16.11.2021

4 ud af 5 danskere ser klimaet som århundredets største udfordring

Danskerne er i udbredt grad bekymret for klodens fremtid. Og de er vil se handling fra politikernes side af. Det viser den fjerde udgave af EIB’s klimaundersøgelse, der undersøger europæernes klimaholdninger i 2021.

79 procent af danskerne mener, at klimaforandringer og deres konsekvenser er menneskehedens største udfordring i det 21. århundrede. Selvom tallet varier på tværs af aldersgrupper og samfundslag, så er ikke mindre end 74 procent enige i udsagnet noget sted.

Det viser første del af Den Europæiske Investeringsbanks (EIB) seneste store klimaundersøgelse, som afdækker europæernes holdninger til klimaforandringer i en verden i hastig forandring i 2021-2022.

Til gengæld mener danskerne ikke, at politikerne påtager sig det nødvendige ansvar for krisen. 55 procent vurderer, at de er mere bekymrede end regeringen er. Ligeledes går 62 procent ind for, at regeringen indfører strengere foranstaltninger, der gennemtvinger ændringer i folks adfærd, hvilket er 3 procentpoint højere end sidste år.

Hos EIB har man for nylig vedtaget en klimabankkøreplan, som lægger rammerne for de grønne investeringer på samlet set 1 billion euros, som banken har planer om at gennemføre inden 2030. Samtidig slår planen også fast, at halvdelen af midlerne skal investeres inden 2025.  

Læs også: Danmark og Mærsk kræver klimaneutral søfart i 2050

”Som EU's klimabank er det EIB's opgave at finansiere projekter med fokus på ren energi, energibesparelser, bæredygtig transport og innovation, der er med til at begrænse temperaturstigningen til højst 1,5 °C. Vi i EIB har – sammen med danske samarbejdspartnere – skabt gode resultater med vores finansiering af vedvarende energiprojekter og innovation inden for renere energi i Danmark og agter at bygge videre på denne succes sammen med samarbejdspartnere i den offentlige og private sektor i Danmark,” siger Vice President i EIB, Christian Kettel Thomsen, i en pressemeddelelse.

På spørgsmålet om, hvilken energikilde landet bør basere bekæmpelsen af global opvarmning på, foretrækker to ud af tre danskerne vedvarende energikilder til håndtering af klimakrisen, hvilket er lidt over EU-gennemsnittet på 63 procent. Tilslutningen til vedvarende energikilder i Danmark er størst blandt personer over 64, hvor 71 procent bakker op. Dette tal falder, måske overraskende, med 14 procentpoint for personer under 29 til 57 procent. 

Generelt er danskerne lige så lidt tilhængere af kerneenergi som andre europæere, men kønsforskellen er bemærkelsesværdig i Danmark: 15 procent af mænd er tilhængere af kerneenergi modsat kun 6 procent af kvinder.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere