Én samlet it-sikkerhedsstrategi sikrer bedst mod kriminalitet

Ny data viser, at organisationer der ikke anvender én samlet it-sikkerhedsstrategi for platforme var mere tilbøjelige til at blive angrebet af ransomware. Flere ender også med at betale løsesum til de IT-kriminelle trods råd om det modsatte.

Ny data viser, at organisationer der ikke anvender én samlet it-sikkerhedsstrategi for platforme var mere tilbøjelige til at blive angrebet af ransomware. Flere ender også med at betale løsesum til de IT-kriminelle trods råd om det modsatte. Foto: 123rf.com..

04.05.2023

SCM.dk

Fortinet, der er én af verdens førende it-sikkerhedsvirksomheder, har offentliggjort sin 2023 Global Ransomware Report. Rapporten er baseret på en global undersøgelse foretaget af Fortinet og viser, hvordan it-sikkerhedseksperter i virksomhederne har oplevet ransomwareangreb over det seneste år, samt hvilke forsvarsstrategier de har anvendt til at afværge hackerangreb.

Hovedkonklusionerne fra rapporten er:
• Den globale trussel fra ransomware forbliver på højeste niveau. Halvdelen af alle organisationer, store som små, og på tværs af regioner og brancher, har været ramt af ransomware i det sidste år. Dette fremgår også af CFCS trusselsrapport ”Cybertruslen mod Danmark” som kategoriserer cyberkriminaltet som MEGET HØJ, hvor den primære angrebsmetode er ransomware.

• De største udfordringer med at forhindre ransomware-angreb var ifølge rapporten medarbejder- og procesrelateret. Mange virksomheder mangler viden om, hvordan man sikrer sig bedst mod truslen når ransomware rammer.

• Der er mange måder at forhindre ransomware på, og et overvældende flertal af respondenterne prioriterer en integreret tilgang til it-sikkerhed.

• På trods af det globale makroøkonomiske miljø vil sikkerhedsbudgetterne fortsætte med at stige i det næste år. Der vil være fokus på AI/ML-teknologier til hurtigere detektion, centraliserede overvågningsværktøjer for hurtigere respons og bedre forberedelse af både medarbejdere og processer.

John Maddison, EVP Products og CMO hos Fortinet siger:

"Ifølge vores nye undersøgelse blev halvdelen af de virksomheder, der tidligt opdagede ransomware-angreb alligevel ofre. Resultaterne understreger, at det haster for organisationer med at bevæge sig fra simpel detektion til respons i realtid. Det er dog kun en del af løsningen, da de adspurgte organisationer også peger på, at de største udfordringer med at forhindre angreb har relateret sig til deres ansatte og it-sikkerhedsprocesser. Løsningen er en mere holitisk tilgang, der går længere end blot investering i vigtige teknologier, men også prioriterer it-sikkerhedsuddannelse”.

Fortinets undersøgelse viser, at der er en stor kløft mellem respondenternes niveau af it-sikkerhedsberedskab og deres evne til at forhindre et ransomware-angreb. Selvom 78 procent af organisationerne sagde, at de var "meget" eller "ekstremt" parate til at forhindre et ransomwareangreb, viste undersøgelsen, at godt 50 procent alligevel endte som ofre for ransomware i løbet af det seneste års tid. Næsten halvdelen blev angrebet to eller flere gange. Helt konkret svarede respondenterne, at 80 procent af problemerne med at beskytte sig mod ransomware var menneske- eller procesrelateret. Den næststørste udfordring var manglende forståelse for, hvordan man sikrer sig bedst mod truslen på grund af manglende nødvendig viden og uddannelse blandt medarbejderne samt ingen klar hændelsesplan til håndteringen af angreb, når de sker.

Læs også: Cybersikkerhed volder problemer i forhold til nye krav

Undersøgelsen viser også, at på trods af, at de fleste virksomheder (72 procent) opdager et angreb inden for få timer, nogle gange få minutter, er andelen af organisationer, der vælger at betale løsepenge, fortsat høj. Næsten 75 procent af respondenterne har foretaget en eller anden form for løsesumsbetaling. Sammenligner Fortinet på tværs af brancher, fik virksomheder i produktionsbranchen, stillet højere løsepengekrav af de IT-kriminelle, og var mere tilbøjelige til at betale, end andre brancher. En fjerdedel af angrebene blandt produktionsvirksomheder resulterede i løsesumskrav på mere end 1.000.000 dollars eller højere. Mens næsten alle organisationer (88 procent) svarede, at de har en cyberforsikring, modtog knap 40 procent mindre dækning end forventet og fik i nogle tilfælde slet ikke forsikringspenge udbetalt. En af årsagerne til at forsikringspengene ikke blev udbetalt er bandt andet at forsikringsselskaber har ændret i deres policies efter krigen i Ukraine til ikke at dække, hvad der kan kategoriseres ”krigsrelaterede angreb”.

Sikkerhedsbudgetterne vil stige
Eftersom ransomware bekymringerne i virksomheder er høje, forventer næsten alle organisationer (91 procent) at øge deres sikkerhedsbudgetter i det næste år, selv i et udfordrende globalt økonomisk miljø. Virksomhederne svarer i undersøgelsen, at de er mest bekymrede over deres IoT/OT-sikkerhed, cloudbaseret kommunikation og -services, Zero Trust (ZTNA) implementering samt Endpoints- og E-mail-platforme. Når man sammenligner svar fra 2021, steg antallet af respondenter, der citerede ZTNA og Secure Email Gateway, med næsten 20 procent. E-mailphishing er stadig den mest almindelige angrebsmetode (for andet år i træk), og derfor er det betryggende at se, at respondenterne giver Secure Email Gateway (51 procent) højere it-sikkerhedsopmærksomhed, mens andre vigtige it-sikkerhedsområder såsom sandboxing (23 procent) og netværkssegmentering (20 procent) forblev lavt på prioriteringslisten. Fremadrettet er forventningen, at topprioriteterne for respondenterne vil være at investere i avanceret teknologi drevet af AI og ML (machine learning) for at muliggøre hurtigere trusselsregistrering og centrale overvågningsværktøjer for at fremskynde håndteringen.

Fortinets rapport understreger vigtigheden af at udnytte én samlet platformtilgang til at forsvare sig mod ransomware. Undersøgelsen viser nemlig, at de organisationer, der er baseret på best-of-breed tankegangen, var mest tilbøjelige til at blive offer for et cyberangreb. De virksomheder, der havde konsolideret sig på et mindre antal it-sikkerhedsplatforme, var mindst tilbøjelige til at blive offer for it-kriminelle. Derudover ser næsten alle respondenterne (99 procent) integrerede sikkerhedsløsninger eller én samlet platform som afgørende for at forhindre ransomware-angreb.

- PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online