Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

Da bunden forsvandt ud af privatmarkedet for varmepumper i starten af 2023, benyttede varmepumpeproducenten DVI Energi i Skørping anledningen til et skifte til det naturlige kølemiddel propan – og samtidig rette salget mere målrettet mod offentlige kunder, der står for at skulle skifte deres gasanlæg inden 2030.

200 kW kaskadeanlæg med miljøvenligt propan gøres færdigt på fabrikken til hurtig installation hos kunden.. Foto: DVI Energi

29.05.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Der var nærmest ingen grænser for væksten i varmepumpesalget i 2022, hvor DVI Energi oplevede en omsætningsvækst på 395 pct. og fik en Gazelle-kåring oven i hatten fra dagbladet Børsen.

Men der var dybt at falde, da gasprisen faldt og med den også privatmarkedets efterspørgsel efter de grønne varmepumper. Medarbejderstaben blev reduceret fra 70 til i dag 30.

Men krisen fik virksomheden til at gøre deres produkter grønnere. Udviklingsafdelingen gik i gang med at skifte varmepumpernes syntetiske kølemidler ud med det naturlige kølemiddel propan (R290) i alle modeller fra 4 til 200 kW.

”Det er et krav vi begynder at møde. Vi har længe forsøgt at komme de syntetiske kølemidler til livs. Det startede helt tilbage, da vi havde freon i vores køleanlæg. Og nu handlede det om at komme over på de naturlige kølemidler for at reducere GWP-faktoren og dermed den potentielle CO2 udledning fra de syntetiske kølemidler i alle varmepumperne,” siger Anders Jeppesen, der er salgschef i DVI Energi.

Kravet om naturlige kølemidler blev mere og mere markant fra de virksomheder og hel- og halvoffentlige institutioner, der bliver mødt med krav om at udfase fossile brændsler inden 2030.

”De vil have den fulde pakke, hvor de både opnår CO2-besparelsen ved at gå over til varmepumper, men også og minimere risikoen for CO2-udledning kølevæsken i deres varmepumper,” siger salgschefen

Voldsom reduktion af GWP-faktor

Ved at skifte til det naturlige kølemiddel propan blev GWP-faktoren reduceret fra 2080 til 3.

Samtidig med, at pumperne blev bygget om til at kunne håndtere naturlige kølemidler, blev de også Keymark-certificeret, der er en fælleseuropæisk blåstempling, man skal have på varmepumper, hvis de skal kunne opnå tilskud ved konvertering.

”Så for at vi kan afsætte vores varmepumper i Tyskland, Holland og andre steder er det nødvendigt at få denne Keymark-certificering. Og vi er på baggrunden af afmatningen i Danmark i 2023 interesseret i at komme ud på nogle flere markeder, så vi ikke er så sårbare i det danske, politisk styrede marked.

DVI Energi er fortsat i den indledende fase i forhold til eksporten til andre markeder og er i gang med at finde samarbejdspartnere. I første omgang satser virksomheden på eksport til Tyskland og Rumænien.

”Det er godt nok to vidt forskellige markeder. Det tyske er gennemreguleret, hvilket man ikke kan sige om Rumænien, hvor der til gengæld er rigtig mange penge og interesse for at skifte gassen ud med varmepumper, hvis man er de rigtige steder,” siger Anders Jeppesen.

Anders Jeppesen, salgschef i DVI Energi.. Foto: DVI Energi

Virksomheden har i de sidste par år haft et salg til Færøerne, hvor der er gang i konverteringen fra olie til varmepumper og har for kort tid siden solgt et stort anlæg på Island til et nybygget hotel.

Afmatningen i privatmarkedet herhjemme har betydet, at DVI Energi har rettet et større fokus mod de danske kommuner, der skal i gang med at konvertere fra fossil-opvarmning til grønnere alternativer som fjernvarme eller varmepumper.

Virksomheden har etableret et samarbejde med en lang række kommuner landet over bl.a. Københavns, Aalborg og Vejle kommune, der står overfor et stort arbejde med at skulle konvertere skoler, institutioner og andre kommunale bygninger til opvarmning med varmepumper.

”Det er en opgave, de indtil for kort tid siden ikke har taget hul på, fordi der hidtil ikke har været et økonomisk incitament til at gøre det. De har hverken kunnet få tilskud til konvertering eller reduktion i elprisen og har været begunstiget af lave gaspriser. Men nu er det politisk besluttet, at bygningerne skal være konverteret inden 2030, så nu er det en bunden opgave,” siger salgschefen i DVI Energi, der er i gang med at levere store varmepumper til mange kommuner og også har startet levering af varmepumper til Forsvaret.

Nordjyske varmepumper siden 1983

DVI Energi udvikler og bygger varmepumperne selv på fabrikken i Skørping i Nordjylland og har gjort det siden 1983. 

Virksomheden er en forholdsvis lille spiller på et stort marked med mange leverandører, men sælger ifølge salgschefen sine produkter på, at de er bygget til at kunne leve 20 år i det danske klima.

”Vi bygger dem selv, vi har vores egen serviceorganisation og hvis en komponent svigter i varmepumpen, er vi ikke længere væk end Nordjylland. Så det er hele setup´et og de komponenter, vi bruger i varmepumperne, der sælger pumperne,” siger han.

Mens skiftet til naturlige kølemidler var nødvendigt for at leve op til kundernes klimakrav, har DVI Energi også adresseret den økonomiske udfordring, det kan være for kunder at konvertere til varmepumper.

”Vi har etableret et setup, der betyder, at vores store erhvervsvarmepumper kan leases. Det kan være attraktivt for virksomheder, der har et mål om at reducere CO2-udledningen, men ikke ønsker at bruge investeringskroner på en varmepumpe, men hellere vil bruge dem andre steder i virksomheden.

Flere kommuner har også taget godt imod initiativet, fordi de kan flytte investeringen fra anlægsbudgettet til drift med en fast månedlig udgift, siger salgschefen.

Virksomheden har et mål om at sælge 200 større anlæg og 2.000 varmepumper til parcelhuse om året. Og der er god plads til produktionen på de 4.500 kvm. som DVI Energi i foråret flyttede ind i Skørping efter at have boet til leje i otte år.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online