08.04.2015  |  Branchenyt

Virksomheder mister penge på grund af flaskehalse i betalingsprocessen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hvis du betaler din regning til tiden, slipper du for at betale rykkergebyrer og derved sparer du penge. Det er en sandhed, der gælder for både privatpersoner og virksomheder.

En rundspørge blandt mere end 1.000 virksomheder i 10 lande (heriblandt Danmark) viser, at 84 procent af virksomhederne betaler deres leverandører for sent. Det til trods for at 80 procent af dem fortæller, at de mister penge som følge af sene betalinger. 88 procent af dem føler en social forpligtigelse til at betale til tiden. Undersøgelsen, som er udført af Basware og MasterCard, afslører dog at 44 procent af virksomhederne er klar til at betale til tiden mod at opnå rabatter på købet.

Ulempen ved for sene betalinger er, at en virksomhed ikke kan forudsige sin likviditet i mere end ti uger frem i tiden. Dét giver finansiel ustabilitet og bremser økonomisk vækst i virksomheden.

Leverandørerne er klar til at tilbyde større rabatter
For at få en mere jævn tilgang af likvider fortæller leverandørerne, at de er klar til at skære ned i egen profit mod hurtigere betaling. I gennemsnit er de indstillet på at reducere priserne med 8 procent og flere vil ligefrem gå med helt op til 50 procent.

Det lyder jo som en ren fest for de indkøbende virksomheder. Men det er ikke alt sammen lutter lagkage. Problemet med sene betalinger ligger nemlig ikke udelukkende hos leverandørerne. 69 procent af virksomhederne fortæller, at det ikke altid er menneskelige beslutninger, der holder betalingerne tilbage, men snarere er langsomme interne processer, manuelle systemer og manglende automatisering.

Jeg har talt med tilpas mange frustrerede økonomichefer til at kunne konstatere, at det er et gennemgående tema i alle brancher. Hvis en virksomhed betaler for sent, risikerer de at skulle betale rykkergebyrer samt miste rabatten på varen, hvilket i sig selv er en fordyrende proces. Hvis en virksomhed har et betalingssystem, der kan tage højde for ’early-bird’ betalinger og rabatter og derved spare penge for den indkøbende virksomhed, hjælper det også leverandøren. De får mulighed for økonomisk vækst. Det er altså en win-win situation for alle parter.

Betal dine regninger og få flere penge
Kun en femtedel af de adspurgte virksomheder har optimerede betalingsprocesser. Med betalingsprocesser menes ikke kun betaling af faktura til tiden, men også optimal håndtering af fakturaen. Når en faktura skal igennem færre manuelle ’stoppesteder’, reduceres både tidsforbrug og risiko for menneskelige fejl.

Ifølge de adspurgte virksomheder vil en optimal betalingsproces spare dem 14 procent på deres samlede indkøb. Og hvem vil ikke gerne det?

Basware har i mange år haft en god e-betalingsløsning, men vi har manglet en stærk partner, der kan hjælpe med et jævnt cash-flow virksomhederne imellem. Derfor har vores samarbejde med MasterCard båret frugt i form af Basware Pay, som netop er den manglende puslespilsbrik. Basware Pay går ind og agerer økonomisk buffer, så både leverandør og indkøber kan skubbe eller fremskynde betalingsprocessen og derved styrke virksomhedens likviditet.

Vil du læse mere om hvad den internationale undersøgelse af virksomheders betalingskultur lærte os, så læs Creating Payment Energywww.basware.com/e-payment

Du kan også læse mere Basware Pay her www.basware.com/financing-services

Tags: Basware A/S

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere