Amazon automatiserer indkøbet

Det er ikke kun på gulvet i distributionscentrene, at Amazon har robotter til at klare opgaverne. Også koncernens indkøbsfunktioner bliver i stigende grad varetaget af algoritmer og kunstig intelligens – de er simpelthen mere præcise end menneskerne.

Amazon har brugt robotter som denne fra Kiva i sine distributionscentre i årevis. På det seneste er automationen for alvor også noget til indkøbsfunktioner, som mennesker ellers har siddet med siden selskabets start. Foto: Amazon/Kiva Systems.

28.06.2018

SCM.dk

Knap så meget opmærksomhed har der været om den form for automation, Jeff Bezos’ megaselskab har i gang omkring de mindre fysisk krævende opgaver, nærmere bestemt det kostbare indkøbsled. De højtlønnede, menneskelige ansatte, der forhandler millionaftaler hjem med diverse producenter, er således ved at blive erstattet af forudseende software, skriver Bloomberg.

De maskindrevne algoritmer er ganske simpelt bedre end den menneskelige hjerne til at analysere markedet, spotte den kommende tids behov for en vare, og på den baggrund tage de rigtige beslutninger om indkøb, der i høj grad definerer succes eller fiasko i detailbranchen.

Amazons programmer har overvåget kundernes vaner i adskillige år og er på den måde blevet langt mere præcise i deres valg, sammenlignet med de ’normale’ ansatte, der slet ikke kan overskue data i de mængder, systemerne kan håndtere, og derfor groft sagt må foretage kvalificerede gæt.

Ifølge Bloomberg beretter tidligere og nuværende ansatte at Amazon tilsyneladende vil sammenlægge sit detailteam med gruppen, der driver selskabets markedsplads, hvor alle og enhver igennem lang tid har kunnet prissætte, markedsføre og sælge varer fuldstændig uden menneskelig indblanding.

I fremtiden for Amazon derfor brug for færre folk til at holde sin detailforretning kørende, hvilket giver dem en kæmpe fordel i forhold til konkurrenter som Walmart og Target, der investerer massive beløb i at følge med.

”Ingen andre har ressourcerne eller ekspertisen til at samle alle disse fremadstormende teknologier for på den måde at fjerne menneskerne fra processerne så meget som muligt, samtidig med at man kan gøre tingene mere sikkert og præcist”, siger supply chain management-professor ved University of San Diego, Joel Sutherland, til Bloomberg.

Producenter forhandler med algoritmer
Et vendepunkt i den forbindelse kom i 2015, hvor værdien af varer solgt på markedspladsen oversteg værdien af ting og sager, der blev handlet via detaildelen. Samtidig er markedspladsens margener dobbelt så gode, fordi detail har langt flere ansatte.

Udviklingen har også gjort forhandlerne mere interesserede i netop markedspladsen, hvor de selv, ikke Amazons folk, kan bestemme priser, billeder og produktbeskrivelser.

Samme udvikling førte til automatiseringen af endnu en klassisk detailopgave for et par år siden, i form af forhandlingerne med producenter omkring varer til de såkaldte “Lightning Deals”, der kan føre til store salg på kort tid.

I stedet for at ringe til en fysisk indkøber hos Amazon, kan fabrikanterne nu logge ind på portalen og lade den tage beslutningen omkring en handel og den mængde, der evt. skal købes. Tusindvis af mandetimer brugt til forecasting, markedsføring, planlægning og indkøb bliver nu håndteret af software.

Læs også: Automatiseringen vil kræve opkvalificering eller jobskifte for 400 mio. mennesker

”Computerne ved, hvad de skal købe og hvornår, hvornår de skal tilbyde en bestemt handel, og hvornår de ikke skal. De her algoritmer modtager tusindvis af input og vil til en hver tid være smartere end et hvilket som helst menneske”, siger en tidligere Amazon-leder, Neil Ackerman, der i dag er supply chain-ansvarlig i medicinalvirksomheden Johnson & Johnson, til Bloomberg.

-AK

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001: Webinar netværk

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

22.10.2024Zetes

Sponseret

Zetes investerer i Robotize, en virksomhed specialiseret i autonome mobile robotter

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online