Verdens første robotcenter for store konstruktioner skydes nu i gang

Selvom centret først står færdigt i 2025, har det nye danske robotcenter LSP allerede sat gang i sine aktiviteter. Et kick-off-arrangement på Odense Havn i sidste uge skød det hele i gang.

Udover flere vindmøller, som i sagens natur betyder mere grøn energi, så har forskere fra SDU fundet tre typer effekter, hvormed robotteknologi bidrager til grøn omstilling. Foto: Syddansk Universitet.

31.05.2022

SCM.dk

Alle taler om den grønne omstilling, men robotterne gør noget ved det. Det er baggrunden for Large Structure Production (LSP), som er verdens første center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier i kombinerede laboratoriefaciliteter.

”Centret på Lindø kan blive afgørende for at sikre en bæredygtig og digitale udvikling og forskning på en række områder, som udgør fundamentet for vores samfund. Det handler om energisektoren, den maritime sektor og ikke mindst byggebranchen”, siger professor ved SDU, Christian Schlette.

LSP er finansieret af 88 millioner kroner fra EU´s REACT-midler via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til at bygge et unikt laboratorium i stor skala - og firmaerne kan ikke vente med at komme i gang. Faktisk er de involverede partnere så ivrige, at selvom bygningen først står færdig i 2025, så har de planer om at leje sig ind i Odense Havns store haller.

”Vores team på SDU er klar og parat til at indkøbe udstyr. Vi tæller allerede 10 personer fra SDU’s administration og fem fuldtidsansatte – heriblandt to ingeniører, som er ivrige efter at modtage udstyret og gøre det klar til drift”, fortæller Christian Schlette.

Læs også: Covid-19 sætter yderligere skub i investeringer i softwarerobotter

SDU annoncerer derudover i øjeblikket to stillinger for teknikere til at slutte sig til teamet på fuld tid, samt en forskerstilling for at begynde at udvikle den generelle robotstyringsarkitektur sammen med universitetets industrielle partnere.

”Med udgangspunkt i vores tætte samarbejde med Odense Havn, Odense Robotics og de øvrige klynger bliver flere og flere virksomheder opmærksomme på potentialet i LSP-centret som en mulighed for at teste, eksperimentere, forske og udvikle nye robotkoncepter i deres produktion”, siger Christian Schlette.

Kan robotter redde klimaet?

Fokus på bæredygtighed og klima betyder ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at vi frem mod 2030 skal fordoble antallet af vindmøller. Det skal gøre Danmark i stand til at nå målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990. Samtidig vurderer EU, at der skal investeres 6000 milliarder kroner frem mod 2050 for at udbygge med 300 GW.

Dette kræver imidlertid en massiv investering i fabrikker og automatiske anlæg. Udvikling af nye produktionsteknologier - herunder robotløsninger - er derfor en forudsætning for at opfylde kravet om bæredygtighed. Hér kommer LSP ind i billedet, som en essentiel katalysator.

Vestas producerer allerede naceller til hele verden fra Odense Havn, ligesom Bladt Industries skal producere monopæle/substations til europæiske lande og USA.

Læs også: Robotvirksomhed fordobler medarbejderantal ovenpå COVID-19-efterspørgsel

Udover flere vindmøller, som i sagens natur betyder mere grøn energi, så har forskere fra SDU fundet tre typer effekter, hvormed robotteknologi bidrager til grøn omstilling: Reduceret ressourceforbrug gennem automatisering, innovative grønne muligheder for anvendelse af robotteknologi, samt forebyggelse af skader.

De tre typer af grønne effekter ved anvendelse af robotteknologi i stedet for konventionelle løsninger har én ting til fælles: Der er ikke kun tale om miljømæssige forbedringer, men også om økonomiske besparelser. Robotteknologi er altså ikke kun en vigtig faktor i den grønne omstilling, men øger også virksomhedernes konkurrenceevne.

- KCP

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

14.01.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Styrkede kompetencer og klare mål hos SCANLOX i 2025

13.01.2025SCM.dk

Løsningen ligger i belønning, ikke i deregulering

09.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Tag næste skridt: Bliv certificeret Lead Auditor på kun 5 dage

07.01.2025SCM.dk

ESG-regnskabet bliver lettere at udføre for mindre virksomheder

07.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Få konkrete værktøjer og sparring til dine interne audits

06.01.2025SCM.dk

Kvindelige ledere blomstrer med stor selvtillid

03.01.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

ERP med bedre kundeservice

28.12.2024SCM.dk

Millionbøde til endnu bilproducent for greenwashing

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup