11 nye biogaslastbiler i Region Hovedstaden

Med afføring og urin fra grise og køer som brændstof trillede de første af Region Hovedstadens 11 nye biogaslastbiler ud på vejene fredag d. 1. marts. Mindre luftforurening og støj er de centrale gevinster.

De første af Region Hovedstadens 11 nye biogaslastbiler rullede ud på vejene fredag d. 1. marts. Alle bilerne vil være i drift inden udgangen af 2019. Foto: Region Hovedstaden.

05.03.2019

SCM.dk

I sommeren 2018 besluttede politikerne i Region Hovedstaden at indkøbe de nye lastbiler for at reducere regionens CO2-aftryk. Fredag den 1. marts rullede de første af regionens 11 nye biogaslastbiler så ud på vejene med brændstof lavet på en blanding af afføring og urin fra grise og køer i tankene.

Læs også: Eksperter: Biogas kan bane vejen for grøn transport

Når hovedstadens hospitaler fremover får leveret rene uniformer og operationsudstyr eller hentet affald, bliver det derfor på mere miljøvenlig vis end tidligere, og det glæder formand for Region Hovedstadens Miljø- og Klimaudvalg, Kim Rockhill (S):

Lastbilerne komme fra Scania, som har arbejdet med CO2-besparende løsninger i en årrække. Foto: Region Hovedstaden.

”Vi er jo en kæmpe virksomhed, og vi har et enormt dagligt transportbehov, så vores hospitaler får alle de ressourcer, de skal bruge. Samtidigt har vi en ambition om at blive så grønne som muligt, og her var en stor mulighed for at gå forrest. Den mulighed er jeg rigtig glad for, at vi har grebet. Det er en fornøjelse at tænke på, at noget, vi betragter som affald, kan blive en vigtig ressource, som kan erstatte fossile brændstoffer og hjælpe en lille smule på vores klimaudfordringer”, siger han.

Stor CO2-besparelse i vente
Region Hovedstaden har en ambition om at være CO2-neutral på transportområdet i 2025, og her er investeringen i biogaslastbilerne, som kommer fra Scania, et vigtigt element. En stor del af regionens udledninger kommer således fra de store lastbiler, som kører varer rundt mellem regionens hospitaler, men når alle 11 biogaslastbiler er på vejene i slutningen af 2019, vil det betyde et væsentligt mindre CO2-udslip. 

”Vi forventer, at lastbilerne kan give en gevinst på 1.000 ton CO2 årligt. Det svarer til 52 ton bøf eller 11.000 timer i en flyvemaskine – eller tusinde gange så meget, som hver enkelt dansker ifølge Energistyrelsen skal spare i CO2-udledning om året”, siger Kim Rockhill.

Læs også: Skift i vognpark fra diesel til biogas giver stor CO2-reduktion

Udover at udlede mindre CO2 og langt færre skadelige partikler, støjer biogaslastbilerne også betydelig mindre end deres konventionelle modstykker, og dermed bidrager de på to fronter til en bedre hverdag for de mennesker, som bor i hovedstadsområdet. 

-AK

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

25.04.2025SCM.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

25.04.2025SCM.dk

LEMAN går forrest i klimakampen med ambitiøse klimamål

24.04.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Navigating pricing in an era of tariffs and trade shifts

24.04.2025SCM.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

22.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Strategisk sparring og styrket samarbejde

22.04.2025SCM.dk

Kun 29 procent af supply chain organisationer er klar til fremtiden

14.04.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kvalitetsmodul løftes - AI Agent på vej

14.04.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 9001 inspirationsseminar

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle