AI er en af de løftestænger, der gør industrien mere effektiv

AI kan øge effektiviteten i fødevareindustrien. Virksomhederne bør begynde at integrere AI i deres produktion for ikke at blive overhalet af konkurrenterne. Sådan lød det på fødevarekonferencen, der blev afholdt af Teknologisk Institut i samarbejde med Food & Bio Cluster Denmark og IDA Levnedsmiddelselskabet.

"AI er en af de løftestænger, der skal gøre vores industri mere effektiv, og som man ikke skal sakke bagud med", sagde forretningsdirektør Lars Leopold Hinrichsen blandt andet ved konferencen. Foto: Teknologisk Institut

12.11.2024

SCM.dk

Danske fødevarevirksomheder risikerer at halte bagud i brugen af kunstig intelligens, hvis ikke de tager de første skridt allerede nu. Det blev præciseret på Teknologisk Instituts konference AI og digitalisering i fødevareindustrien. Her samledes eksperter og aktører fra branchen og stillede skarpt på netop nye veje og muligheder for AI og digitalisering i fødevareindustrien. 

”AI er en af de løftestænger, der skal gøre vores industri mere effektiv, og som man ikke skal sakke bagud med. Feltet rykker hurtigt, og hvis man vil undgå at blive overhalet, skal man sørge for at være blandt de virksomheder, der er i gang med at integrere AI i deres forretning og processer”, sagde forretningsdirektør Lars Leopold Hinrichsen, Teknologisk Institut.

Deltagerne fik ved konferencen præsenteret konkrete cases, værdifulde muligheder og gode råd om effektiv udnyttelse og optimering af AI for fødevareindustrien. 
Hvordan man kommer klogt og godt fra start i praksis, har Teknologisk Instituts specialist i digital transformation, seniorkonsulent Cathrine Lippert flere anbefalinger til: 

”Det gælder om at identificere, hvordan AI bedst bruges til at understøtte forretningen. Indledende strategisk afklaring er afgørende for at sikre, at man ikke bare poster tid og ressourcer i et stykke teknologi, udelukkende fordi det findes og umiddelbart virker vigtigt”, lyder det fra Cathrine Lippert. 

Hun præciserede, at AI kræver gode data, fordi AI-systemer kun er så gode som de data, de trænes på. Man skal derfor sikre, at man har både systemer og processer på plads til at indsamle, lagre og analysere relevante data. 

”AI bliver centralt i virksomhedens udvikling og drift, og det er derfor afgørende at implementere robuste sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte sine systemer mod hacking, misbrug og forkert brug - og tilsvarende vigtigt at overveje de etiske implikationer af AI-anvendelse”, tilføjer hun. 

Læs også: 3D print baner vejen for vækst i plastvirksomhed

Deltagerne fik desuden indblik i anvendelsen af modeller og AI til optimering af biologiske processer i fødevareindustrien fra Morten Arendt Rasmussen, som er professor i datascience inden for fødevarer ved KU Food. Han viste blandt andet, hvordan AI-modeller kan trænes til for eksempel at udvikle plantebaseret ost ved at sammenligne med relevante parametre i sammensætningen af traditionel ost. 

”Får man ikke styr på sine variationer, taber man i konkurrencen. Marginalerne i fødevaresektoren er så små, at for at fastholde konkurrenceniveauet er det fuldstændig kritisk, at Danmarks fødevarevirksomheder formår at udnytte data og digitalisering blandt andet via kunstig intelligens eller machine learning til at optimere deres udviklingsprocesser”, sagde Morten Arendt Rasmussen.  

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.12.2024SCM.dk

Kunstig intelligens vil ikke fjerne behovet for medarbejdere

19.12.2024SCM.dk

Virksomheders hardwarehåndtering er fuld af sikkerhedshuller

18.12.2024SCM.dk

Al analyser sparer robotstartup for en halv million i udvikling

17.12.2024SCM.dk

Identitetstyveri kan være en af de største cybersikkerhedstrusler i 2025

11.12.2024SCM.dk

2025 kan byde på tættere integration mellem produktionsteknologi og it

09.12.2024SCM.dk

Cybersikkerhedstiltag giver konkurrencefordele

09.12.2024SCM.dk

Det digitale er godt i gang med at revolutionere forsyningskæden

09.12.2024Columbus

Sponseret

Right to Repair - Revenue Streams

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup