Bæredygtighed kræver gennemsigtighed i forsyningskædedata

80 procent eller mere af udledninger og en stor del af andre bæredygtighedsfaktorer foregår i forsyningskæden. Forbedringer kræver kortlægning og opsamling af data i den samlede forsyningskæde fra ende til anden. Det er en af moderne ERP-systemers store opgaver.

”Vi forventer, at vores kunder lige om lidt vil skærpe deres krav til opsamling af bæredygtighedsdata i hele forsyningskæden i rapportering og retfærdiggørelse kraftigt. Det er vi klar til at imødekomme”, fortæller Ole Rasmussen. Arkivfoto fra 123rf.com..

26.05.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Bæredygtighed er allerede stort, og det er på vej til at blive kæmpestort for alle virksomheder. De forbrugertætte virksomheder i detailsektoren er de første, der mærker kravene om mindre CO2, mere biodiversitet, mere miljøvenlighed, bedre arbejdsvilkår etcetera. Men alle andre sektorer vil følge efter i kølvandet, og det er vores erfaring, at de nordiske virksomheder anført af Sverige og Danmark er først på banen med bæredygtighed”, fortæller Oddbjørn Johansen og Ole Rasmussen.

Læs også: Forsyningskæden skal give mere end, den tager

De er henholdsvis Country Manager for Danmark og Global Vice President for Product Management for ERP-leverandøren Infor, og de er hele tiden i dialog med topledelser i både nordiske og globale virksomheder.

”I Infor har vi investeret mere end 5,5 milliarder dollars i udviklingen af cloud-løsninger, der lige præcis skal øge gennemsigtigheden i virksomhedernes data – og det gælder ikke mindst forsyningskædedata om bæredygtighed. Vi forventer, at vores kunder lige om lidt vil skærpe deres krav til opsamling af bæredygtighedsdata i hele forsyningskæden til rapportering og retfærdiggørelse kraftigt. Det er vi klar til at imødekomme”, fortæller Ole Rasmussen.

Det gælder også scope 3
Oddbjørn Johansen supplerer: ”Det gælder også for scope 3. Vi har en lang historik med kunder inden for modebrancherne, hvor sporbarhed af ned til den mindste knap og rapportering om sociale faktorer og arbejdstagerrettigheder har spillet en stor rolle i mange år. Det udvider sig nu til at omfatte udledninger og alle andre ESG-faktorer. Vi forventer, at bæredygtighed generelt bliver en ticket-to-play inden for de næste et til tre år”.

De fremhæver, at det ikke kun gælder de store globale virksomheder. Det gælder også for de mindre og mellemstore virksomheder, der i dag også har og er en del af mere og mere komplekse forsyningskæder, som kræver stærke digitale platforme.

Læs også: Bæredygtighed bliver indkøbskriterie på linje med kvalitet og pris

”Alle typer og størrelser af virksomheder har i dag behov for stærke og fleksible it-strukturer. Stort set alle virksomheder, vi taler med, har i dag mindst én international forbindelse til Polen, Estland, Kina eller andet land. Det stiller store krav til let og hurtig gennemsigtighed i dataflow og er en forudsætning for at kunne styre klima- og bæredygtighedsaftryk ”, fortæller de to ERP-eksperter.

Cloud baner vejen for bæredygtighed
De understreger, at de mener, at cloud-baseret ERP er den eneste holdbare vej at gå, hvis en virksomhed på effektiv vis skal opsamle og styre data om bæredygtighed i forsyningskæden.

”De nordiske virksomheder har set cloud-lyset. De sidste to år kan vi ikke huske, vi har hørt en kunde sige nej til en cloud-løsning. Det vil styrke arbejdet med at opsamle og rapportere data om bæredygtighed i forsyningskæden”, fortæller Oddbjørn Johansen. Foto: Infor..

”Cloud-teknologier bliver konstant forbedret og opdateret, og integrationer mellem de mange it-systemer i en forsyningskæder sker langt nemmere og hurtigere i cloud end på basis af on-premise systemer”, fortæller Ole Rasmussen.

Oddbjørn Johansen tilføjer: ”Cloud ERP gør det muligt at integrere med nye leverandører eller samarbejdspartnere lynhurtigt, ligesom brugergrænsefladerne gør det meget hurtigere at onboarde nye medarbejdere. Det sker vel at mærke med høj it-sikkerhed og uden store risici for sårbarheder for cyberangreb, hacking, ransomware og andre trusler”.

Han dvæler lidt ved brugergrænsefladerne og peger på, at der de sidste år er sket et skift til mere magt til gulvet i virksomhederne – og i retning af mange flere mobile terminalenheder. Det baner vejen for, at brugergrænsefladerne af de moderne cloud-systemer i langt højere grad bliver styret af brugernes reelle behov, og det er også de nordiske virksomheder, der fører an i denne udvikling.

”De nordiske virksomheder har set cloud-lyset. De sidste to år kan vi ikke huske, vi har hørt en kunde sige nej til en cloud-løsning. Det vil styrke arbejdet med at opsamle og rapportere data om bæredygtighed i forsyningskæden, det er der ingen tvivl om”, afslutter de to ERP-eksperter med.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema om bæredygtighed & data 2023

’Bæredygtighed’ og ’data’ spiller en vigtig rolle i forsyningskæden, og de to komponenter hænger uløseligt sammen. Data kan bruges til at overvåge, analysere og optimere forskellige aspekter af forsyningskæden, hvilket kan bidrage til øget bæredygtighed, ligesom det kan bidrage til nødvendig og måske lovbestemt dokumentation/rapportering. 

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online