Cybersikkerhed bliver stor del af hverdagen

Der sker i disse år en voldsom udvikling i cybertrusselsbilledet, og virksomheder skal passe på med at undervurdere truslen, lyder det fra direktør for IT og digitalisering i Plus Pack. Han deler her ud af forventninger til, hvordan Plus Pack skal sikre sig i 2024 og fremover. Dette er del 2 af en artikelserie på to.

”Cybertrusler bliver en del af hverdagen, de kriminelle bliver dygtigere og mere raffinerede, og vi bliver nødt til at følge med”, fortæller Bastian Fietje. Foto: Plus Pack.

05.01.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Bastian Fietje er ikke i tvivl om, at cybersikkerhed kun kommer til at fylde mere for Plus Pack i 2024 og årene fremover. ”Cybertrusler bliver en del af hverdagen, de kriminelle bliver dygtigere og mere raffinerede, og vi bliver nødt til at følge med. Den nye geopolitiske uro og tilhørende statsdrevede cyberterror-aktiviteter skærper truslen betydeligt. Så fremtiden hos os byder på mere og bedre it-sikkerhed i alle dimensioner”.

Læs også: Første del af artikelserien “Cyberangrebet kommer. Du ved bare ikke hvornår

Det omfatter i 2024 for eksempel:

  • Mere dialog med bestyrelse for at sikre afstemning, prioritet, budget og opbakning.
  • Opbygning af opmærksomhed og velvillighed blandt medarbejdere – fordi den menneskelige faktor er den vigtigste sikkerhedsfaktor.
  • Sårbarhedsskanninger hver måned – hvor er hullerne?
  • Løbende overvågning for at sikre hurtig respons på mulige trusler.
  • Endnu mere beredskab – for at forebygge.
  • Endnu mere træning – for at forebygge.
  • Målinger af effekter af træning.
  • Endnu flere uvarslede simulerede angreb.

”Den nye geopolitiske uro og tilhørende statsdrevede cyberterror-aktiviteter skærper truslen betydeligt. Så fremtiden hos os byder på mere og bedre it-sikkerhed i alle dimensioner”, fortæller Bastian Fietje. Foto: Plus Pack.

Sikkerhed er et fællesansvar
”En af de største udfordringer med cybersikkerhed er, at det kræver en fælles indsats og ansvar på tværs af hele virksomheden. Det stiller krav om, at cybersikkerhed er en del af den strategiske agenda og en del af budgetlægningen”, fortæller Bastian Fietje og supplerer:

”En anden udfordring er at skabe bevidstheden om, at det er et fællesansvar på tværs af alle dele af virksomheden. En tredje mere lavpraktisk udfordring er at sikre sikkerhedsbevidstheden hos ledere og medarbejdere i deres anvendelse af digitale samarbejdsværktøjer som SharePoint, Teams og OneDrive. Det er værktøjer, vi gerne vil bruge fordi, de fremmer det tværgående samarbejde. Men de skaber også mulige sårbarheder, som alle skal trænes i at forstå og håndtere”.

På den lange bane
”På lang sigt forventer jeg, at cybersikkerhed bliver mere krævende. Jeg tror ikke på, at cyberforsikringer vil spille nogen større rolle – jeg tror, vi som virksomhed selv skal sikre os og tage et større ansvar i samarbejde med vores leverandører, kunder og andre samarbejdspartnere. Jeg tror også på, at cloud-baserede softwareløsninger (Software-as-a-Service, red.) kan være med til at øge sikkerheden simpelthen fordi, systemudbyderne i samarbejde med deres cloud-partnere kan opbygge meget dybere kompetence på området end, virksomheder, der selv varetager en lokal installation i eget datacenter, formår”, fortæller han.

Han nævner en række faktorer og tiltag, som han forventer vil spille en rolle for Plus Packs fremtidige arbejde med cybersikkerhed:

  • Øget fokus på at forstå trusselsbilledet og risici for forretningen, kunder og leverandører.
  • Mere træning til ledere og medarbejdere i at kunne gennemskue og håndtere de metoder, som kriminelle gør brug af for at franarre oplysninger eller få adgang til it-systemer.
  • Større fokus på at sikre og løbende træne det rette beredskab således, at man er klar, hvis eller når virksomheden (skulle) blive(r) udsat for et angreb.

Læs også artikel 1 i denne artikelserie på to artikler.

Om Plus Pack

Plus Pack A/S i Odense er en familieejet virksomhed, der gennem generationer har produceret plast- og aluminiumsemballage til fødevarer, herunder især friske, ferske fødevarer og færdiglavede retter til supermarkeder, delikatesseforretninger, take-aways og restauranter. Plus Pack er blandt Europas førende emballagevirksomheder med salg til mere end 50 lande globalt.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cybersikkerhed i forsyningskæden

Forsyningskæden er i dag den primære indgang for cyberkriminelle. Forsyningskæden er samtidig en så vanskelig en størrelse at håndtere i forhold til cybertrusler, at det måske ikke er rimeligt at bruge termen ’sikkerhed’. Måske er det mere rimeligt at tale om, at målet for indsatsen er ’højere resiliens’ frem for ’100 procent sikkerhed’. Læs forskellige vinkler på og anbefalinger til arbejdet med at forbedre cybersikkerheden i kæden.

Relateret indhold

22.01.2025SCM.dk

Ny løsning hjælper med CO2-aftryk i forhold til finansielle konsekvenser

15.01.2025SCM.dk

Kæmpe satsning på udvikling af 3D-print i Danmark

15.01.2025SCM.dk

Danmark er bagud med at implementere Generativ AI

03.01.2025SCM.dk

Robotter valfarter ind i danske virksomheder

02.01.2025SCM.dk

Danmark kan spinde guld på produktion og salg af grøn brint

02.01.2025SCM.dk

Strømlinede skattebetalingsprocesser er guld for forsyningskæder

02.01.2025SCM.dk

Ny intelligent energistyring giver store besparelser for Dagrofa

23.12.2024SCM.dk

Indspark: Logistikken omkring kørende teknikere står på tærsklen til en AI-revolution

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup