FNs verdensmål fylder fem år, og det betyder, at der er ti år tilbage til at afskaffe fattigdom, stoppe sult og sikre alle verdens borgere adgang til anstændige jobs og økonomisk vækst. Det skal ske samtidig med at forbrug og produktion foregår under ansvarlige vilkår med hensyn til mennesker, miljø og klima.
Det er store ambitioner, og skal det lykkes, kræver det at stater, NGO’er og ikke mindst virksomheder i fællesskab tager ansvar for at løfte opgaven. Men hvad er Verdensmålene, og hvordan kommer man i gang med at arbejde med dem?
Fra filantropi til forretning
FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling er et sæt målsætninger for udvikling af verden frem til 2030. Der er 17 Verdensmål og hele 169 delmål, der adresserer både klassiske udviklingsdagsordener som rent vand, menneskerettigheder og afskaffelse af fattigdom, men også klima og miljø, ansvarligt forbrug og produktion og globale partnerskaber.
Målene er en radikalt anderledes måde at tænke udvikling på. Udviklingsarbejdet handler ikke længere kun om at grave brønde og bygge skoler, men i stedet om bæredygtig vækst, handel og samarbejde. Det betyder at virksomheder, NGO’er og det offentlige alle og i fællesskab har ansvar for at løfte opgaven med at nå Verdensmålene.
Virksomheder er nu helt fremme i frontlinjen når det handler om at skabe en mere bæredygtig verden, men for mange virksomheder er det nok en fremmed tankegang at skulle drive ”u-landsstøtte”. Det vil også være en forkert måde at betragte arbejdet med målene.
Verdensmålene er ikke filantropi men en investering i fremtiden, og trods de mange mål og dagsordener er de 17 mål ikke mere komplicerede, end at de ligger helt i tråd med både sund fornuft, god virksomhedsskik og nye forretningsmuligheder.
Ifølge UNDP åbner Verdensmålene op for et marked på potentielt 12 billioner dollars, og det vækstpotentiale har danske og norske virksomheder gode muligheder for at få del i. Mange, især store, virksomheder er allerede langt fremme på bæredygtighedsområdet inden for områder som energi, vand, byudvikling m.m. Men små og mellemstore virksomheder er tøvende omkring, hvordan de 17 mål bliver tilpasset deres forretning,
Sådan kommer du i gang med Verdensmålene
Der er udviklet flere vejledninger og værktøjer til at hjælpe virksomheder i gang med at arbejde med Verdensmålene, blandt andet Verdensmålskompasset (pdf) og https://www.danskindustri.dk/SDG-verdensmal/ . Desuden er der masser af netværk og tværfaglige organisationer man kan tage del i f.eks Dansk Initiativ for Etisk handel og Etisk Handel Norge.
Men du kan også selv komme i gang helt uden ekstern hjælp:
- Tag et kig på Verdensmålenes hjemmeside og identificér de mål som særligt har berøringsflade med din forretning.
- Tænk på hvad du kan gøre for at understøtte dem.
- Læg en plan for hvordan det bliver ført ud i livet.
- Og om nødvendigt indgå et partnerskab med en eller flere eksterne aktører som kan hjælpe dig med at få den størst mulige effekt på den mest effektive måde.
Factlines kan hjælpe
I Factlines hjælper vi virksomheder med at løfte Verdensmålene. Factlines gør det enkelt at følge op på leverandørkæden, hvilket er direkte med til at understøtter Verdensmål nr. 12 – Bæredygtig Forbrug og Produktion. Vores løsning ligger også i tråd med Verdensmål nr. 17, der bl.a. handler om teknologiens betydning for kapacitetsopbygning og fremme af offentlige-private partnerskabet, og netop dette er udgangspunktet for Factlines grundlæggelse og en central del af vores virksomhedsmodel.
Læs mere om Verdensmålene på www.verdensmaalene.dk/