Vietnam: Asiens nye produktions-mekka
Hvor Kina i mange år har været det foretrukne land at producere i, er Vietnam nu ved at blive Asiens nye produktionscentrum. Lave omkostninger og en meget veluddannet arbejdsstyrke er blandt nogle af fordelene.
I mange år har landet stået øverst på landkortet, når vestlige virksomheder skulle have produceret billige varer. Kina er stadig et attraktivt produktionsland, men nu spår mange eksperter, at Vietnam bliver Asiens nye produktionsmekka, skriver Mandag Morgen.
Vietnam er et af de steder, hvor der sker størst vækst i de her år, og der er helt klart flere virksomheder, også danske, der vil rette øjnene mod landet. Megen af den produktion som man outsourcer til Kina, vil man alternativt offshore til Vietnam, siger Torben Pedersen, professor på Center for Strategi og Globalisering på CBS.
Han understreger dog, at Vietnam ikke kommer til at erstatte Kina, men er et supplement.
Der sker en ny arbejdsdeling mellem Kina og Vietnam, hvor de allermest standardiserede og omkostningsafhængige aktiviteter bliver lagt i Vietnam, mens man opgraderer i Kina og dermed bliver lidt mere avanceret, forklarer Torben Pedersen.
Danske virksomheder ekspanderer
Flere danske virksomheder som Aalborg Industries og Mærsk har allerede fået øjnene op for Vietnams fortrin.
Der er ingen grund til ikke at være optimist omkring Vietnam. Man har en stor ung, kompetent og ekstremt arbejdsom befolkning, stærke vækstprognoser og stor ressourcerigdom, siger Paul Hoogwaerts, generaldirektør for Mærsk i Vietnam.
Også Aalborg Industries har skruet op for produktionen i Vietnam for ikke at placere alle æg i samme kurv i Kina. For to år siden byggede virksomheden en ny fabrik, og nu er man i gang med at ekspandere til næsten den dobbelte kapacitet ved at leje sig ind i nabofabrikken, forklarer administrerende direktør Jan Vestergaard Olsen, som bekræfter, at der bliver stadig flere danske virksomheder i samme område.
Rådgiver: Ryk ind nu
Selv kinesiske virksomheder flytter i stigende grad produktionen til Vietnam, fortæller eksperter til Mandag Morgen. Og det er nu, man skal hoppe med på vognen, mener John Rockhold, der er chef for den hollandsk-danske rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij-Carl Bro i Vietnam.
Som helt ny virksomhed i Vietnam går der traditionelt 16-18 måneder, fra man begynder planlægningsfasen, til man har produktionen oppe at køre. Så langt ude i fremtiden forventer de fleste analytikere, at verdensøkonomien har overstået det værste. Og rykker man ind i Vietnam nu, kan man drage fordel af utrolig lave etableringsomkostninger, både når det gælder konstruktion, finansiering og lønninger, siger han.
Lav løn og lærenem arbejdsstyrke
Og netop lave lønomkostninger er en af flere årsager til Vietnams nye popularitet som produktionsland.
Omkostningsniveauet er meget lavt. Minimumslønnen for ufaglært arbejdskraft ligger på 70-80 dollar om måneden inklusiv sociale omkostninger. Og selv om de fleste danske virksomheder lægger sig over dette niveau, er det stadig blandt de laveste produktionsomkostninger i Asien. Ikke mindst når man påtænker arbejdskraftens kvalitet og produktivitet, siger senior investment manager Anders PaludanMüller, der sidder med, når investeringsfonden IFU hjælper danske virksomheder med at starte og drive forretninger i Vietnam.
Mange nævner også en generelt veluddannet og lærenem befolkning som en stor fordel.
Udover lave omkostninger har Vietnam en meget motiveret arbejdsstyrke, som er endnu mere sultne, end kineserne er. Der er en meget høj grad af motivation og fleksibilitet, og faktisk er de også bedre til at tale engelsk end kineserne, fordi de ikke har været lige så isoleret. Så der er flere ting på marginalen, der gør Vietnam interessant og på nogle områder mere interessant end Kina lige nu, siger CBS-professor Torben Pedersen.
Han nævner dog, at Vietnam også har ulemper.
Man har ikke samme tradition for manufacturing, supportaktiviteter og forsknings- og uddannelsessystem, som man trods alt har fået op at stå i Kina. Og det er også derfor, Kina kan opgradere og lægge de mest standardiserede og omkostningsorienterede aktiviteter til Vietnam.