29.03.2022  |  Planlægning

Supply chain planlægning kan forbedre bæredygtighed op til 15 procent

84 procent af supply chain ledere planlægger at investere i klimatiltag inden for de kommende 18 måneder. Det viser Gartner-undersøgelsen “Supply Chain Sustainability Trends 2021”. Supply chain planlægning rummer stort potentiale og er et godt sted at starte.

Gartner-undersøgelsen er helt i tråd med MIT’s ” State of Supply Chain Sustainability Report” fra juli 2021. Her svarer 83 procent af respondenterne, at deres virksomheds forpligtelse til bæredygtighed i forsyningskæden er vokset eller som minimum blevet vedligeholdt under pandemien. Supply chain bæredygtighed er hot som aldrig før, og et godt sted at starte er ifølge Finnur Bragason, AGR Dynamics at implementere avanceret supply chain planlægningssoftware eller at udnytte eksisterende software endnu bedre og mere dynamisk.

Han fremhæver fire måder, hvor intelligent supply chain planlægningssoftware markant kan forbedre bæredygtighed på:

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

1) Væk med generelt spild i forsyningskæden
”Drift af forsyningskæden skaber i de fleste virksomheder enorme mængder spild. Det sker for eksempel i form af store mængder unødvendige lagerbeholdninger, som forekommer, fordi virksomheder naturligt nok ønsker at være på den sikre side og samtidig ikke har den nødvendige software, som kan beregne de præcise lagerniveauer for alle varekategorier”, fortæller Finnur Bragason.
Det skaber spild på mange måder som for eksempel binding af likviditet, tabte salgsmuligheder ved restordresituationer, spild af arbejdstid anvendt på gentagende opgaver og spild af naturressourcer.

”Drift af forsyningskæden skaber i de fleste virksomheder enorme mængder spild”.

Finnur Bragason

2) Væk med upræcise lagerniveauer
”Dynamiske algoritmer til statistisk forecasting kan sikre langt mere præcise lagerbeholdninger, der tager højde for sæsonudsving og nye trends. Det kan reducere lagerbinding med 15 procent eller mere. 15 procent mindre lager betyder op til 15 procent mindre transport og produktion og derved også op til 15 procent mindre CO2-udledning”, fortæller han.
Vi taler her om mange milliarder af kroner i arbejdskapital bundet i lager i nordiske virksomheder, der udover den direkte spildeffekt også kunne være brugt til at skabe mere bæredygtighed.

3) Software skaber målsætninger
“If you can't measure it, you can't manage it”. Denne læresætning kommer fra den legendariske business-guru Peter Drucker.
”Det er svært at arbejde konstruktivt med supply chain bæredygtighed, hvis du ikke har metrikker at arbejde ud fra. Supply chain software kan bidrage med rapporteringsværktøjer, der kan måle CO2-udledning og anvise, hvordan udledningen kan reduceres”, påpeger Finnur Bragason.

4) Automatisering forbedrer bæredygtighed
Endelig peger Finnur Bragason på, at dynamisk algoritme-baseret supply chain software skaber markante automatiseringer i supply chain planlægningsprocessen. Det reducerer mængden af fejl og sikrer langt højere præcision i indkøb, beregninger af lagerniveauer, genopfyldninger osv. Intelligent automatisering sikrer rette mængde i rette tid på rette sted, og det er det samme som markante forbedringer af forsyningskædens klimaaftryk.

Denne artikel er en del af temaet Tema om planlægning 2022

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere