomheder, brancheorganisationer og myndigheder for at fremme udviklingen af nye teknologier.

I første omgang fokuseres på at støtte leverandører, der udvikler resiliensteknologier og løsninger til virksomheder blandt andet ved at udvikle standarder og certificeringsordninger, som skaber et effektivt og gennemsigtigt marked. På den måde understøtter centret virksomhederne i at leve op til NIS2- og CER-lovgivningen, som træder i kraft i 2025. Derudover er det på sigt tanken, at alle virksomheder skal kunne trække på centerets opbyggede viden, infrastruktur og testfaciliteter.

"Vi fokuserer på at bringe forskning og teknologi tættere på virksomhederne, så de kan udnytte de nye muligheder, som lovkravene skaber. Det er en unik chance for dansk erhvervsliv til at styrke deres konkurrenceevne”, siger Jesper Florin, leder af Resilienscenter Danmark.

Alle syv GTS-institutter bidrager med hver deres særlige kompetencer til Resilienscenter Danmark, og det giver en stærk muskel i arbejdet med at skabe et mere robust og resilient Danmark. Denne styrkeposition gør centeret til et nationalt kontaktpunkt for øget robusthed, som både virksomheder og det offentlige kan trække på.

”I tilfælde af en større national krise vil vi hurtigt kunne finde, mobilisere og koordinere de rette kompetencer blandt institutternes i alt 3700 eksperter – lidt ligesom under coronakrisen, hvor Teknologisk Institut hjalp spiritusproducenter med hurtigt at omlægge produktionen til håndsprit”, siger Jesper Florin.

Læs også: Globale forsyningskædeforstyrrelser stiger med 38 procent

Resilienscenter Danmark er et nationalt samarbejde mellem Alexandra Instituttet, Bioneer, DBI, DFM, DHI, FORCE Technology og Teknologisk Institut. Centret er støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriets resultatkontraktmidler med en årlig bevilling på 7,8 millioner kroner i perioden 2025-2028. Denne støtte gør det muligt for centret at fremme forskning og udvikling, der skal styrke danske virksomheders position i det internationale marked for resiliensteknologier.

"Resilienscenter Danmark skal være drivkraften bag et stærkt marked for resiliensteknologier, der ikke kun gør Danmark mere robust, men også giver danske virksomheder en global konkurrencefordel”, siger Carsten Damgaard, forskningsdirektør hos DBI.

Kilde: DBI

/ PiB

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Nævnt i denne artikel:

Relateret indhold

11.04.2025SCM.dk

Geopolitisk uro får skandinaviske forbrugere til at vælge lokalt

25.03.2025SCM.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

25.03.2025SCM.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

18.03.2025SCM.dk

Trængsel i havne forsinker forsyninger

11.03.2025SCM.dk

Kina-plus-én er ikke længere tilstrækkelig – der skal mere til

03.03.2025Descartes

Sponseret

CBAM og frihandelsaftaler – dette er vigtigt at vide

27.02.2025SCM.dk

Året grønne indkøber i 2024 har miljømærkede indkøb som en høj prioritet

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
SCANLOX ApS
Messe
Innovationboard hos Mazak

Opdag, hvordan automation kan optimere jeres logistik, og mød eksperterne, der giver svar på alle jeres spørgsmål.

Dato

24.04.2025

Tid

09:30

Sted

Mazak Danmark, Stensgårdvej 7, B, 5500 Middelfart

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams

Bredana Axcite A/S
Webinar
Warehouse Management Only Mode

Med Warehouse Management Only Mode får I mulighed for at implementere lagerstyring i verdensklasse – uanset ERP-system. Og/eller starte implementering af D365 med dette modul alene.

Dato

29.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus