03.09.2019  |  Branchenyt

Usikker økonomisk fremtid giver tomme erhvervslokaler

Danmark har fået flere tomme kontorer, lagerlokaler og fabrikshaller det seneste kvartal, viser nye tal. Virksomhederne er blevet mere forsigtige på grund af stigende uvished om international politik og økonomi, mener ejendomsmæglerne.

Udbuddet af kontorer, lagerlokaler og fabrikshaller er steget ved indgangen til årets tredje kvartal. Det fremgår af Ejendomstorvets kvartårlige indeks-statistik over udbudte erhvervslokaler. På landsplan er cirka 9.900 lokaler og erhvervsejendomme netop nu udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk.

Læs mere: Lejepriser på logistiklokaler stiger fortsat

”For kontorer er det fjerde kvartal i træk, vi ser en stigning i udbuddet – over stort set hele landet. For lager- og produktionslokaler er udbuddet kun steget marginalt, men det er et sjældent syn efter syv år med nærmest uafbrudt fald i udbuddet, efter at alt er blevet revet ned fra hylderne hos udlejere og mæglere,” siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.

Lokalesøgende virksomheder har nok at vælge mellem
Situationen skyldes, at udbuddet af kontorarealer i løbet af fire kvartaler er vokset med 174.400 kvadratmeter. Andelen af udbudte kontorlokaler ligger ved indgangen til tredje kvartal 2019 på 7,5 procent af den samlede mængde kontor-kvadratmeter i hele landet – det er en stigning på 0,2 procentpoint fra forrige kvartal og på 0,8 procentpoint på ét år.

Fakta om Ejendomstorvets markedsindeks-statistik

Statistikken kortlægger hvert kvartal udbuddet af danske erhvervsbygninger, fordelt på butikker, kontorer samt lager-/produktionslokaler - opgjort som udbudte lokalt målt i forhold til den samlede bestand af bygninger (kvadratmeter).

Statistikken omfatter en meget betragtelig del af erhvervslokalerne i Danmark og udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og EjendomDanmark (ED).

Andelen af udbudte lokaler til lager og produktion steg med 31.700 kvadratmeter det seneste kvartal. Tallene afspejler ifølge Dansk Ejendomsmæglerforening en del mørke skyer på den økonomiske horisont.

Læs mere: Tomme kontorer i industribygninger kan forvandles til lagerlokaler og showrooms

”Vores omverden er præget af stor usikkerhed med et forestående – og måske hårdt – brexit, med handelskrig mellem USA og Kina og med de første tegn på økonomisk afmatning, ikke mindst i Tyskland, vores allerstørste marked. Det betyder, at det ikke er lige nu, virksomheder udvider arealet, hvis de kan undgå det; så ser man hellere tiden an,” siger adm. direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening, Ole Hækkerup.

- MGC

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere