03.08.2016  |  Produktion

Virksomheder flytter produktionen tilbage til Danmark

I en årrække har det været en klar tendens, at danske virksomheder rykkede dele af produktionen til udlandet. Men nu ser det nu ud til, at flere og flere virksomheder trækker produktionen hjem til Danmark igen.

Næsten hver tredje danske virksomhed har siden april 2015 flyttet produktionen fra udlandet tilbage til Danmark. Det viser en undersøgelse foretaget af Dansk Metal.

Læs også: Danske virksomheder trækker produktion hjem

Undersøgelsen er foretaget blandt 238 af Dansk Metals tillidsrepræsentanter, der arbejder på virksomheder, som tidligere har flyttet produktionen til udlandet. Her svarer 71 af repræsentanterne, at de nu oplever den modsatte bevægelse, nemlig at produktionen rykkes tilbage til Danmark igen.

”Danmarks konkurrenceevne er forbedret de senere år, og industriens produktivitet er også bedre end sit rygte, så der er med andre ord åbenlyse fordele ved at flytte produktion tilbage til Danmark. For visse produkter er leveringshastigheden, kvaliteten og pålideligheden simpelthen højere i Danmark. Der er gunstige vilkår for produktionsvirksomheder i Danmark, og jeg håber, endnu flere vælger at flytte produktion hjem igen”, lyder det fra Thomas Søby, som er cheføkonom i Dansk Metal.

Robotter til produktionen
En af årsagerne til produktionsflytningerne skal findes blandt de robotter, som bruges til produktionen. Undersøgelsen fra Dansk Metal viser, at fire ud af fem af de virksomheder, der har flyttet produktionen tilbage til Danmark, anvender robotter i produktionen. Og det er afgørende for at holde produktionen kørende i døgndrift.

Ifølge Dansk Metal er det væsentligt, at flere virksomhedsledere ser mulighederne i robotter og anden ny teknologi, så endnu flere vælger at investere i en robot frem for at flytte produktionen til udlandet.

”Selvom flere robotter og mere teknologi uden tvivl vil gavne den danske industri, så er det meget vigtigt, at vi også holder øjet på bolden, når det kommer til de mennesker, der skal styre blandt andet produktionsrobotterne. Lige nu holder vi teknologimotoren kørende, men det vil snart blive et problem at blive ved med at skaffe de rette kompetencer til at udnytte blandt andet robotteknologien optimalt i Danmark”, forklarer Thomas Søby.

Forskelle på regionerne
Tendensen med produktionsflytningerne er særlig tydelig i Syddanmark, hvor 38 procent af tillidsrepræsentanterne svarer, at produktionen er flyttet hjem igen.

På andenpladsen kommer region Midtjylland, hvor tallet ligger på 29 procent. I Nordjylland og i Hovedstadsområdet lyder procentdelen på 26 procent, mens region Sjælland ligger i bunden med 20 procent.

Læs også: Stantræk fordobler produktionen med robotter

Undersøgelsen havde form som en elektronisk rundspørge, og blev foretaget i perioden den 7. til den 21. april 2016.

- KLZ

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere