Bæredygtighed kræver gennemsigtighed i forsyningskædedata

80 procent eller mere af udledninger og en stor del af andre bæredygtighedsfaktorer foregår i forsyningskæden. Forbedringer kræver kortlægning og opsamling af data i den samlede forsyningskæde fra ende til anden. Det er en af moderne ERP-systemers store opgaver.

”Vi forventer, at vores kunder lige om lidt vil skærpe deres krav til opsamling af bæredygtighedsdata i hele forsyningskæden i rapportering og retfærdiggørelse kraftigt. Det er vi klar til at imødekomme”, fortæller Ole Rasmussen. Arkivfoto fra 123rf.com..

26.05.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Bæredygtighed er allerede stort, og det er på vej til at blive kæmpestort for alle virksomheder. De forbrugertætte virksomheder i detailsektoren er de første, der mærker kravene om mindre CO2, mere biodiversitet, mere miljøvenlighed, bedre arbejdsvilkår etcetera. Men alle andre sektorer vil følge efter i kølvandet, og det er vores erfaring, at de nordiske virksomheder anført af Sverige og Danmark er først på banen med bæredygtighed”, fortæller Oddbjørn Johansen og Ole Rasmussen.

Læs også: Forsyningskæden skal give mere end, den tager

De er henholdsvis Country Manager for Danmark og Global Vice President for Product Management for ERP-leverandøren Infor, og de er hele tiden i dialog med topledelser i både nordiske og globale virksomheder.

”I Infor har vi investeret mere end 5,5 milliarder dollars i udviklingen af cloud-løsninger, der lige præcis skal øge gennemsigtigheden i virksomhedernes data – og det gælder ikke mindst forsyningskædedata om bæredygtighed. Vi forventer, at vores kunder lige om lidt vil skærpe deres krav til opsamling af bæredygtighedsdata i hele forsyningskæden til rapportering og retfærdiggørelse kraftigt. Det er vi klar til at imødekomme”, fortæller Ole Rasmussen.

Det gælder også scope 3
Oddbjørn Johansen supplerer: ”Det gælder også for scope 3. Vi har en lang historik med kunder inden for modebrancherne, hvor sporbarhed af ned til den mindste knap og rapportering om sociale faktorer og arbejdstagerrettigheder har spillet en stor rolle i mange år. Det udvider sig nu til at omfatte udledninger og alle andre ESG-faktorer. Vi forventer, at bæredygtighed generelt bliver en ticket-to-play inden for de næste et til tre år”.

De fremhæver, at det ikke kun gælder de store globale virksomheder. Det gælder også for de mindre og mellemstore virksomheder, der i dag også har og er en del af mere og mere komplekse forsyningskæder, som kræver stærke digitale platforme.

Læs også: Bæredygtighed bliver indkøbskriterie på linje med kvalitet og pris

”Alle typer og størrelser af virksomheder har i dag behov for stærke og fleksible it-strukturer. Stort set alle virksomheder, vi taler med, har i dag mindst én international forbindelse til Polen, Estland, Kina eller andet land. Det stiller store krav til let og hurtig gennemsigtighed i dataflow og er en forudsætning for at kunne styre klima- og bæredygtighedsaftryk ”, fortæller de to ERP-eksperter.

Cloud baner vejen for bæredygtighed
De understreger, at de mener, at cloud-baseret ERP er den eneste holdbare vej at gå, hvis en virksomhed på effektiv vis skal opsamle og styre data om bæredygtighed i forsyningskæden.

”De nordiske virksomheder har set cloud-lyset. De sidste to år kan vi ikke huske, vi har hørt en kunde sige nej til en cloud-løsning. Det vil styrke arbejdet med at opsamle og rapportere data om bæredygtighed i forsyningskæden”, fortæller Oddbjørn Johansen. Foto: Infor..

”Cloud-teknologier bliver konstant forbedret og opdateret, og integrationer mellem de mange it-systemer i en forsyningskæder sker langt nemmere og hurtigere i cloud end på basis af on-premise systemer”, fortæller Ole Rasmussen.

Oddbjørn Johansen tilføjer: ”Cloud ERP gør det muligt at integrere med nye leverandører eller samarbejdspartnere lynhurtigt, ligesom brugergrænsefladerne gør det meget hurtigere at onboarde nye medarbejdere. Det sker vel at mærke med høj it-sikkerhed og uden store risici for sårbarheder for cyberangreb, hacking, ransomware og andre trusler”.

Han dvæler lidt ved brugergrænsefladerne og peger på, at der de sidste år er sket et skift til mere magt til gulvet i virksomhederne – og i retning af mange flere mobile terminalenheder. Det baner vejen for, at brugergrænsefladerne af de moderne cloud-systemer i langt højere grad bliver styret af brugernes reelle behov, og det er også de nordiske virksomheder, der fører an i denne udvikling.

”De nordiske virksomheder har set cloud-lyset. De sidste to år kan vi ikke huske, vi har hørt en kunde sige nej til en cloud-løsning. Det vil styrke arbejdet med at opsamle og rapportere data om bæredygtighed i forsyningskæden, det er der ingen tvivl om”, afslutter de to ERP-eksperter med.

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema om bæredygtighed & data 2023

’Bæredygtighed’ og ’data’ spiller en vigtig rolle i forsyningskæden, og de to komponenter hænger uløseligt sammen. Data kan bruges til at overvåge, analysere og optimere forskellige aspekter af forsyningskæden, hvilket kan bidrage til øget bæredygtighed, ligesom det kan bidrage til nødvendig og måske lovbestemt dokumentation/rapportering. 

Relateret indhold

11.04.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

ERP-projekt med stærk forandringsledelse

10.04.2025SCM.dk

ESG-opgør i Danmark: Amerikansk tendens kan sprede sig

07.04.2025SCM.dk

Sidste forhindring for udsættelse af CSRD ryddet af vejen

04.04.2025SCM.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

04.04.2025Descartes

Sponseret

Defense Trade Solutions forenkler forsvarsindustriens eksport med Descartes-løsning

03.04.2025SCM.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

01.04.2025SCM.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025SCM.dk

Verdion styrker nordisk team med tre strategiske forfremmelser

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
SCANLOX ApS
Messe
Innovationboard hos Mazak

Opdag, hvordan automation kan optimere jeres logistik, og mød eksperterne, der giver svar på alle jeres spørgsmål.

Dato

24.04.2025

Tid

09:30

Sted

Mazak Danmark, Stensgårdvej 7, B, 5500 Middelfart

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams

Bredana Axcite A/S
Webinar
Warehouse Management Only Mode

Med Warehouse Management Only Mode får I mulighed for at implementere lagerstyring i verdensklasse – uanset ERP-system. Og/eller starte implementering af D365 med dette modul alene.

Dato

29.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus