Algoritmer skal beskytte vindmøller og vand-netværk mod hackerangreb

Sammen med Ørsted og Grundfos sætter Aalborg Universitet og Alexandra Instituttet sig for at at udvikle og teste nye og sikre algoritmer, der kan være med til at forbedre beskyttelsen af vand-netværk, vindmøller og andre kritiske energisystemer mod hackerangreb.

”Vindmøller får større og større produktionskapacitet; derved kan et problem, der påvirker en eller flere havvindmøller, resultere i store driftsforstyrrelser”, forklarer Lukasz Brewka, Head of SCADA Secure Connect Department hos Ørsted. Foto: Alexandra Instituttet.

03.06.2022

SCM.dk

Det er især den øgede digitalisering af den kritiske infrastruktur, der gør, at der er behov for nye, og mere sikre algoritmer. I takt med at man tilføjer nye digitale enheder i systemerne, opstår der også en ny risiko for, at hackere kan finde og udnytte svagheder i beskyttelsen af systemerne. Samtidig har krigen i Ukraine sat en tyk streg under, at kritisk infrastruktur som vindmøller og vand-netværk kan blive udsat for hackerangreb. 

For Grundfos er det vigtigste at gøre deres infrastruktur robust over for hackerangreb. Virksomheden ser store muligheder i cloud-løsninger, som gør, at de kan opdatere deres pumpeløsninger, vand-netværk og anden kritisk infrastruktur. Men det gør dem også potentielt sårbare over for hackerangreb, og derfor er de gået med i samarbejdet.

”Udover at styrke cybersikkerheden for vores kunder, er vi også gået med for at kunne beskytte de algoritmer, som vi anvender i vores produkter og netværk. Vi er ikke interesserede i at afsløre, hvordan vi optimerer vores systemer, og derfor er det vigtigt, at vi beskytter de algoritmer, som er i vores produkter, så man ikke kan kopiere dem og anvende dem i tredjepartsløsninger”, forklarer Carsten Skovmose Kallesøe, der er Chief Engineer hos Grundfos.

Læs også: 5 teknologiske fremskridt driver den hurtige udrulning af autonome mobile robotter

Det samme behov oplever man hos Ørsted.

”Vindmøller får større og større produktionskapacitet; derved kan et problem, der påvirker en eller flere havvindmøller, resultere i store driftsforstyrrelser. Muligheden for automatisk at kunne isolere de påvirkede komponenter kan nedsætte spredningen af problemet og mindske driftsforstyrrelsers potentielle omfang”, forklarer Lukasz Brewka, der er Head of SCADA Secure Connect Department hos Ørsted.

Skal testes af i virtuelt lab

Algoritmerne skal testes af i et stort virtuelt laboratorium på Aalborg Universitet, hvor man kan bygge vand-netværk med noget, der minder om store LEGO-klodser, og samtidig kan aktivere pumper og sensorer, som man nu ønsker det. Det gør, at man kan teste teknologierne af i virkelighedsnære situationer som for eksempel et hackerangreb.

“Med kritisk infrastruktur kan du ikke bare lukke systemerne ned, hvis du bliver udsat for et hackerangreb. Du er nødt til aktivt at bekæmpe angrebet. Målet med forskningen er derfor at udvikle algoritmer, der gør det muligt at optimere dine systemer samtidig med, at al information forbliver privat. Samtidig står vi overfor en aktuel trussel, som vi er nødt til at forholde os til”, forklarer Rafal Wisniewski, der er professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

Læs også: Supply chain planlægning kan forbedre bæredygtighed op til 15 procent

Det er nyt at anvende krypteringsteknikker i en industriel sammenhæng, forklarer Jonas Lindstrøm, der er Senior Data Privacy Engineer hos Alexandra Instituttet:

“De her teknikker som eksempelvis secure multi-party computation (SMPC) gør det muligt at anvende data samtidig med, at man beskytter dem. I en konkret situation kan du bruge algoritmer baseret på SMPC til at lave en optimering, uden at en fabrik kan se den kildekode, som Grundfos anvender til optimering i deres produkter. Samtidig kan Grundfos heller ikke se fortrolig information om produktionen hos fabrikken”.

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online