Forsyningskæden skal give mere end, den tager

’Continuous improvement’ af forsyningskæden er nået til et punkt, hvor ledere i forsyningskæden skal gentænke den måde, kæden er designet og bliver driftet på. Det starter med, at ledere løfter hovedet og tager højde for den helhed, som forsyningskæden er en del af. Det mener erfaren supply chain ekspert, som holder oplæg på Den Danske Supply Chain Konference den 25. maj.

”Det er en helt ny måde at tænke på. Men paradigmeskiftet er i gang. Virksomheder som Vivobarefoot, Hugo Boss og Stora Enso er godt i gang med at indføre det regenerative i forretning og forsyningskædedrift”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen. Arkivfoto fra 123rf.com..

16.05.2023

SCM.dk

”Vi er midt i et paradigmeskifte, hvor det ikke længere er nok, at virksomhedens bæredygtighedsstrategi alene gør lidt mindre skade på samfund og planet. Der er behov for at stoppe den rovdrift, der i dag sker på natur og mennesker. Virksomheder og forsyningskæder skal arbejde på at give mere end, de tager”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Hun har mere end 20 års erfaring med indkøb, supply chain management og business transformation fra en række danske og internationale virksomheder som Danfoss, Velux, Odense Universitetshospital, LEGO med flere, og hun har en MBA i ’Corporate Entrepreneurship & Change Management’.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1

Hun tilføjer: ”Det medfører, at virksomheder er i gang med eller på vej til at skifte fra at bæredygtige til at blive regenerative. Det indebærer en målsætning om, at virksomheden giver mere end, den tager”.

Giv mere end I tager
Giver mere end, virksomheden tager… hvad er det lige, det betyder? Det vil Alis Sindbjerg Hinrichsen uddybe på konferencen på CBS i København den 25. maj. Det gør hun på basis af arbejdet med en kommende bog, som hun udgiver i løbet af efteråret 2023 i samarbejde med supply chain-eksperten Henning de Haas fra Aarhus Universitet.

Bliv klogere den 25. maj

Den Danske Supply Konference foregår på CBS i København den 25. maj og byder blandt andet på inspiration fra CEO Jens Bjørn Andersen fra DSV, Maersk, Vestas, Implement Consulting Group, Cap Gemini, University of Bremen, Transportøkonomisk Forening, GPV, CO-RO, CBS med flere. Arrangører er effektivitet.dk og TØF. Tilmelding her.

”De fleste virksomheder arbejder lige nu med bæredygtighed 1.0, men det bliver mere og mere tydeligt for forskere og praktikere over hele verden, at det ikke er nok. Der skal mere til – og det er det, den regenerative forretning og forsyningskæde handler om”, fortæller hun.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 2

Det er både kompliceret og enkelt på samme tid. Naturen og kloden har eksisteret i måske 3,8 milliarder år, mens mennesker har eksisteret i nogle få tusinde år. Det er ved at gå op for os mennesker, at vores adfærd på jorden ikke er holdbar. Det fortæller stress, fedme, pandemier, klimaskabte naturkatastrofer og meget andet os med al mulig tydelighed.

Konsekvensernes tid
”Vi bliver udfordret lige nu, og det bliver tydeligt, at vi presser naturen og den helhed, vi er en del af, alt for meget. Vi lever i ’konsekvensernes tid’, hvor industrialiseringens lineære forbrugslogik viser sin mangelfuldhed. Det bliver vi nødt til at tage seriøst – og derfor skal ledere i forsyningskæden også tage ansvar”, fortæller hun.

Vivobarefoot vil give mere end, de tager

“Vivobarefoot handler ikke blot om at gøre mindre skade. Vi ønsker, at vores fodtøj, og den måde vi driver forretning på, skal gøre mere gavn end skade. Det er vores mål, at hvert eneste salg af et af vores fodtøjsprodukt udgør et skridt nærmere på en bedre verden” (Vivobarefoot annual report 2021). Hør mere om hvordan Vivobarefoot gør det i praksis på konferencen den 25. maj.

Hun skitserer nogle konkrete eksempler på, hvad dette paradigmeskifte fra industrilogik og bæredygtighed 1.0 til det regenerative indebærer:

• Profit -> purpose eller formål/mening.
• Forbrug -> genbrug, retur, cirkulering af ressourcer.
• Lineær -> cirkulær.
• Effektivitet -> resiliens i bred forstand.
• Akkumulering -> Lighed.
• Konkurrence -> samskabelse/samarbejde.
• Korttids-værdi -> langtids-værdi.

Helt ny tankegang og adfærd
”Der er masser af plante- og dyrearter, der uddør i disse år, fordi vi mennesker og vores virksomheder driver rovdrift på den helhed, vi er en del af, nemlig naturen. Det bliver vi nødt til at ændre på – ellers saver vi den gren over, vi sidder på”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 3

Hun uddyber, at ’resiliens’ eller ’robusthed’ ikke kun indebærer at håndtere risici som forsyningsklaskehalse, toldafgifter og nye politiske reguleringer. Det indebærer også at tage aktivt ansvar for eksempelvis biodiversitet.

”Det er en helt ny måde at tænke på. Men paradigmeskiftet er i gang. Virksomheder som Vivobarefoot, Hugo Boss og Stora Enso er godt i gang med at indføre det regenerative i forretning og forsyningskædedrift”, fortæller hun.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

18.04.2024SCM.dk

Logistikaktør går sikkerheden efter i sømmene

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

11.04.2024SCM.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

09.04.2024SCM.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle