Bump mod grøn el til lastbiler skal ryddes af vejen

Hønen, ægget og foderet: Lastbiler, ladeudstyr og grøn strøm på elnettet skal løbende matche hinanden, når 40.000 lastbiler skal omstilles fra at køre på fossilt brændstof til elektricitet fra vind og sol.

Driftsdirektør Michael Mertov fra Peder Olsen & Søn, direktør John Dyrby Paulsen fra Dansk e-Mobilitet og direktør Per Sørensen fra TREFOR El-net er enige om, at samtale fremmer forståelsen for hinandens udfordringer.. Foto: Jesper Tornbjerg/Green Power Denmark

17.05.2024

SCM.dk

Hovedparten af den tunge vejtransport skal over de kommende år omstilles til grøn elektricitet, men det kræver, at alle de involverede parter – vognmænd, elnetselskaber, ladeoperatører, aggregatorer og andre aktører – bliver bedre til at forstå hinandens behov og barrierer.

“Vi skal sætte os ned og snakke sammen,” fastslår driftsdirektør Michael Mertov fra Peder Olsen & Søn i en paneldebat på Elektrificeringsscenen på El & Teknik ’24 i Odense torsdag.

Busser og skraldebiler har vist den elektriske vej, og Lastbiler til lokal og regional transport kan få et tilsvarende gennembrud, forventer han – især hvis staten prioriterer at støtte udrulning af ladeinfrastruktur til depotladning, når den skal fordele allerede aftalte 750 mio. kr.

“Enig! Hvis ladeinfrastrukturen ude hos vognmændene falder på plads, så skal lastbilerne nok komme,” siger direktør John Dyrby Paulsen fra Dansk e-Mobilitet, der vurderer, at ’god forretning’ for lastbiler med el-drift kun ligger 2-3 år ude i fremtiden.

Han glæder sig over, at Vejdirektoratet er ved at opbygge offentlig ladeinfrastruktur langs hovedfærdselsårerne, og at også private aktører er i fuld gang i en række knudepunkter. Imidlertid er det afgørende, mener Dansk e-Mobilitet, at også vognmændene får starthjælp til den forholdsvis dyre investering i ladeudstyr.

Men flere ladestandere til lastbiler kræver en udbygning af kapaciteten i elnettet, og her kan behovet for kapacitet alene til lastbiler og andre former for tung transport stige fra ca. 25 MW i 2025 til over 250 MW i 2050, påpeger direktør Per Sørensen, Trefor Elnet.

“Trefor El-net skal bygge ni nye 60-/10 kV-stationer og opgradere fem eksisterende de næste ti år, siger Per Sørensen med det forbehold, at virkeligheden presser sig på og løbende kræver justeringer af netudviklingsplanerne både lokalt og hos Energinet.

Mange komponenter har lange leveringstider, så Per Sørensens råd til vognmænd og andre aktører med ambitionerne om at øge elforbruget er klart: Kom i god tid - kom med en god plan.

Per Sørensens råd til det politisk-administrative system er også klart: Netselskaberne skal have bedre muligheder for at investere, før behov opstår.

“Som det er nu, må vi ikke bruge penge, før kunden er i butikken. Hvis vi investerer ’up front’ bliver vi straffet,” påpeger Per Sørensen.

Kilde: Green Power Denmark

-emte

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024SCM.dk

APM Terminals opgraderer i USA´s største containerhavn

20.11.2024SCM.dk

Ellastbiler får snart mulighed for at tanke på offentlig ladestation på Fyn

19.11.2024SCM.dk

Maersk Tankers sætter sejl på fem tankskibe

19.11.2024SCM.dk

Aarhus Havn får millioner til landstrøm fra EU

18.11.2024SCM.dk

Kan man flyve på spildevand?

18.11.2024SCM.dk

Maersk har konverteret første containerskib

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online