Amazon er nu verdens mest værdifulde selskab og kan være på vej til Danmark
Med en markedsværdi på 5 bio. kr. er Amazon nu verdens mest værdifulde virksomhed, og gigantens potentielle indtog i Danmark kan få store konsekvenser, siger e-handelsdirektør. Professor mener omvendt, at det kan gavne markedsøkonomien.
Mandag aften kunne Amazon kalde sig det største offentligt handlede selskab i verden, efter at selskabets markedsværdi med en kursstigning på 3,4 procent kom op på mere end fem billioner kroner. Dermed blev e-handelsmastodonten mere værdifuld en techgiganter som Microsoft og Apple, der tidligere har været indehavere af førstepladsen.
I efteråret 2018 var koncernens værdi kortvarigt oppe over en billion dollars, men herfra er det dog gået lidt nedad bakken igen. Den aktuelle værdi lyder på $815 mia., men det svinger noget. Enormt er selskabet dog uden tvivl.
På trods af deres store succes, så har Amazon endnu ikke indtaget det danske marked, men ifølge dr.dk kan det dog snart komme til at ske.
Læs også: Amazon rammer en billion dollars og nærmer sig Apple
”Amazons veje er uransagelige og ingen ved, hvornår det sker. Vi ved dog, at det nok må komme. Måske endda i løbet af 2019”, siger administrerende direktør i Foreningen for Dansk Internet (FDIH), Niels Ralund, til dr.dk og påpeger, at flere danske netbutikker allerede er begyndt at forberede sig på Amazons indtog.
Sammenlignet med andre europæiske lande, så står Amazon i dag kun for få procent af internethandlen til danskerne, men ifølge Niels Ralund kan virksomheden hurtigt komme til at overtage store dele af markedet, hvis Amazon.dk lanceres.
”Amazon har en langt mere indgribende påvirkning på mange flere ting, end vi aner. Det er en virksomhed, verden ikke har set mage til før, og deres uhyggelige størrelse gør, at de kan forandre landskabet i de lande, de indtager”, siger han til dr.dk og uddyber:
”Det kan både blive ødelæggende for mange af de mindre butikker og onlineforretninger, men det kan altså også ændre hele den måde, vi handler på i dag”.
Uenighed om konsekvenserne ved Amazons indtog
Professor i økonomi ved Aarhus Universitet og medlem af regeringens Disruptionråd, Philipp Schrøder, er overrasket over, at Amazon ikke allerede er at finde på et dansk domæne, og frygter som udgangspunkt ikke det mulige indtogs konsekvenser.
”Når der kommer en ny spiller ind, vil det naturligt presse nogle af de små spillere ud. Det er den darwinisme, der foregår i markedsøkonomi, men den er sund for konkurrencen, og det kan give et samlet produktivitetsløft, der gavner markedsøkonomien i Danmark”, siger han til dr.dk.
Andre fordele ved at have en markedsplatform som Amazon er ifølge Philipp Schrøder, at danske virksomheder har mulighed for større eksponering af deres produkter.
”Som markedsplads kan det være en fordel for mindre produktionsvirksomheder, der skal have fat i en større kundegruppe. Når Amazon er en stor spiller, vil der nemlig fra starten være mange kunder”, siger han.
Læs også: Vil Amazon gøre det samme ved dagligvarehandlen, som virksomheden har gjort ved e-handlen?
Det er Niels Ralund dog langt fra så sikker på, da der ifølge ham ikke er nogen på det globale e-handelsmarked, som "når Amazon til sokkeholderne".
”Amazon kommer til at gøre langt mere skade end gavn. Måske kan det booste nethandlen herhjemme, men de kan med deres størrelse stille store krav til producenter - og når de så lægger deres produkter hos Amazon, så er det ikke længere dem, der ejer kundedata”, siger han til dr.dk.
- JMA