Bekymringen for cybertruslen er steget støt de senere år

Bekymringen for cybertruslen fortsætter med at vokse i dansk erhvervsliv og i den offentlige sektor. Det knytter sig til den geopolitiske situation og konflikten mellem Vesten og Rusland. Det har fået 4 ud af 10 organisationer til at implementere nye sikkerhedstiltag som følge af konflikten, og AI spiller en stigende rolle i arbejdet med cybersikkerhed. Det viser PwC’s Cybercrime Survey 2024.

"Vi har set, at bekymringen for cybertruslen er steget støt de senere år, hvor digitalisering og afhængighed af teknologi gør organisationer mere sårbare over for komplekse og målrettede angreb. Øget opmærksomhed på cybersikkerhed er derfor blevet en nødvendig prioritet for både virksomheder og offentlige institutioner”, siger Mads Nørgaard Madsen, partner og leder af PwC’s Consulting. Foto: PwC

18.11.2024

SCM.dk

Det er 10. år i træk, at PwC tager temperaturen på arbejdet med cybersikkerhed i dansk erhvervsliv og den offentlige sektor. Undersøgelsen viser, at temaet kun har fået højere prioritet, og bekymringen for cybertrusler fortsætter med at vokse i det danske erhvervsliv og den offentlige sektor. Hele 60 procent af de adspurgte virksomheder angiver, at de er mere bekymrede for de cybertrusler, de står over for i dag, sammenlignet med for 12 måneder siden. I 2023 svarede 54 procent det samme, og i 2022 var det 51 procent.

"Vi har set, at bekymringen for cybertruslen er steget støt de senere år, hvor digitalisering og afhængighed af teknologi gør organisationer mere sårbare over for komplekse og målrettede angreb. Øget opmærksomhed på cybersikkerhed er derfor blevet en nødvendig prioritet for både virksomheder og offentlige institutioner”, siger Mads Nørgaard Madsen, partner og leder af PwC’s Consulting. Han fortsætter:

“For 10 år siden var der også relativ stor bekymring for cyberangreb i de danske virksomheder, men det blev ikke i samme grad fulgt op med konkrete tiltag og investeringer i sikkerhed. Dette har ændret sig, og i de seneste år har vi set, at flere afsætter ressourcer til at ruste sig mod og håndtere cyberkriminalitet og sikkerhedshedshændelser”.

PwC’s Cybercrime Survey 2024 viser desuden, at den stigende bekymring for cybertruslen knytter sig til den geopolitiske situation. Blandt de virksomheder, der udtrykker øget bekymring, angiver 79 procent, at konflikten mellem Rusland og Vesten har indflydelse på deres bekymringsniveau. 

“Med den øgede spænding mellem stormagter og en øget brug af cyberangreb som en del af moderne konflikter, bliver både offentlige og private organisationer i Danmark mere opmærksomme på deres sårbarhed over for angreb fra statsstøttede aktører, og en stor andel af organisationer har derfor også implementeret nye cybersikkerheds tiltag”, fortæller Mads Nørgaard Madsen. 

Han henviser til, at 40 procentaf virksomhederne ifølge Cybercrime Survey 2024 har implementeret nye cybersikkerhedstiltag. Disse omfatter både forebyggende foranstaltninger til at forhindre hændelser og beredskabsforanstaltninger, der styrker deres evne til hurtigt og effektivt at reagere, hvis de bliver ramt af et cyberangreb.

“Vi ved, at alle kan blive ramt af et cyberangreb, og når uheldet er ude, kan det få store konsekvenser for en organisation. Derfor ser vi, at mange forsøger at forebygge og for eksempel sikre, at man kan genoprette organisationens systemer og netværk, hvis uheldet er ude, blandt andet gennem en velafprøvet beredskabsplan, og samtidig sætte ind med forebyggende initiativer som for eksempel awareness-træning af medarbejderne, med videre”, udtaler Mads Nørgaard Madsen. 

PwC Cybercrime Survey viser desuden, at virksomhederne anser de organiserede kriminelle for en større trussel end tidligere, når det kommer til cyber- og informationssikkerhed. Således svarer hele 78 procent i år, at organiserede kriminelle er blandt de største trusler mod deres virksomhed (mod 65 procent sidste år). Det er de samme trusler, der fylder i trusselslandskabet som for 10 år siden, da PwC lavede surveyen første gang, men alle truslerne vægtes højere. Især fremgangen fra organiserede kriminelle er steget markant på 10 år.

"Bekymringen for organiserede kriminelle grupper stiger, i takt med at disse aktører bliver mere sofistikerede og udnytter avancerede teknologier som AI og automatisering til at udføre komplekse cyberangreb. Den øgede digitalisering og globalisering af kriminalitet gør det sværere for traditionelle forsvarsmekanismer at følge med”, forklarer Mads Nørgaard Madsen. 

Ifølge Cybercrime Survey fortsætter de danske virksomheder med at øge budgetterne inden for cyber- og informationssikkerhed. Således forventer 66 procent af virksomhederne at bruge endnu flere midler på bekæmpelse af cyberangreb. Blandt dem, der forventer at øge budgettet, svarer 64 procent, at de forventer at øge det med mere end 10 procent over de kommende 12 måneder.

“Cybercrime Survey viser, at danske virksomheder i stigende grad tager truslen fra organiserede kriminelle alvorligt. Som reaktion på de voksende cybertrusler, herunder ransomware og phishing-angreb, har mange virksomheder øget deres budgetter til at bekæmpe cyberangreb. Denne udvikling afspejler en stigende bevidsthed om, hvor kritisk cybersikkerhed er for virksomheders drift og beskyttelsen af deres data”, understreger Mads Nørgaard Madsen.

Læs også: Salg af logistikrobotter foregår med rekordfart

På listen over de højst prioriterede investeringer inden for cybersikkerhed stiger AI fra 12 procent i 2023 til hele 25 procent i 2024. Set over en tre-årig periode er der sket en femdobling. Ifølge undersøgelsen angiver 61 procent af virksomhederne, at de enten anvender eller planlægger at implementere AI i deres cybersikkerhedsstrategier, hvilket er en stigning fra 43 procent i 2023.

“Stigningen i brugen af AI vidner om den hastighed, som AI har udviklet sig med, og der er ingen tvivl om, at automatisering og intelligent dataanalyse er afgørende for at holde trit med de stadigt mere komplekse trusselsbilleder", slutter Mads Nørgaard Madsen. 

Kilde: PwC

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025SCM.dk

IT-trusselsbilledet er fortsat på et konstant højt niveau

20.02.2025SCM.dk

Stor donation styrker AU’s forskning i digitale tvillinger

04.02.2025SCM.dk

Ny rapport: GenAI-revolution sender virksomheders klimaaftryk i vejret

04.02.2025SCM.dk

Nyt højteknologisk udstyr skal forbedre overfladebelægninger

03.02.2025SCM.dk

Brintrør til Tyskland rykker tættere på virkelighed

03.02.2025SCM.dk

Danskernes onlinehandel nåede nye højder i december

31.01.2025SCM.dk

Cybersikkerhed og cyberrisici vil præge verdens virksomheder i 2025

29.01.2025AGR

Sponseret

Bliv Klar til Fremtidens Forsyningskæde: Indsigt og Strategier til 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online