09.06.2021  |  Branchenyt

#1 værdikæde: De tre største udfordringer i værdikæden

Indhold fra partner Hvad er dette?

For mange produktionsvirksomheder er den klassiske værdikæde stadig relevant, men der er særligt ét område, nemlig eksekvering af produktionen, som volder de største udfordringer i dag. 

Vi kigger nærmere på produktionsvirksomhedens værdikæde i dag, når vi forsøger at besvare: Hvad er nogle af de største udfordringer i dag, og hvordan hjælper en moderne ERP-løsning med at løse udfordringerne? 

 

Udfordring #1 – Planlægning, overblik og kapacitet

For produktionslederen gælder det om at reducere gennemløbs- og cyklustider samt øge medarbejdernes produktivitet. Men det kræver overblik over prioriterede opgaver og kapacitet, hvis virksomheden skal øge effektiviteten.  

Helt konkret oplever vi, at produktionsvirksomheder har behov for at få overblik over prioriterede opgaver i rækkefølge, få adgang til tegninger, instruktioner og forbrugsregistrere tid, materiale og spild samt kvalitetsmålinger.

Vi har i den forbindelse hjulpet virksomheder og produktionsledere med at opsætte rollecenter i Dynamics Business Central, så de enkelte kapaciteter fremgår med belastningsfaktor. Det gør det nemt for planlæggeren at se hvilke operationer, der belægger de enkelte maskiner eller arbejdscentre.  

Det fremgår også, hvilke der har ledig kapacitet, og dermed kan operationer flyttes rundt på arbejdscentrets maskiner for at optimere udnyttelsen. Samtidig er det muligt at se, hvilke ressourcer der ikke er mødt ind, så den daglige rokering kan overskues ud fra realtidsdata. 

På den måde får produktionslederen fuldt overblik og kan planlægge dagen bedre.  

 

 

Udfordring #2 – Optimering af produktion og omkostninger 

OEE (Overall Equipment Efficiency) måler forskellen på den planlagte produktion og den faktiske produktion. At kende udnyttelsesgraden er en helt central måde for produktionslederen at optimere på omkostninger og produktivitet. 

Alene dét at måle på output, eller OEE, via ERP-systemet kan skabe synlige output-forbedringer. Her får produktionslederen overblik over spild forårsaget af nedetid, eller tab i kvalitet og hastighed. Muligheden for at optimere produktionen og reagere på afvigelser er vigtigt for at styrke konkurrenceevnen.  

Dette er nemmere sagt end gjort, men er absolut muligt via den rette brancheløsning i ERP-systemer som Dynamics Business Central.

Her har vi erfaret flere eksempler på optimering:  Lokalisere flaskehalse og registrering af forbrug.

Via ovenstående får produktionslederen en samlet kostprisberegning på produktionen. Tegninger og anden dokumentation vedhæftes styklisten, og materialet er dermed tilgængeligt for alle brugere, så der er yderligere mulighed for at optimere.  

Konstante, automatiske målinger i ERP-systemet skaber fokus på en optimeret produktion og kan samtidig pege på årsager til tabt produktionstid – om det skyldes interne processer eller eksterne udfordringer. 

 

 

Udfordring #3 – Stamdata, tegninger og instruktioner

Forkerte eller mangelfulde stamdata resulterer i produktionsfejl, dårlig kvalitet, ekstra ressourceforbrug eller processer, der trækker ud. Så hvordan får I bedre styr på stamdata?  

Det kræver stor datadisciplin at vedligeholde og undgå fejl i stamdata. Særligt hvis virksomheden har mange produktvarianter. I den forbindelse har vi implementeret værktøjer i Dynamics Business Central, som skaber nye produktvarianter med versionering, tegninger og kontrol- og pakkeinstruktioner.  

Øvelsen går ud på at overføre vigtige data fra konstruktion til stykliste. Det foregår blandt andet ved at indsætte kontrol- og pakkeinstruktioner, så hele flowet fra nederste niveau til færdigt produkt (eller halvfabrikata) kan gennemføres uden dyre produktionsstop.  

Når strukturen er på plads, og konstruktionen er færdig med tegninger og dermed styklisteindhold, indarbejdes produktions-flowet, og der sættes operationer på processen.  

Den nøjagtige stykliste fra konstruktionsafdelingen overføres til Dynamics Business Central via en smart indlæsningsfunktion. Styklisten indeholder dermed varehierarkiet. Ressourcer og arbejdscentre påføres varen, så der er overblik over, hvordan produktet bliver skabt samt hvilke råvarer, halvfabrikata og underleverandørprocesser, der er nødvendige. 

Læs mere om, hvordan Bredana Solutions med mere end 30 års erfaring med ERP systemer til produktionsvirksomheder, kan optimere jeres forretningsprocesser og syrke hele værdikæden - med branchemoduler, tilpasset præcis jeres behov, er det enkelt at anvende og drifte - så kan I koncentrere jer om jeres kerneforretning!

Denne artikel er en del af temaet Tema om produktion 2021

Mere fra Bredana Solutions A/S

Bredana Solutions A/S

https://www.bredanasolutions.dk/

Med over 30 års ekspertise fra branchen, optimerer og digitaliserer vi arbejdsgange og processer med Microsoft Dynamics 365 Business Central (NAV), Sales & Marketing (CRM) og Field Service. Kernen i vores virksomhed er, at vi forstår din forretning - og derfor er mange af vores konsulenter hentet fra industrien, hvor de selv har arbejdet med produktion, logistik eller…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere