Danske virksomheder trækker produktion hjem

En ny rapport fra SDU viser, at flere og flere danske virksomheder flytter produktion fra udlandet hjem til Danmark, og at økonomien i det er god.

Flere danske virksomheder vælger at flytte produktionen hjem til Danmark, viser rapport fra SDU. Foto: Flickr/Stuart Rankin.

15.04.2016

SCM.dk

I dag offentliggør Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet (SDU) en rapport, der viser, at flere danske virksomheder hjemtager produktionen fra lande i primært Østeuropa og Asien. Fordele i form af teknologiske muligheder, transportbesparelser og øget udbud af specialiseret arbejdskraft betyder nemlig, at det (igen) kan betale sig for virksomhederne at producere i Danmark, trods de højere lønninger.

Læs også: Robotter kan skaffe danske arbejdspladser

I forbindelse med undersøgelsen har forskerne bag interviewet godt 250 små og større virksomheder i en række forskellige industrier. Af disse har 36 inden for de seneste fem år hentet produktionen hjem, mens yderligere 22 virksomheder forventer at flytte produktionen helt eller delvist tilbage inden for de kommende to år.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen ”Udflytning og hjemtagning af produktion” er lavet af Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet i samarbejde med forskerkollegaer fra Lund Universitet i Sverige og Tampere Tekniske Universitet i Finland.

Den er baseret pa et spørgeskema, som i efteråret 2015 blev distribueret til 2.026 danske fremstillingsvirksomheder med 50 eller flere ansatte. 256 af virksomhederne gennemførte undersøgelsen, hvilket giver en svarprocent pa 12,6 %. 

En af forskerne bag rapporten, professor i supply chain management Jan Stentoft, lavede for tre år siden en lignende rapport, der for første gang pegede i retning af, at produktionen vender tilbage til Danmark. Og den tendens bliver nu bekræftet af den nye rapport:

Omkostninger og automation
”Der er tale om en markant skifte i forhold til for bare fem år siden, hvor mange spåede at al produktion ville forsvinde fra landet i løbet af få år. I stedet ser vi nu en tendens til, at virksomhederne på baggrund af blandt andet stigende produktionsomkostninger, svingende kvalitet og manglende medarbejderkompetencer i udlandet, revurderer deres strategi og hjemtager produktionen”, siger Jan Stentoft.

Et godt eksempel er virksomheden ITW, der siden 2013 har lukket tre fabrikker i Sydeuropa for at samle sin sømproduktion i Middelfart. Den danske fabrik har gennemgået en omfattende modernisering, hvor en stor del af produktionen nu er automatiseret med højteknologiske robotter.

”Vi er automatiserede i en grad, der gør os konkurrencedygtige – også i forhold til lavtlønslande. Jeg tror på, at det er nødvendigt for Danmark både at have viden og produktionen, og hvis man gør det på den rigtige måde, er det faktisk rentabelt at producere i Danmark”, siger operations director hos ITW, Jan Ditlevsen.

Læs også: Nordjyske virksomheder dropper outsourcing

Selv om 70 procent af virksomhedens produktion klares af robotter, har ITW stadig 275 medarbejdere. Og netop det billede er gennemgående for virksomhederne i undersøgelsen; selv om de er højt automatiserede, er de stadig i stand til at bevare det samme antal arbejdspladser.

Hent rapporten nedenfor.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online