AI-drevne robotter kan afhjælpe mangel på logistikmedarbejdere

Med AI kan autonome mobile robotter blive endnu bedre til at håndtere dynamiske og komplekse udfordringer. Ekspert peger på, at det kan hjælpe til at automatisere materialehåndtering og afhjælpe den enorme mangel på arbejdskraft i logistikbranchen.

Robotten skal være lige så god til at løse opgaverne som et menneske, også selv om forholdene ikke er perfekte. Her kan AI gøre en afgørende forskel”, fortæller Jean-Pierre Hathout. Foto: MiR

04.06.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Hvem skal løfte kasser ned fra hylden eller flytte tungt læssede paller, når der hver dag skal fragtes tonsvis af varer ind og ud af lagre og logistikcentre verden over? Svaret er i stigende grad en robot, drevet af kunstig intelligens. Det mener Jean-Pierre Hathout, der er administrerende direktør hos Mobile Industrial Robots.

Læs også: Lagerautomation skaber bare en bedre arbejdsplads

Globalt set mangler der millioner af lastbilchauffører, lagermedarbejdere og truckførere for at enderne kan nå sammen i de pressede forsyningskæder, der udgør rygraden i den internationale økonomi. Alene indenfor vejtransport oplyser International Road Transport Union (IRU), at der på verdensplan er over tre millioner ubesatte chaufførstillinger. Og hvis fragtselskaberne endelig finder nogen til at sætte sig bag rattet, så er der også for få hænder til at laste og losse lastbilen.

På dette område ser vi tegn på, at det i fremtiden vil blive muligt at instruere en robot ved hjælp af naturligt sprog, så du måske kan nøjes med at bede den om at hente en bestemt kasse eller flytte en palle frem for at skulle instruere den via et software-interface

Jean-Pierre Hathout

AI gør robotten bedre i dynamiske miljøer

Allerede i dag ser vi konkrete eksempler på, at AI gør det lettere at løse udfordringerne med ressourcekrævende materialehåndtering, som mange virksomheder står over for. En af disse udfordringer er, at lagre og logistikcentre i sagens natur er dynamiske miljøer, der konstant forandrer sig. Varer flyttes ind og ud, og der er ofte en livlig trafik af medarbejdere til fods og i køretøjer.

Læs også: Automatisering af plukkeprocessen forbedrer arbejdsmiljø på lageret

”Autonome mobile robotter har længe kunnet bevæge sig effektivt i forskellige omgivelser, men effektiviteten daler, hvis nye elementer hele tiden dukker op på deres rute. Hvis robotter skal være et konkurrencedygtigt alternativ til levende medarbejdere, er det ikke nok bare at automatisere manuelle arbejdsgange.  Robotten skal være lige så god til at løse opgaverne som et menneske, også selv om forholdene ikke er perfekte. Her kan AI gøre en afgørende forskel”, fortæller Jean-Pierre Hathout og supplerer:

”Det så vi blandt andet under udviklingen af vores nye AI-drevne pallerobot, MiR1200 Pallet Jack, som vi har lanceret for nylig. Takket være robottens indbyggede 3D vision og NVIDIA Jetson AGX Orin modul kan den samle en palle op lige så effektivt som et menneske – også hvis pallen står skævt placeret, er i stykker, eller lidt strækfilm er kommet ned over hullerne. Det lyder simpelt, men det er alt sammen situationer, hvor automatiske palleløftere indtil nu har måtte give fortabt”. 

Stort potentiale venter forude
Eksemplet med pallehåndteringen er kun begyndelsen. På lang sigt vil kunstig intelligens gøre robotterne endnu bedre til at håndtere hyppige ændringer og en høj grad af uforudsigelighed, for eksempel ved at lære om omgivelserne i realtid, når de kører. Det vil gøre dem i stand til at navigere endnu bedre og træffe dynamiske beslutninger frem for at være afhængig af foruddefineret programmering. Dermed kan robotten hurtigere tilpasse sig, hvis den møder anden trafik eller ruten pludselig er blokeret.

AI har ifølge Jean-Pierre Hathout også stort potentiale i forhold til at gøre robotter lette og hurtige at programmere og betjene. Det er en betydelig barriere for skalering af robotflåder, hvis det er nødvendigt at tilkalde en specialist, hver gang noget skal ændres. Det er blandt andet en af årsagerne til den kraftige vækst i brugen af collaborative og autonome robotter, fordi brugervenligheden her er i top og de fleste medarbejdere hurtigt kan lære at samarbejde med dem.

”På dette område ser vi tegn på, at det i fremtiden vil blive muligt at instruere en robot ved hjælp af naturligt sprog, så du måske kan nøjes med at bede den om at hente en bestemt kasse eller flytte en palle frem for at skulle instruere den via et software-interface”, fortæller han og tilføjer:

”Selv om vi stadig er i den spæde opstartsfase, og AI endnu ikke er fuldt ud implementeret i de fysiske robotter, er jeg overbevist om, at vi i løbet af det næste årti vil være vidne til omfattende fremskridt inden for kombinationen af AI og robotter. MiRs seneste samarbejde med partnere som NVIDIA er gode eksempler på det enorme potentiale, der vil få banebrydende betydning for vores evne til at optimere logistikeffektiviteten og sikre rettidig levering af varer, trods manglen på arbejdskraft”.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Fremtidens logistikterminal

Fremtidens logistikterminaler er højere, mere bæredygtige, mere automatiserede og meget mere fleksible. Og ikke mindst mere talrige. De skyder op som paddehatte i efterårsskoven i det danske og europæiske landskab i disse år. Læs om forskellige vinkler - opførelse, placering, ESG, inventar, drift med mere - på fremtidens logistikterminaler i dette tema.

Relateret indhold

20.12.2024SCM.dk

Kunstig intelligens vil ikke fjerne behovet for medarbejdere

19.12.2024SCM.dk

Virksomheders hardwarehåndtering er fuld af sikkerhedshuller

18.12.2024SCM.dk

Al analyser sparer robotstartup for en halv million i udvikling

17.12.2024SCM.dk

Identitetstyveri kan være en af de største cybersikkerhedstrusler i 2025

11.12.2024SCM.dk

2025 kan byde på tættere integration mellem produktionsteknologi og it

09.12.2024SCM.dk

Cybersikkerhedstiltag giver konkurrencefordele

09.12.2024SCM.dk

Det digitale er godt i gang med at revolutionere forsyningskæden

09.12.2024Columbus

Sponseret

Right to Repair - Revenue Streams

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup