Verdenskortet for produktion er i hastig forandring

Billedet af, hvor i verden produktionsomkostningerne er mest konkurrencedygtige, har ændret sig markant, viser rapport fra Boston Consulting Group.

Det nye verdenskort for produktion er langt mere broget og vidner om, at produkter fremover vil blive fremstillet på mange regionale lokationer..

04.12.2014

SCM.dk

I efterhånden tre årtier har opfattelsen af verden været todelt med hensyn til, hvor virksomheder får fremstillet deres produkter. Latinamerika, Østeuropa og hovedparten af Asien er blevet betragtet som de områder, der har de laveste produktionsomkostninger, mens USA, Vesteuropa og Japan har været de mere bekostelige.

Læs også: Amerikansk produktion fuld af optimisme

Men meget tyder på, at den opfattelse er ude af trit med virkeligheden. Ifølge rapporten ”The Shifting Economics of Global Manufacturing” fra Boston Consulting Group er ændringer i lønniveau, produktivitet, energipriser og valutakurser på dramatisk vis ved at ændre verdenskortet for den globale konkurrenceevne, når det gælder produktionsomkostninger.

Det nye verdenskort er langt mere broget, da landene med de mest konkurrencedygtige omkostninger er placeret i stort set alle verdensdele og regioner.        

Forbløffende forandringer
I nogle tilfælde er forandringerne i omkostningsniveauerne forbløffende. Brasilien er nu blandt de dyreste produktionslande, mens Mexico i mange tilfælde er blevet billigere end Kina. Storbritannien er det billigste land i Vesteuropa, mens omkostningerne i Rusland og en stor del af Østeuropa er kommet på højde med USA’s.

I undersøgelsen har Boston Consulting Group identificeret fremtidens vindere, ”Rising Global Stars”, i konkurrencen om de laveste produktionsomkostninger. Her udpeges Mexico og USA som de to store vindere, da begge lande siden 2004 har haft lave lønstigninger, forbedret produktivitet, stabile valutakurser og lave energipriser.

Læs også: Mexico haler ind på Kina som produktionsland

Boston Consulting Group estimerer, at Mexico allerede nu har en lavere gennemsnitlig fremstillingspris per enhed end Kina, mens det i snit kun er fem procent dyrere at producere i USA frem for Kina. I den anden ende af skalaen taber Australien mest konkurrenceevne, da produktionsomkostningerne siden 2004 er steget med 21 procent i gennemsnit.

Om undersøgelsen

Boston Consulting Group har i rapporten analyseret omkostningerne ved fremstilling i verdens 25 ledende eksportøkonomier.

Det er sket ud fra fire parametre: arbejdsløn, produktivitet, energipriser og valutakurser.

De 25 økonomier står for knap 90 procent af den globale eksport af varer.

Produktion på flere lokationer
De dramatiske skift i omkostningsniveauerne vil ifølge Boston Consulting Group få stor indflydelse på den globale økonomi, fordi det tvinger virksomhederne til at gentænke, hvor de får deres produkter fremstillet.

En af konsekvenserne er, at flere produkter vil blive fremstillet på regionale lokationer frem for globale. Fordi relative lav-omkostningsområder nu kan findes i alle verdens regioner, vil flere produkter, der sælges i Asien, Europa og Nord- og Sydamerika, blive fremstillet tættere på forbrugerne.

Hos Boston Consulting Group håber man, at rapporten vil bidrage til, at beslutningstagere på politisk og virksomhedsniveau bedre kan tage action på at understøtte konkurrencedygtige produktionsomkostninger i både i- og ulande.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

04.04.2025SCM.dk

Ahlsell accelererer den grønne omstilling i hele værdikæden

03.04.2025Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Trolde og kraner i lange baner

02.04.2025SCM.dk

Generativ AI vokser hurtigt, men det kniber med reel praksis

02.04.2025SCM.dk

Vækst i B2B-gensalg på flere markeder

01.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Unik løsning udviklet til en førende medicinalvirksomhed

01.04.2025SCM.dk

Kina investerer milliarder i robotteknologi og AI

31.03.2025SCM.dk

Rustfrit stål skal genbruges direkte fra skrot

28.03.2025SCM.dk

Ny told på biler får begrænsede danske konsekvenser

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia