Brancheaktører: EU-vejpakke er nødvendig, men vil give dyrere transport, specielt for Danmark
Det er godt med fælles regler, men omvendt vil den også medføre flere omkostninger, ikke mindst for danske virksomheder. Sådan siger DSV, Frode Laursen og SLD i debatindlæg om EU’s vejpakke.
I forrige uge blev EU’s transportministre enige om en ny vejpakke, der skal sætte en stopper for dårlige arbejdsforhold i transportbranchen, som dem der kom frem via Kurt Beier-skandalen, hvor 200 filippinske chauffører levede under kummerlige vilkår i en teltlejr i Padborg.
Læs også: Danish Crown klar med erklæring om chaufførers forhold
Vejpakken omfatter en række nye regler om eksempelvis cabotagekørsel og udstationeringsregler, såvel som skærpelser af eksisterende. Den danske transportminister Ole Birk Olesen (LA) var tilfreds med forhandlingerne og lagde blandt andet vægt på værdien af, at man var blevet enige om at sende et klart signal til industrien.
Netop det faktum at ministrene overhovedet nåede frem til et resultat, og at vejpakken dermed lever endnu, kalder et debatindlæg i Jyllands Posten for ’den bedste nyhed’ i forbindelse med forhandlingsforløbet.
Indlægget er skrevet af adm. direktør for DSV Road, Simon H. Galsgaard, koncerndirektør i Frode Laursen Gruppen, Thomas Corneliussen, og branchedirektør for SLD – Specialforeningen for Logistik og Distribution, Jesper Gronenberg, og de ser både positive og negative sider af EU’s udspil.
Udover det nødvendige i at landende blev enige om indholdet i pakken, så mener de tre skribenter også, at det er ’rigtig udmærket, at EU vil sætte ind mod postkasseselskaber og systematisk cabotage. Det skulle gerne give et mere ensartet grundlag at konkurrere på.’
På den anden side peger trioen også på, at de nye regler, og det at skulle håndhæve dem, ’efter alt at dømme vil indebære øgede transportomkostninger.’ Det gælder ifølge indlægget ikke mindst de nye udstationeringsregler, som transportbranchen hidtil har været undtaget for.
Regning videre til forbrugerne
Disse vil blive ’indviklede, administrativt tunge og dermed dyre at håndtere for transportvirksomhederne’, mener afsenderne. I stedet så de hellere, at man fastholdt undtagelsen, og hvis det ikke var muligt, så i hvert fald sørgede for mere enkle regler, hvilket man ikke mener er lykkedes.
De øgede omkostninger vil ifølge debattørerne ramme Danmark ekstra hårdt pga. af de danske lønkrav til chauffører fra ’tredjelande i EU’, som vejpakken vil lægge ned over danske import- og eksportvirksomheder, der formentlig vil sende regningen videre til forbrugerne.
Selvom Simon H. Galsgaard, Thomas Corneliussen og Jesper Gronenberg godt kan se en vis fornuft i de kommende regler, der som bekendt ikke er blevet vedtaget endnu, så vil de alligevel råbe vagt i gevær omkring de økonomiske konsekvenser af pakken.
Læs også: Amazon-medarbejdere strejkede på Black Friday
’Det er fair nok at mene, at transport er blevet for billig, og at det er en fornuftig pris at betale for strammere regler. Det er blot helt nødvendigt på dette tidspunkt af processen at sige det ligeud: Som vejpakken ser ud nu, vil det blive markant dyrere at få udført nationale og internationale transportopgaver’, som de skriver afslutningsvis.
-AK