03.08.2016 | Produktion
Virksomheder flytter produktionen tilbage til Danmark
I en årrække har det været en klar tendens, at danske virksomheder rykkede dele af produktionen til udlandet. Men nu ser det nu ud til, at flere og flere virksomheder trækker produktionen hjem til Danmark igen.
Flere og flere virksomheder rykker produktionen hjem til Danmark efter produktion i udlandet. Foto: Flickr/Stuart Rankin.
Næsten hver tredje danske virksomhed har siden april 2015 flyttet produktionen fra udlandet tilbage til Danmark. Det viser en undersøgelse foretaget af Dansk Metal.
Læs også: Danske virksomheder trækker produktion hjem
Undersøgelsen er foretaget blandt 238 af Dansk Metals tillidsrepræsentanter, der arbejder på virksomheder, som tidligere har flyttet produktionen til udlandet. Her svarer 71 af repræsentanterne, at de nu oplever den modsatte bevægelse, nemlig at produktionen rykkes tilbage til Danmark igen.
Danmarks konkurrenceevne er forbedret de senere år, og industriens produktivitet er også bedre end sit rygte, så der er med andre ord åbenlyse fordele ved at flytte produktion tilbage til Danmark. For visse produkter er leveringshastigheden, kvaliteten og pålideligheden simpelthen højere i Danmark. Der er gunstige vilkår for produktionsvirksomheder i Danmark, og jeg håber, endnu flere vælger at flytte produktion hjem igen, lyder det fra Thomas Søby, som er cheføkonom i Dansk Metal.
Robotter til produktionen
En af årsagerne til produktionsflytningerne skal findes blandt de robotter, som bruges til produktionen. Undersøgelsen fra Dansk Metal viser, at fire ud af fem af de virksomheder, der har flyttet produktionen tilbage til Danmark, anvender robotter i produktionen. Og det er afgørende for at holde produktionen kørende i døgndrift.
Ifølge Dansk Metal er det væsentligt, at flere virksomhedsledere ser mulighederne i robotter og anden ny teknologi, så endnu flere vælger at investere i en robot frem for at flytte produktionen til udlandet.
Selvom flere robotter og mere teknologi uden tvivl vil gavne den danske industri, så er det meget vigtigt, at vi også holder øjet på bolden, når det kommer til de mennesker, der skal styre blandt andet produktionsrobotterne. Lige nu holder vi teknologimotoren kørende, men det vil snart blive et problem at blive ved med at skaffe de rette kompetencer til at udnytte blandt andet robotteknologien optimalt i Danmark, forklarer Thomas Søby.
Forskelle på regionerne
Tendensen med produktionsflytningerne er særlig tydelig i Syddanmark, hvor 38 procent af tillidsrepræsentanterne svarer, at produktionen er flyttet hjem igen.
På andenpladsen kommer region Midtjylland, hvor tallet ligger på 29 procent. I Nordjylland og i Hovedstadsområdet lyder procentdelen på 26 procent, mens region Sjælland ligger i bunden med 20 procent.
Læs også: Stantræk fordobler produktionen med robotter
Undersøgelsen havde form som en elektronisk rundspørge, og blev foretaget i perioden den 7. til den 21. april 2016.
- KLZ

Videnskaben taler sit klare sprog om klimaet
FN’s klimapanel (IPCC) har sat sidste punktum i sjette hovedrapport. Rapporten vil stå som en videnskabelig hjørnesten mange år frem og danne grundlag for fremtidens klimapolitik.
Strategi & ledelse

Vil være pioner i vedvarende energi på faciliteter
Logicenters vil installere solceller på tværs af 800.000 m2 tagareal på selskabets logistikcentre. Det svarer til 133 fodboldbaner og er mere end en fordobling. Det er samtidig en indikation på, hvor høj prioriteret bæredygtighed har for erhvervslivet.
Lager & distribution

Billund Lufthavn tænker stort
Den 20. marts blev Maersk Air Cargos første fragtfly sendt på vingerne fra Billund Lufthavn til Kina. Det skete efter en reception med skåltaler, snoreklip og netværk blandt andet med besøg fra transportminister Thomas Danielsen og erhvervsminister Morten Bødskov.
Lager & distribution

5 dominerende automationstendenser lige nu
I marts måned var repræsentanter for den internationale robot-branche samlet i Odense til European Robotics Forum 2023. I den anledning gav Rasmus Smet Jensen, Vice President, Marketing & Strategy hos Mobile Industrial Robots (MiR), sit bud på de vigtigste tendenser inden for automation lige nu.
Lager & distribution

Dagrofas logistik skaber vækst i årsregnskabet
Dagrofas årsresultat for 2022 lander på 74 millioner kroner, hvilket er fødevarekoncernens bedste i 11 år og knap 30 procent bedre end sidste år. Det er i høj grad fødevarekoncernens foodservice- og logistikforretninger, som trækker det samlede årsresultat op, mens detail – i lighed med øvrige markedsdeltagere - har været udfordret af svære markedsvilkår og høje energipriser.
Innovation

Danmarks naturressourcer for 2023 er opbrugt
Den 28. marts har Danmark opbrugt sine naturlige ressourcer for 2023 som et af de første lande i verden. Dagen er også kendt som ‘Overshoot Day’. Resten af året bruger vi flere ressourcer – for eksempel fisk og træ – end Jorden naturligt kan genskabe resten af året. Danmarks forbrug skal reduceres, mener WWF Verdensnaturfonden, som sammen med DBA sætter fokus på genbrug.