120-årig værktøjsfabrikant disrupter sig selv
Thürmer Tools har produceret værktøjer til at lave alskens huller i 120 år. Men virksomheden satser nu alle pengene på, at den i fremtiden skal gøre kunderne i stand til selv at fremstille værktøjerne. Ved hjælp af 3D print. Målet er at blive en ”Spotify for tools”.
Han er fjerde generation Thürmer, der står i spidsen for Thürmer Tools.
”Om ti år vil ti procent af verdens produkter være 3D printede – og på længere sigt vil det være endnu flere. Den fremtid skal Thürmer Tools være en del af”, siger Erick Thürmer fra scenen på Erhvervsakademi Aarhus, hvor han underholder en sal fuld af ambitiøse studerende og nysgerrige erhvervsfolk.
Læs også: Krav til lageret: Fart, fleksibilitet og frit overblik
Han er sikker på, at de tre tidligere generationer af Thürmer ikke ville tro deres egne øjne, hvis de så, hvordan fjerde generations Erick er i færd med at rykke virksomheden op med rode og etablere en helt ny forretningsmodel:
”Jeg tror, at vi i højere grad skal være en software- og techvirksomhed frem for en producent, som vi er nu. Vi kommer forhåbentlig til at levere tegninger og idéer, som vores kunder selv kan producere lokalt – uden høje distributionsomkostninger og komplekse forsyningskæder med dyre lagerbeholdninger”, fortæller han.
Tager egen medicin
Erick Thürmer er en ivrig foredragsholder og pressekilde inden for disruption-temaet, og han er formentlig også en af dem, der er mest radikal, når det gælder om at tage egen medicin. Han har været en tur på Singularity University, som har fuld fokus på digitalisering, disruption og såkaldt ekspontentiel udvikling.
Thürmer Tools har fx indført følgende tiltag:
- Trukket fabrik hjem fra Kina i 2013
- Flyttet fabrikken fra et industrikvarter ud i en skov ved Gilleleje
- Satser på at lave fejl og lære af fejlene
- Etableret en virksomhed i virksomheden. Twentyseven hedder den nye virksomhed, der skal arbejde med 3D print, patenter, kunstig intelligens og andre nye teknologier, der gradvis skal overtage forretningen
- Fyret bestyrelsen og etableret en 100 procent kvindelig bestyrelse, der indtil videre er hemmelig
- Fyret sig selv som adm. direktør og ansat to kvinder som daglige ledere
- Fyret en fjerdedel af den oprindelige medarbejderstab
- Ansat en spirituel guide i virksomheden, der skal hjælpe med at skabe ”purpose” og ”menneskelighed” i den fagre nye digitale verden
- Etableret flad organisation og en kultur præget af inddragelse og samarbejde
- Etableret målsætningen om ”Mennesker før maskiner – mennesker først, som også sælger værktøjer”
Erick Thürmer lægger ikke skjul på, at det både er en hård, smertefuld og usikker proces for en hæderkronet værktøjsfabrik at disrupte sig selv.
”Jeg ved ikke alt, og jeg kan ikke vide, hvor vi befinder os om et, to eller fem år. Men jeg har en pligt til at være modig og turde tage tyren ved hornene. Jeg satser på, at vi med åbenhed, kreativitet og hårdt arbejde kan lære af vores fejl og finde de rigtige løsninger hen ad vejen”, siger han og supplerer:
”Vores indstilling er det vigtigste. Den skal være præget af Pippi Langstrømpe-citatet: Det har jeg aldrig prøvet før, så det tror jeg godt jeg kan...".
Etik, skat og mennesket
Han er også meget optaget af, at etik og samfund skal følge med.
Læs også: IoT forudser servicebehov - virksomhed sparer stort
”Den digitale udvikling med robotter, 3D print, kunstig intelligens o.s.v. vil udfordre vores samfund, vores skattemodel og vores arbejdspladser. Det skal vi være uhyre opmærksomme på. Jeg tror fx vi skal have filosoffer og kunsthistorikere til at sidde ved siden af og forholde sig til de etiske aspekter, ligesom jeg tror, vi skal indføre skat på robotter og kunstig intelligens efterhånden som, de overtager arbejdspladser og skattegrundlag. Skatten kan så finansiere borgerløn, fordi der vil formentlig ikke være arbejde til alle i fremtiden”, slutter Erick Thürmer.