31.05.2022  |  Innovation

Verdens første robotcenter for store konstruktioner skydes nu i gang

Selvom centret først står færdigt i 2025, har det nye danske robotcenter LSP allerede sat gang i sine aktiviteter. Et kick-off-arrangement på Odense Havn i sidste uge skød det hele i gang.

Alle taler om den grønne omstilling, men robotterne gør noget ved det. Det er baggrunden for Large Structure Production (LSP), som er verdens første center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier i kombinerede laboratoriefaciliteter.

”Centret på Lindø kan blive afgørende for at sikre en bæredygtig og digitale udvikling og forskning på en række områder, som udgør fundamentet for vores samfund. Det handler om energisektoren, den maritime sektor og ikke mindst byggebranchen”, siger professor ved SDU, Christian Schlette.

LSP er finansieret af 88 millioner kroner fra EU´s REACT-midler via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til at bygge et unikt laboratorium i stor skala - og firmaerne kan ikke vente med at komme i gang. Faktisk er de involverede partnere så ivrige, at selvom bygningen først står færdig i 2025, så har de planer om at leje sig ind i Odense Havns store haller.

”Vores team på SDU er klar og parat til at indkøbe udstyr. Vi tæller allerede 10 personer fra SDU’s administration og fem fuldtidsansatte – heriblandt to ingeniører, som er ivrige efter at modtage udstyret og gøre det klar til drift”, fortæller Christian Schlette.

Læs også: Covid-19 sætter yderligere skub i investeringer i softwarerobotter

SDU annoncerer derudover i øjeblikket to stillinger for teknikere til at slutte sig til teamet på fuld tid, samt en forskerstilling for at begynde at udvikle den generelle robotstyringsarkitektur sammen med universitetets industrielle partnere.

”Med udgangspunkt i vores tætte samarbejde med Odense Havn, Odense Robotics og de øvrige klynger bliver flere og flere virksomheder opmærksomme på potentialet i LSP-centret som en mulighed for at teste, eksperimentere, forske og udvikle nye robotkoncepter i deres produktion”, siger Christian Schlette.

Kan robotter redde klimaet?

Fokus på bæredygtighed og klima betyder ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at vi frem mod 2030 skal fordoble antallet af vindmøller. Det skal gøre Danmark i stand til at nå målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990. Samtidig vurderer EU, at der skal investeres 6000 milliarder kroner frem mod 2050 for at udbygge med 300 GW.

Dette kræver imidlertid en massiv investering i fabrikker og automatiske anlæg. Udvikling af nye produktionsteknologier - herunder robotløsninger - er derfor en forudsætning for at opfylde kravet om bæredygtighed. Hér kommer LSP ind i billedet, som en essentiel katalysator.

Vestas producerer allerede naceller til hele verden fra Odense Havn, ligesom Bladt Industries skal producere monopæle/substations til europæiske lande og USA.

Læs også: Robotvirksomhed fordobler medarbejderantal ovenpå COVID-19-efterspørgsel

Udover flere vindmøller, som i sagens natur betyder mere grøn energi, så har forskere fra SDU fundet tre typer effekter, hvormed robotteknologi bidrager til grøn omstilling: Reduceret ressourceforbrug gennem automatisering, innovative grønne muligheder for anvendelse af robotteknologi, samt forebyggelse af skader.

De tre typer af grønne effekter ved anvendelse af robotteknologi i stedet for konventionelle løsninger har én ting til fælles: Der er ikke kun tale om miljømæssige forbedringer, men også om økonomiske besparelser. Robotteknologi er altså ikke kun en vigtig faktor i den grønne omstilling, men øger også virksomhedernes konkurrenceevne.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere