Virksomheders fokus på den fysiske sikkerhed stiger
Danske virksomheder opruster i stigende grad deres sikkerhedsforanstaltninger for at sikre sig mod fysiske trusler, lyder det fra sikkerhedsekspert. Dansk Industri opfordrer samtidigt til, at man skal tage stilling.
Danske virksomheder har de senere år intensiveret indsatsen for at beskytte sig mod cyberangreb. Men set i lyset af den senere tids destabilisering i Europa, især som følge af krigen mellem Rusland og Ukraine, har man hos Danmarks største leverandør af hegn og porte, Heras Danmark, set en stigende efterspørgsel fra danske virksomheder på fysiske sikkerhedsforanstaltninger.
”Der er ingen tvivl om, at det er vigtigere end nogensinde før, at virksomhederne forbereder sig på et opjusteret trusselsbillede. Set i det lys oplever vi en enorm stigning på sikkerhedsforanstaltninger hos danske virksomheder, der i langt højere grad er begyndt at kigge på deres fysiske rammer og sikkerhed”, siger Morten Erikstrup, der er Country Manager hos Heras Danmark.
Hos Dansk Industri ser man også løbende ind i trusselsbilledet, og organisationen opfordrer sine medlemmer til at sætte fokus på den fysiske sikkerhed.
”Det er klart, at situationen i især Europa har ændret sig markant. Og vi ser med det nye Beredskabsministerium, at det er kommet endnu mere på regeringens dagsorden, at vi som land og enkelte borgere bliver bedt om at være forberedte. Det samme råd giver vi til alle vores medlemmer. Vi vil ikke skræmme nogen, men vi opfordrer til, at man forbereder sig og tager stilling og kigger sit eget sikkerhedsniveau godt efter i sømmene. De fleste virksomheder vil have et ømt punkt i deres forretningsmodel, og derfor råder vi til, at man får lavet en beredskabsplan”, siger Marie Gad, der er underdirektør i Dansk Industri.
Den stigende efterspørgsel på fysiske sikkerhedsforanstaltninger skiller sig ud ved, at det ikke længere kun er hos de virksomheder, der længe har haft et højt sikkerhedsniveau såsom datacentre. Det gælder nu også virksomheder i mindre risikobetonede brancher.
”Vi oplever i højere grad at blive kontaktet af virksomheder indenfor stort set alle brancher lige fra forsyningsselskaber til produktions- og logistikvirksomheder. De har i stigende grad fokus på sikkerhed hele vejen rundt og vil derfor have oprustet deres fysiske sikkerhedsforanstaltninger. Tidligere er virksomhederne gået tillidsbaseret til værks, men nu er de blevet mere opmærksomme på, om dem der kommer ind, har reelle hensigter”, siger Morten Erikstrup.
Læs også: Større behov for cybersikkerhed til kritisk infrastruktur
I takt med det ændrede trusselsbillede og det højere beredskabsniveau bliver forberedelse essentielt for virksomheder. Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt truslerne er reelle, men om, hvordan virksomhederne bedst kan være proaktive og beskytte sig imod dem.
”Som situationen er i dag, handler sikkerhed ikke kun om at installere et hegn eller en port. Vi rådgiver om den rette fysiske sikkerhedsløsning ved at samarbejde tæt med kunden og eventuelle andre parter på projektet, så vores løsninger bedst muligt integreres med bygningsanlæg og kundens øvrige tekniske systemer”, siger Morten Erikstrup og uddyber:
”Den bedste løsning skabes, når vi bliver involveret i hele udviklingen af virksomhedens indretning. Det handler ikke bare om at sikre produkterne men også om at tænke over, om der er plads til de køretøjer, der skal igennem, og hvordan portene bedst placeres. Ved at inkludere os i projekteringsfasen kan vi sikre, at sikkerheden er tænkt ind i alle led. Det er her, vi kan skabe størst værdi”.
Kilde: Heras Danmark
/ PiB