14.12.2020  |  Innovation

Banebrydende samarbejde om et affaldsfrit samfund

Verdens første affaldsfrie samfund kan blive en realitet på Bornholm. Bornholmske BOFA, Danmarks Naturfredningsforening (DN) og den globale fødevarevirksomhed Nestlé arbejder på et pilotprojekt om at genbruge og genanvende plastikemballage. Projektet skal give inspiration til resten af verden.

De første projekter mellem de tre samarbejdspartnere igangsættes i 2021 og vil række ud til bl.a. supermarkeder, borgere og affaldsvirksomheder. BOFA, Danmarks Naturfredningsforening og Nestlé vil undersøge mulighederne for at genbruge og genanvende plastemballage. Samarbejdet er en del af BOFAs nye udviklingsplatform, Zero Waste Bornholm.

Fra 1. januar 2025 er det producenternes eget ansvar at emballage fra deres produkter bliver genanvendt. Det har EU tidligere vedtaget. Den nye lovgivning kræver et grundigt forarbejde. BOFA, DN og Nestlé vil bl.a. undersøge mulighederne for cirkulære løsninger for husholdningers plastaffald, genanvendelse af plastfolier i supermarkeder, samt indførsel af særlige indsamlings- og genanvendelsesløsninger for kaffekapsler.

BOFAs direktør, Jens Hjul-Nielsen fortæller:
”Vores nye samarbejde med Nestlé og DN giver Bornholm en god base for at blive klogere på muligheder og udfordringer, som det udvidede producentansvar giver os. Vi forventer, at vi sammen med vores nye stærke partnere, samt BOFAs nye innovationsplatform, Zero Waste Bornholm, taget et vigtigt skridt imod at blive et 100% cirkulært samfund i 2032”.
For Danmarks Naturfredningsforening er det afgørende, at kommuner og virksomheder arbejder sammen om at skabe en cirkulær økonomi, hvor vi genbruger og genanvender frem for at brænde plast.

Mette Ranfelt, Miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening siger:
”Samarbejdet mellem BOFA og Nestlé er rollemodellen for udvikling af det udvidede producentansvar, hvor vi skal sikre, at bl.a. plastemballage bliver produceret, så materialerne kan bruges eller anvendes igen”.
Nestlés direktør for produktion og logistik i Norden, Birgitte Krenk, er glad for at kunne teste nogle af Nestlés emballage-ambitioner i et afgrænset område som Bornholm, før det eventuelt rulles ud i andre lande.

”Vi deler til fulde Bornholms og Danmarks Naturfrednings vision om at skabe en verden uden affald. I Nestlé har vi sat mål for, at al plastemballage skal kunne genanvendes i 2025. Vi har også afsat 14 milliarder kroner til især at skabe et marked for genbrugsplast i fødevarekvalitet. Samarbejdet her med BOFA og DN er banebrydende, fordi vi i fællesskab arbejder målrettet på en af verdens største udfordringer: at recirkulere plasten, så den ikke bliver brændt, ligger på lossepladser eller ender i naturen. For affaldsplast er ikke bare affald. Det er en råvare, de skal genbruges igen og igen”.

- PBH

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere