50 virksomheder har ikke overblik over deres sojaforsyningskæde

Stammer sojaen, der bruges i fødevareproduktionen, fra ryddede skovområder i Sydamerika? Det spørgsmål kan Danish Crown, Arla og 48 andre internationale virksomheder ikke besvare. Det møder kritik fra Greenpeace.

Sojaproduktion i Sydamerika har flere steder ført til massiv skovrydning. Flere virksomheder møder kritik fra Greenpeace, fordi de ikke kan dokumentere, at deres soja ikke kommer fra ulovligt ryddede områder..

13.08.2019

SCM.dk

50 store internationale fødevarevirksomheder får kritik af Greenpeace, fordi de ikke kan redegøre for, at den soja, der bruges i fødevarerne, ikke stammer fra områder i Sydamerika, hvor der sker massiv skovrydning til skade for miljø, klima og natur.

Læs også: Rapport: Indkøb er centralt for en bæredygtig fremtid

Ifølge Landbrugsavisen er de danske virksomheder Arla og Danish Crown at finde på Greenpeaces liste sammen med internationale giganter som Nestlé og Unilever.

"Danmark importerer hvert år 1,6 millioner ton soja fra lande som Argentina og Brasilien, der er i fuld gang med at fælde store dele af regnskoven”, siger politisk konsulent i Greenpeace, Jan Søndergård, til Arbejderen.dk.

”En stor del af sojaen indgår i Danish Crowns og Arlas produktion - både i slagtesvin og køer og tilsættes i en række produkter, eksempelvis sojamælk".

Danish Crown lever ikke op til egne mål
Jan Søndergård fortæller, at man har bedt Danish Crown og Arla om at sende dokumentation for, at landmændene ikke anvender soja fra afskovede områder, men at man ikke har fået den. Selskaberne dokumenterer dog, at man overholder loven.

I Danish Crown indrømmer kommunikationschef, Astrid Gade Nielsen, at man ikke lever op til egne målsætninger, men hun forventer, at der vil være sket noget på området om et år.

"Vi har tilsluttet os de internationale principper om at stoppe skovrydning. Vi har givet et løfte, og derfor er vi nødt til kunne svare på, hvordan vi konkret vil sikre, at vores leverandører ikke bidrager til øget skovrydning. Vi kan ikke have en bæredygtighedsstrategi uden samtidig at tænke bæredygtighed og gennemsigtighed ind i hele vores kæde", siger hun til Arbejderen.dk.

Læs også: Apple-rapport viser fremskridt for bæredygtighed i forsyningskæden

Arla svarer derimod, at man ikke er enig i kritikken om, at man ikke gør nok for at forhindre skovrydning.

- JMA

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

11.04.2025SCM.dk

Geopolitisk uro får skandinaviske forbrugere til at vælge lokalt

25.03.2025SCM.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

25.03.2025SCM.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

18.03.2025SCM.dk

Trængsel i havne forsinker forsyninger

11.03.2025SCM.dk

Kina-plus-én er ikke længere tilstrækkelig – der skal mere til

03.03.2025Descartes

Sponseret

CBAM og frihandelsaftaler – dette er vigtigt at vide

27.02.2025SCM.dk

Året grønne indkøber i 2024 har miljømærkede indkøb som en høj prioritet

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle