3 trin til bedre værn mod cybertrusler i din forsyningskæde

Supply chain sikkerhed er en illusion. Det er ikke muligt at opnå 100 procent sikkerhed i forsyningskæden. Målet er ifølge Gartner ’supply chain resilience’, og analysehuset anbefaler tre strategier til at opnå et stærke værn mod de voksende cybertrusler.

"Vi kan måle, at 62 procent af supply chain lederne investerer markant mere i cybersikkerhed i dag end for få år siden, og at investeringerne vil stige fremover”, fortæller Brian Schultz. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

08.01.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Forsyningskædelandskabet er en meget svær størrelse at håndtere, når vi taler om at forebygge og modstå cyberkriminelle trusler. Det fremhæver Brian Schultz på Gartner-webinaret ”3 Strategies to Defend Your Supply Chain Against Cybercriminals”, som blev afholdt i november 2023.

Brian Schultz er Senior Director Analyst hos Gartner med speciale i supply chain cyber risk management. Han påpeger, at forsyningskæden er så vanskelig en størrelse at håndtere i forhold til cybertrusler, at han rent faktisk slår fast, at det ikke er rimeligt at bruge termen ’sikkerhed’. Det er mere rimeligt at tale om, at målet for indsatsen er ’højere resiliens’ frem for ’100 procent sikkerhed’.

Men det er vigtigt at tænke cybersikkerhed ind i ledelsen af forsynings- eller værdikæder. Ifølge Michael Herburger, der netop har skrevet phd-afhandling om cybersikkerhed i værdikæder, var det først i 2016, at verden for alvor fik øjnene op for, at der også er store cyberrisici forbundet med virksomhedernes værdi- og forsyningskæder.

Læs også: Cyberangrebet kommer, du ved bare ikke hvornår

“I dag er det jo den primære indgang for hackere, der gerne vil ind i de store virksomheder,” fortæller han.

“Pandemien og krigen mellem Rusland-Ukraine har i den grad været en øjenåbner i forhold til sårbarhederne i virksomhedernes eksterne netværk, og antallet af cyberangreb er steget eksplosivt”. Det uddyber han i artiklen ’Professor: De fleste cyberangreb vil ske via forsyningskæden’.  

Brian Schultz fra Gartner uddyber ved at pege på tre aspekter ved sikkerhedstrusler i forhold til forsyningskæden:

  • OVERFLADE: Forsyningskædens ’overflade’ er så ubegribelig stor, at det er umuligt fuldt ud at kontrollere alle hjørner og aspekter.
  • KOMPELKSITET: Forsyningskædens kompleksitet – både hvad angår fysiske aktiver og teknik, processer samt organisationer – er så uoverskuelig, at det i praksis ikke er muligt at sikre sig 100 procent.
  • DYNAMIK: Forsyningskæden er så dynamisk, at en sikkerhedsløsning i løbet af kort tid vil være forældet. Virksomheder har 100vis og måske 1000vis af leverandører og samarbejdspartnere, som igen har 100 eller 1000vis af partnere, og alle parter indfører hele tiden ny teknologi, ligesom medarbejdere, processer, governance og så videre løbende bliver udskiftet.

Trusselsbilledet er bredt og skarpt
”De fleste virksomheder opererer med mange niveauer af it-systemer fra Enterprise IT Network over Operational Technology Network, Industrial Control System, PLC til Internet of Things, ligesom de gør brug af en mangfoldighed af kommunikationsteknologier som for eksempel telecom, satellit, cellular, lokal 5G, WI-FI og on premise cloud. Hvis man ganger alle disse teknologier med antallet af aktører i en forsyningskæde, så får man en voldsom stor overflade og kompleksitet, som tilbyder utrolig mange muligheder for ondsindede cyberkriminelle”, fortæller han.

Han refererer til en Gartner-undersøgelse, der konkluderer, at 34 procent af ledere i forsyningskæde vurderer, at indførelse af ny teknologi er den væsentligste strategiske forandring i de næste fem år. Det er nye teknologier som eksempelvis hyperautomation 2.0, next gen robotter, digitale supply chain tvillinger, analytics ’everywhere’ samt ecosoystem collaboration and sustainability tools.

Han understreger, at de cyberkriminelle profiler er meget forskellige og spænder fra relativt amatøragtige forsøg over terroristgrupper, freelance hackere og organiserede kriminelle grupper til landedrevet cyberkriminalitet. ”Graden af sofistikering stiger voldsomt, der bliver brugt meget store ressourcer både i form af talent, tid, organisering og finansiering på cyberkriminelle aktiviteter”, fortæller han.

Top 4 risici
Han peger også på, at andelen af bestyrelsesmedlemmer, der anser cyber-risici for at være alvorlige forretningsrisici er steget fra 58 procent i 2016 til 88 procent i 2022.

”Supply chain ledere skal derfor tage ejerskab for supply chain cyberrisici og må indgå et tæt samarbejde med it-direktør og sikkerhedseksperter. Vi kan også måle, at 62 procent af supply chain lederne investerer markant mere i cybersikkerhed i dag end for få år siden, og at investeringerne vil stige fremover”, fortæller Brian Schultz.

Gartner-analytikeren peger på de fire væsentligste supply chain cyber-risici:

  • Forstyrrelse af forretningskontinuitet.
  • Korrumperede data.
  • Kompromitterede produkter.
  • Spionage og tyveri af intellektuelle rettigheder (IP).

Tre trin til at forebygge risici
Brian Schultz og Gartner anbefaler en trestrenget strategi til at forbedre it-sikkerheden i forsyningskæden. Den består af:

  1. Inddrag interessenter.
  2. Indfør rammer, spilleregler og standarder.
  3. Grib til C-TPRM.

Inddrag interessenterne vil sige at tage både interne og eksterne interessenter med på råd og etablere samarbejde med dem om bedre cybersikkerhed. 

Interne interessenter er bestyrelsen samt direktører for salg, finans, operations, it, it-mæssig og fysisk sikkerhed, risikostyring, kontrakter og juridiske aftaler, indkøb, interne audits og andre relevante topledere.

Eksterne interessenter kan omfatte kunder, leverandører, cyber-forsikring, regulatorer og lobbyister, eksterne audits, samarbejdspartnere, udstyrsleverandører, brancheforeninger med flere.

Rammer, spilleregler og standarder omfatter for eksempel end-to-end håndtering af cybersikkerhedsrisici, et fælles sprog for både de interne og eksterne drøftelser om risici samt konsistente processer for samarbejde med nøglespillere i forsyningskæden.

C-TPRM står for et ‘cyber third-party risk management’-program, der fastlægger cyber-hygiejne ’rating’ og skaber et ’flow down cyber standards’, der sikrer at hygiejne-standarder bliver spredt ud i alle afkroge af forsyningskæden. Den næste opgave er så løbende at overvåge, at cyber-hygiejnen bliver efterlevet på daglig basis, så der ikke opstår uheldige huller i sikkerheden.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Resiliens i forsyningskæden

Covid-19 blev startskuddet til en lavine af kriser, der i alvorlig grad udfordrede alverdens forsyningskæder. Eksempler er grundstødning i Suezkanalen, Ruslands invasion i Ukraine, klimaændringer, krisen i Det Røde Hav, energipriser, inflation, geopolitiske spændinger og cybersikkerhed. 

Det har sat gang i et kraftigt SCM fokus på resiliens, robusthed, modstandsdygtighed og risikostyring i forsyningskæden. Supply chain resiliens (SCR) refererer til evnen hos en organisation til at modstå og tilpasse sig uventede forstyrrelser i forsyningskæden. 

SCR er vigtigt for en organisations succes og overlevelse, især i en tid med stadig mere kompleksitet og uforudsigelighed samt øget afhængighed af teknologi. En organisation, der er i stand til at opbygge en stærk supply chain resiliens og implementere robuste sikkerheds- og beredskabsforanstaltninger, vil være bedre rustet til at modstå potentielle trusler og opretholde sin konkurrenceevne på lang sigt. 

Relateret indhold

20.12.2024SCM.dk

Kunstig intelligens vil ikke fjerne behovet for medarbejdere

19.12.2024SCM.dk

Virksomheders hardwarehåndtering er fuld af sikkerhedshuller

18.12.2024SCM.dk

Al analyser sparer robotstartup for en halv million i udvikling

17.12.2024SCM.dk

Identitetstyveri kan være en af de største cybersikkerhedstrusler i 2025

11.12.2024SCM.dk

2025 kan byde på tættere integration mellem produktionsteknologi og it

09.12.2024SCM.dk

Cybersikkerhedstiltag giver konkurrencefordele

09.12.2024SCM.dk

Det digitale er godt i gang med at revolutionere forsyningskæden

09.12.2024Columbus

Sponseret

Right to Repair - Revenue Streams

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup