Ungarsk fabrik får hjælp af mobile robotter fra Fyn

Mangel på hænder og forældet materialehåndteringssystem fik TE Connnecivitys fabrik i Ungarn til at investere i seks logistikrobotter fra fynske MiR. Robotterne har gjort de logistiske processer på den ungarske leverandør til tyske bilmærker hurtigere og mere produktive.

”Den autonome drift gør AMR’er langt mere fleksible, hvilket er afgørende for moderne produktionsmiljøer”, fortæller Gábor Miszler, optimeringsanalytiker hos TE Connectivity. Foto: MiR..

11.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

TE Connectivity producerer komponenter til blandt andet Volkswagen eller Mercedes. Fabrikken i den ungarske by Esztergom er en del af et globalt netværk på 140 underleverandører til bilindustrien. Fabrikkens interne materialehåndteringssystem, der producerer et tocifret millionantal færdige produkter om dagen, understøttes nu af en flåde på seks MiR200 autonome mobile robotter (AMR’er) leveret af Mobile Industrial Robots. Robotterne har gjort de logistiske processer hurtigere og medført en øget produktivitet, hvor hele robotflåden på fabrikken håndteres effektivt med MiR Fleet-softwaren.

Mangel på arbejdskraft, især lagerarbejdere, og problemer med et forældet materiale- håndteringssystem gjorde det nødvendigt at finde nye måder løse logistikopgaverne på i virksomheden TE Connnecivitys fabrik i Ungarn.

Første skridt mod I4.0
Fabrikken producerer elektriske stik, konnektorer, kabinetter og andre komponenter til bilproduktion, og ledelsen besluttede at indrette sin produktion efter principperne i industri 4.0, hvor den digitale verden og den fysiske produktion smelter sammen og automationsgraden øges. Det første skridt henimod realiseringen af koncernens industri 4.0 strategi blev at automatisere den interne logistik med seks autonome mobile robotter fra MiR.

Valget stod mellem førerløse trucks, også kaldet AGV’er, og AMR.

Gábor Miszler

Det var vigtigt for TE Connectivity at få en fleksibel løsning til materialehåndtering, som kunne fungere på fabrikkens smalle gange og passager, og som let kunne ændres i takt med, at transportopgaverne ændrede sig. Løsningen skulle samtidig fungere i et miljø med masser af trafik af råmaterialer, færdige produkter samt de mange medarbejdere, der færdes på fabrikken.

AGV eller AMR?
”Valget stod mellem førerløse trucks, også kaldet AGV’er, og AMR”, fortæller Gábor Miszler, optimeringsanalytiker hos TE Connectivity og uddyber:

”Da vi begyndte at lede efter en løsning, var AGV-markedet i fremgang, og AMR-systemer var stadig ukendte. AGV’er kræver generelt en mere fast infrastruktur såsom magnetbånd på gulvet eller kabler under overfladen, og derfor er de ikke det bedste valg i et dynamisk miljø. Den autonome drift gør AMR’er langt mere fleksible, hvilket er afgørende for moderne produktionsmiljøer. Da vi først havde opdaget MiR, var det næste trin at finde en lokal forhandler. VFP Systems Ltd. viste sig at være en meget pålidelig partner gennem hele processen. I starten af projektet hjalp de os med at definere vores endnu ret vage idéer og finde den ideelle robotløsning”.

“Den største fordel ved MiR-robotterne er, at de er i stand til at navigere uden særlige markeringer på gulvet eller installation af styringshardware. Det gør dem lette at tilpasse til de dynamiske miljøer på vores mere end 100 lokationer”, siger Roberto Lu, VP technology hos TE Connectivity. Foto: MiR..

TE Connectivitys fabrik i Esztergom købte en flåde af seks MiR200-robotter til primært at udføre to opgaver. Fem af MiR-robotterne transporterer råvarer, komponenter og færdige produkter mellem lageret og de enkelte produktionsafdelinger. TE Connectivity bruger tilbehør til MiR-robotterne fra ROEQ, såsom Cart 300E-vogne og docking-stationer, der fungerer gnidningsløst sammen med MiR-robotterne.

LÆS OGSÅ: Mobile robotter er en voksende del af lagerautomation

Den sjette MiR200-robot arbejder i en fuldautomatisk applikation med et særligt skræddersyet modul påmonteret. Der er tale om en automatisk pakkestation ved siden af en sprøjtestøbemaskine. Pakkestationen tæller antallet af færdigproducerede produkter og kalder automatisk på MiR-robotten, når beholderen er fyldt. Som led i opgaven henter MiR200 en tom beholder, og udskifter den med den fyldte beholder, som den transporterer til lageret. Når en medarbejder har sat robotten op og i gang direkte via MiR Fleet-softwaren, er der ikke brug for nogen menneskelig indblanding på noget tidspunkt. Denne proces er en prototype på et fuldautomatiseret lagersystem, der nu afprøves i en produktion i drift.

Om TE Connectivity

TE Connectivity er en teknologi- og fremstillingsvirksomhed til en værdi af 90 milliarder kroner, der stræber mod at skabe en mere sikker, bæredygtig og produktiv fremtid med relationer på et højere niveau. Som globalt førende er virksomheden til stede i hele verden med deres medarbejdere, kunder, teknikcentre og produktionsenheder. Deres produkter har understøttet udviklingen af transport-, industri- og kommunikationsbranchen i mere end 75 år.

På TE Connectivitys fabrik i Esztergom med næsten 1.600 medarbejdere fremstiller de komponenter til bilindustrien, der er designet til at sikre, at køretøjer fungerer ordentligt, og til at levere komfort- og sikkerhedsservices. Som medlem af TE Connectivitys netværk bestående af 140 lande, mener de, det er ekstremt vigtigt at betjene deres kunder på det højest mulige teknologiske niveau. De lægger stor vægt på den løbende udvikling, da TE Connectivitys og medarbejdernes engagement er afgørende for at opnå en kultur uden ulykker og bæredygtige processer.

Under casestudiet på TE Connectivitys fabrik i Esztergom blev alle coronarelaterede bestemmelser overholdt.

Udforskning af nye egenskaber
Den primære fordel ved AMR er deres ekstreme fleksibilitet, idet de kan udstyres med forskellige topmoduler afhængigt af den ønskede opgave. TE Connectivity bruger topmoduler med skabe, reoler og transportbånd, men har også eksperimenteret med trækkroge. Løbende test vil identificere yderligere anvendelsesmuligheder med AMR’er.

“Projektet startede oprindeligt som en simpel investering i intern logistik, men med tiden er det blevet et bredere pilotprogram”, siger Gábor Schvamberger, logistikanalytiker hos TE Connectivity.

”Vores mål er at finde den mest effektive teknologiske løsning, der også kan implementeres andre steder i vores globale koncern. I den forbindelse arbejder vi tæt sammen med MiR og den ungarske forhandler om at teste nye robotløsninger, som stadig er under udvikling. For eksempel tester vi et system, der anvender software baseret på kunstig intelligens og webkameraer til at hjælpe med navigationen af robotter i en produktion. Vi anvender adskillige typer af robotter på samme tid, og med AI-teknologi er MiR-robotterne i stand til at registrere, hvis en anden robot, der ikke er en AMR, befinder sig i området, så kollisioner undgås”.

LÆS OGSÅ: Cobotterne kommer drønende – men de overtager ikke lageret

En anden vigtig fordel ved AMR’er er, at MiR-robotterne ikke krævede nogen ændringer i indretningen af produktionsområdet, efter at læsse-/aflæsningsområderne og ladestationerne til robotterne var installeret.

Medarbejderne hurtigt i gang
Lagerarbejderne, der anvender MiR200’erne hver dag, har modtaget grundlæggende instruktion i at planlægge transporten og betjene robotterne. I øjeblikket er to medarbejdere fra hvert skift blevet uddannet, og der er planer om at indføre en mere avanceret programmeringsoplæring, herunder om kortlægning og opgavetildeling.

”Ærlig kommunikation og vedholdenhed har hjulpet medarbejderne til at acceptere at arbejde ved siden af robotterne. Da de begyndte at bruge robotterne, indså de hvilken værdi, teknologien tilfører fabrikken”, siger Gábor Miszler.

Effektiv styring med MiR Fleet
MiR Fleet-softwaren gør det lettere at styre robotflåden og uddanne personalet. Når den grundlæggende opsætning og programmeringsopgaverne er på plads, kan medarbejderne let lære, hvordan AMR’erne bruges dagligt via et brugervenligt interface. Softwaren styrer og prioriterer og koordinerer robotternes missioner i et givent område, og overvåger samtidig opladningsniveauerne.

”Ærlig kommunikation og vedholdenhed har hjulpet medarbejderne til at acceptere at arbejde ved siden af robotterne. Da de begyndte at bruge robotterne, indså de hvilken værdi, teknologien tilfører fabrikken”, siger Gábor Miszler, optimeringsanalytiker hos TE Connectivity. Foto: MiR..

Globalt samarbejde
Esztergom er ikke den eneste TE Connectivity-fabrik, der anvender MiR-robotter. Via et globalt samarbejde overvåger og evaluerer et lokalt team de automatiseringsprojekter, der gennemføres på de forskellige lokationer, inklusive den ungarske fabrik.

“Den største fordel ved MiR-robotterne er, at de er i stand til at navigere uden særlige markeringer på gulvet eller installation af styringshardware. Det gør dem lette at tilpasse til de dynamiske miljøer på vores mere end 100 lokationer”, siger Roberto Lu, VP technology hos TE Connectivity. ”Esztergom er en af de vigtigste lokationer i AMR-programmet. Personalet her har gjort et fremragende stykke arbejde”.

Investering i fremtiden
Partnerskabet mellem TE Connectivity og MiR omfatter flere robotprojekter, der har til formål at fuldautomatisere de interne materialehåndteringsprocesser.

Se video om løsningen

Se video om løsningen på den ungarske fabrik her.

Robotterne arbejder ubesværet, er lette at programmere og sparer medarbejderne for trættende opgaver. Resultatet er, at de interne logistikprocesser er blevet betydeligt hurtigere. “Det er ingen hemmelighed, at med MiR-robotterne har vi investeret i fremtiden og truffet en særdeles god beslutning”, tilføjer Miszler.

”Det, vi har opnået, motiverer os bestemt til at gå videre med automatisering. Vores nye produktionshal, der er under opførelse i øjeblikket, er designet med en indretning, der allerede er optimal i forhold til robotter. Vi ønsker at udbygge den automatiske sprøjtestøbeteknologi og automatisere materialehåndteringen og oplagringen yderligere ved at bruge robotterne til stadig flere opgaver”.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

20.11.2024Logicenters

Sponseret

Logicenters expands in Denmark with a new logistics center

Unused potential for Nordic companies – 23 billion euros tied up in unnecessary inventory

20.11.2024Optilon Danmark

Sponseret

18.11.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

15.11.2024WITRON Group

Sponseret

Successful change management in logistics automation

15.11.2024SCM.dk

53,8 millioner iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

14.11.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Coolshop optimerer logistikken med Geek+

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online