DA: Kæmpe potentiale ved at få flere ikke-vestlige indvandrere i arbejde

Der er stadig for få personer med ikke-vestlig baggrund, der er i arbejde. Beskæftigelsen kunne øges med 57.000 personer, hvis ikke-vestlige indvandrere arbejdede i lige så høj grad som personer med dansk baggrund.

Mens ikke-vestlige mænd kun er 15 procentpoint bag danske mænd, når det kommer til at være i job, så er de ikke-vestlige kvinder næsten 25 procentpoint efter de danske kvinder. Foto: Iakov Filimonov / 123RF.

28.12.2021

SCM.dk

Det er lykkes at få flere indvandrere og flygtninge ud på arbejdsmarkedet i de seneste år, og mere end hver anden i flygtningegruppen var i arbejde i september 2021. Der er dog fortsat lang vej, før beskæftigelsen for den samlede gruppe af personer med ikke-vestlig baggrund når samme niveau som for personer med dansk baggrund.

Men hvis det lykkes at hæve beskæftigelsen for indvandrere med ikke-vestlig baggrund, kunne der potentielt være næsten 57.000 flere i arbejde. Det vil give en samfundsøkonomisk gevinst på mere end 13 milliarder kroner og en BNP-effekt på cirka 30 milliarder kroner, demonstrer Dansk Arbejdsgiverforening på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Næsten 8 ud af 10 af mænd og kvinder med dansk baggrund var i beskæftigelse i 2020. Det er en del højere sammenlignet med niveauerne for indvandrere med ikke-vestlig baggrund. Lige knap 6 ud 10 af indvandrermænd med ikke-vestlig baggrund var i arbejde i 2020, mens det kun gjaldt for lidt over 5 ud af 10 af de ikke-vestlige indvandrerkvinder.

Beskæftigelsen for ikke-vestlige halter bagefter

Der er store forskelle mellem kommunernes evne til at få ikke-vestlige indvandrere i arbejde. Flest ikke-vestlige indvandrere er i arbejde i vestegnskommuner som Albertslund, Rødovre, Herlev og Vallensbæk, kommuner nord for København som Egedal og Furesø, samt i vestjyske kommuner som Lemvig og Ringkjøbing-Skjern. Omvendt er der få ikke-vestlige indvandrere i arbejde i byer som Aarhus og Odense, Nyborg og Sønderborg.

De ovennævnte kommuner er også blandt de kommuner, hvor forskellen er lavest, når man ser på andelen, der er i arbejde, mellem personer med dansk baggrund og indvandrere med ikke-vestlig baggrund. I Albertslund er der for eksempel stort set lige mange mænd i arbejde uanset baggrund.

Læs også: Vognmænd ansætter og ansætter, men chaufførmanglen bliver ved

I Aarhus er forskellen knap 20 procentpoint. I Ringkjøbing-Skjern er mere end 60 procent af indvandrerkvinder med ikke-vestlig baggrund i arbejde – 14 procentpoint lavere end andelen af kvinder med dansk baggrund. I Odense er 73 procent af kvinderne med dansk baggrund i arbejde, mens det omvendt kun gælder for 43 procent af de ikke-vestlige indvandrerkvinder – den laveste andel blandt alle kommuner.

 Færre med ikke-vestlig baggrund er i arbejde

Den store forskel i beskæftigelsesgraden mellem personer med dansk baggrund og indvandrere med ikke-vestlig baggrund betyder først og fremmest, at virksomhederne går glip af medarbejdere. Hvis ikke-vestlige indvandrere havde samme beskæftigelsesgrad som personer med dansk baggrund, når man tager højde for forskelle mellem køn og kommuner, ville det betyde, at 57.000 flere ikke-vestlige indvandrere potentielt ville være i arbejde. I Aarhus og Odense alene er beskæftigelsespotentialet på henholdsvis cirka 5.500 og 3.100 personer.

Forskellen betyder dog også, at kommunerne og staten går glip af en potentiel økonomisk gevinst på mere end 13 milliarder kroner i alt. For det første vil det offentlige spare udgifter til offentlig forsørgelse. Og for det andet vil skatteindbetalingerne stige. I Aarhus og Odense alene er der et økonomisk potentiale på henholdsvis cirka 1,3 milliarder kroner og 0,7 milliarder kroner.

- KCP

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

10.02.2025SCM.dk

Virksomheder satser på friend-shoring for at sikre forsyningskæden

30.01.2025SCM.dk

Danmark styrker modstandskraften med nyt resilienscenter

23.01.2025SCM.dk

Globale forsyningskædeforstyrrelser stiger med 38 procent

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online