3 trin til bedre værn mod cybertrusler i din forsyningskæde

Supply chain sikkerhed er en illusion. Det er ikke muligt at opnå 100 procent sikkerhed i forsyningskæden. Målet er ifølge Gartner ’supply chain resilience’, og analysehuset anbefaler tre strategier til at opnå et stærke værn mod de voksende cybertrusler.

"Vi kan måle, at 62 procent af supply chain lederne investerer markant mere i cybersikkerhed i dag end for få år siden, og at investeringerne vil stige fremover”, fortæller Brian Schultz. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

08.01.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Forsyningskædelandskabet er en meget svær størrelse at håndtere, når vi taler om at forebygge og modstå cyberkriminelle trusler. Det fremhæver Brian Schultz på Gartner-webinaret ”3 Strategies to Defend Your Supply Chain Against Cybercriminals”, som blev afholdt i november 2023.

Brian Schultz er Senior Director Analyst hos Gartner med speciale i supply chain cyber risk management. Han påpeger, at forsyningskæden er så vanskelig en størrelse at håndtere i forhold til cybertrusler, at han rent faktisk slår fast, at det ikke er rimeligt at bruge termen ’sikkerhed’. Det er mere rimeligt at tale om, at målet for indsatsen er ’højere resiliens’ frem for ’100 procent sikkerhed’.

Men det er vigtigt at tænke cybersikkerhed ind i ledelsen af forsynings- eller værdikæder. Ifølge Michael Herburger, der netop har skrevet phd-afhandling om cybersikkerhed i værdikæder, var det først i 2016, at verden for alvor fik øjnene op for, at der også er store cyberrisici forbundet med virksomhedernes værdi- og forsyningskæder.

Læs også: Cyberangrebet kommer, du ved bare ikke hvornår

“I dag er det jo den primære indgang for hackere, der gerne vil ind i de store virksomheder,” fortæller han.

“Pandemien og krigen mellem Rusland-Ukraine har i den grad været en øjenåbner i forhold til sårbarhederne i virksomhedernes eksterne netværk, og antallet af cyberangreb er steget eksplosivt”. Det uddyber han i artiklen ’Professor: De fleste cyberangreb vil ske via forsyningskæden’.  

Brian Schultz fra Gartner uddyber ved at pege på tre aspekter ved sikkerhedstrusler i forhold til forsyningskæden:

  • OVERFLADE: Forsyningskædens ’overflade’ er så ubegribelig stor, at det er umuligt fuldt ud at kontrollere alle hjørner og aspekter.
  • KOMPELKSITET: Forsyningskædens kompleksitet – både hvad angår fysiske aktiver og teknik, processer samt organisationer – er så uoverskuelig, at det i praksis ikke er muligt at sikre sig 100 procent.
  • DYNAMIK: Forsyningskæden er så dynamisk, at en sikkerhedsløsning i løbet af kort tid vil være forældet. Virksomheder har 100vis og måske 1000vis af leverandører og samarbejdspartnere, som igen har 100 eller 1000vis af partnere, og alle parter indfører hele tiden ny teknologi, ligesom medarbejdere, processer, governance og så videre løbende bliver udskiftet.

Trusselsbilledet er bredt og skarpt
”De fleste virksomheder opererer med mange niveauer af it-systemer fra Enterprise IT Network over Operational Technology Network, Industrial Control System, PLC til Internet of Things, ligesom de gør brug af en mangfoldighed af kommunikationsteknologier som for eksempel telecom, satellit, cellular, lokal 5G, WI-FI og on premise cloud. Hvis man ganger alle disse teknologier med antallet af aktører i en forsyningskæde, så får man en voldsom stor overflade og kompleksitet, som tilbyder utrolig mange muligheder for ondsindede cyberkriminelle”, fortæller han.

Han refererer til en Gartner-undersøgelse, der konkluderer, at 34 procent af ledere i forsyningskæde vurderer, at indførelse af ny teknologi er den væsentligste strategiske forandring i de næste fem år. Det er nye teknologier som eksempelvis hyperautomation 2.0, next gen robotter, digitale supply chain tvillinger, analytics ’everywhere’ samt ecosoystem collaboration and sustainability tools.

Han understreger, at de cyberkriminelle profiler er meget forskellige og spænder fra relativt amatøragtige forsøg over terroristgrupper, freelance hackere og organiserede kriminelle grupper til landedrevet cyberkriminalitet. ”Graden af sofistikering stiger voldsomt, der bliver brugt meget store ressourcer både i form af talent, tid, organisering og finansiering på cyberkriminelle aktiviteter”, fortæller han.

Top 4 risici
Han peger også på, at andelen af bestyrelsesmedlemmer, der anser cyber-risici for at være alvorlige forretningsrisici er steget fra 58 procent i 2016 til 88 procent i 2022.

”Supply chain ledere skal derfor tage ejerskab for supply chain cyberrisici og må indgå et tæt samarbejde med it-direktør og sikkerhedseksperter. Vi kan også måle, at 62 procent af supply chain lederne investerer markant mere i cybersikkerhed i dag end for få år siden, og at investeringerne vil stige fremover”, fortæller Brian Schultz.

Gartner-analytikeren peger på de fire væsentligste supply chain cyber-risici:

  • Forstyrrelse af forretningskontinuitet.
  • Korrumperede data.
  • Kompromitterede produkter.
  • Spionage og tyveri af intellektuelle rettigheder (IP).

Tre trin til at forebygge risici
Brian Schultz og Gartner anbefaler en trestrenget strategi til at forbedre it-sikkerheden i forsyningskæden. Den består af:

  1. Inddrag interessenter.
  2. Indfør rammer, spilleregler og standarder.
  3. Grib til C-TPRM.

Inddrag interessenterne vil sige at tage både interne og eksterne interessenter med på råd og etablere samarbejde med dem om bedre cybersikkerhed. 

Interne interessenter er bestyrelsen samt direktører for salg, finans, operations, it, it-mæssig og fysisk sikkerhed, risikostyring, kontrakter og juridiske aftaler, indkøb, interne audits og andre relevante topledere.

Eksterne interessenter kan omfatte kunder, leverandører, cyber-forsikring, regulatorer og lobbyister, eksterne audits, samarbejdspartnere, udstyrsleverandører, brancheforeninger med flere.

Rammer, spilleregler og standarder omfatter for eksempel end-to-end håndtering af cybersikkerhedsrisici, et fælles sprog for både de interne og eksterne drøftelser om risici samt konsistente processer for samarbejde med nøglespillere i forsyningskæden.

C-TPRM står for et ‘cyber third-party risk management’-program, der fastlægger cyber-hygiejne ’rating’ og skaber et ’flow down cyber standards’, der sikrer at hygiejne-standarder bliver spredt ud i alle afkroge af forsyningskæden. Den næste opgave er så løbende at overvåge, at cyber-hygiejnen bliver efterlevet på daglig basis, så der ikke opstår uheldige huller i sikkerheden.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cybersikkerhed i forsyningskæden

Forsyningskæden er i dag den primære indgang for cyberkriminelle. Forsyningskæden er samtidig en så vanskelig en størrelse at håndtere i forhold til cybertrusler, at det måske ikke er rimeligt at bruge termen ’sikkerhed’. Måske er det mere rimeligt at tale om, at målet for indsatsen er ’højere resiliens’ frem for ’100 procent sikkerhed’. Læs forskellige vinkler på og anbefalinger til arbejdet med at forbedre cybersikkerheden i kæden.

Relateret indhold

02.05.2024SCM.dk

Aabenraa Havn sætter ny rekord

02.05.2024SCM.dk

Intelligente logistikløsninger til produktion af insektprotein

30.04.2024SCM.dk

COO vil industrialisere COOP’s processer

29.04.2024SCM.dk

Virksomheder får hjælp til at navigere i AI-landskabet

26.04.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Zebra MC9400 & MC9450 håndterminaler

25.04.2024SCM.dk

Nyt intelligent værktøj udregner klimadata for elektronikprodukter

24.04.2024SCM.dk

Robotter gør en arbejdsplads mere effektiv og attraktiv

24.04.2024TrueCommerce

Sponseret

WEBINAR: E-fakturering i Tyskland

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle