Verdenskortet for produktion er i hastig forandring
Billedet af, hvor i verden produktionsomkostningerne er mest konkurrencedygtige, har ændret sig markant, viser rapport fra Boston Consulting Group.
I efterhånden tre årtier har opfattelsen af verden været todelt med hensyn til, hvor virksomheder får fremstillet deres produkter. Latinamerika, Østeuropa og hovedparten af Asien er blevet betragtet som de områder, der har de laveste produktionsomkostninger, mens USA, Vesteuropa og Japan har været de mere bekostelige.
Læs også: Amerikansk produktion fuld af optimisme
Men meget tyder på, at den opfattelse er ude af trit med virkeligheden. Ifølge rapporten The Shifting Economics of Global Manufacturing fra Boston Consulting Group er ændringer i lønniveau, produktivitet, energipriser og valutakurser på dramatisk vis ved at ændre verdenskortet for den globale konkurrenceevne, når det gælder produktionsomkostninger.
Det nye verdenskort er langt mere broget, da landene med de mest konkurrencedygtige omkostninger er placeret i stort set alle verdensdele og regioner.
Forbløffende forandringer
I nogle tilfælde er forandringerne i omkostningsniveauerne forbløffende. Brasilien er nu blandt de dyreste produktionslande, mens Mexico i mange tilfælde er blevet billigere end Kina. Storbritannien er det billigste land i Vesteuropa, mens omkostningerne i Rusland og en stor del af Østeuropa er kommet på højde med USAs.
I undersøgelsen har Boston Consulting Group identificeret fremtidens vindere, Rising Global Stars, i konkurrencen om de laveste produktionsomkostninger. Her udpeges Mexico og USA som de to store vindere, da begge lande siden 2004 har haft lave lønstigninger, forbedret produktivitet, stabile valutakurser og lave energipriser.
Læs også: Mexico haler ind på Kina som produktionsland
Boston Consulting Group estimerer, at Mexico allerede nu har en lavere gennemsnitlig fremstillingspris per enhed end Kina, mens det i snit kun er fem procent dyrere at producere i USA frem for Kina. I den anden ende af skalaen taber Australien mest konkurrenceevne, da produktionsomkostningerne siden 2004 er steget med 21 procent i gennemsnit.
Om undersøgelsen
Boston Consulting Group har i rapporten analyseret omkostningerne ved fremstilling i verdens 25 ledende eksportøkonomier.
Det er sket ud fra fire parametre: arbejdsløn, produktivitet, energipriser og valutakurser.
De 25 økonomier står for knap 90 procent af den globale eksport af varer.
Produktion på flere lokationer
De dramatiske skift i omkostningsniveauerne vil ifølge Boston Consulting Group få stor indflydelse på den globale økonomi, fordi det tvinger virksomhederne til at gentænke, hvor de får deres produkter fremstillet.
En af konsekvenserne er, at flere produkter vil blive fremstillet på regionale lokationer frem for globale. Fordi relative lav-omkostningsområder nu kan findes i alle verdens regioner, vil flere produkter, der sælges i Asien, Europa og Nord- og Sydamerika, blive fremstillet tættere på forbrugerne.
Hos Boston Consulting Group håber man, at rapporten vil bidrage til, at beslutningstagere på politisk og virksomhedsniveau bedre kan tage action på at understøtte konkurrencedygtige produktionsomkostninger i både i- og ulande.