Udenlandske it-medarbejdere i Danmark er guld værd

Udenlandske it-medarbejdere giver et markant bidrag til Danmark. I 2022 bidrog udenlandsk arbejdskraft i it-erhvervet med en værdiskabelse på mange milliarder kroner. Det viser nye beregninger fra IT-Branchen.

Udenlandsk arbejdskraft har stor betydning for it-branchen, hvor mange virksomheder har betydelige vanskeligheder ved at rekruttere den rette og nødvendige arbejdskraft. Alene i 2022 bidrog udenlandsk arbejdskraft til en værdiskabelse på omkring 14 milliarder kroner..

24.04.2023

SCM.dk

Udenlandsk arbejdskraft har stor betydning for it-branchen, hvor mange virksomheder har betydelige vanskeligheder ved at rekruttere den rette og nødvendige arbejdskraft. Alene i 2022 bidrog udenlandsk arbejdskraft til en værdiskabelse på omkring 14 milliarder kroner.

”Der bliver talt meget om værdien af at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til brancher, der kæmper med at finde medarbejdere nok. Men de hjælper ikke bare den enkelte virksomhed med at løse opgaver og fuldføre ordrer. De bidrager også væsentligt til det danske samfunds økonomi, og derfor har vi en stor interesse i at gøre Danmark til et første valg for udenlandsk arbejdskraft”, siger Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen.

Med 14.700 fuldtidsbeskæftigede udenlandske lønmodtagere, udgør de nu 13,4 procent af beskæftigelsen i it-branchen – svarende til cirka hver 8. medarbejder.
Mens der generelt på det danske arbejdsmarked er tale om en fordobling af udenlandske medarbejder siden 2012, er antallet af udenlandske medarbejdere i it-erhvervet steget med 180 procent, de seneste ti år.

I dag kommer 17 procent af den udenlandske arbejdskraft i it-erhvervet fra de nordiske lande – heraf cirka 10 procent fra Sverige. Markant flere beskæftigede i it-erhvervet end på det øvrige arbejdsmarked kommer fra Indien. 11,3 procent af den udenlandske arbejdskraft i it-erhvervet kommer fra Indien. Til sammenligning er blot 2,5 procent af de udenlandske beskæftigede på det danske arbejdsmarked fra Indien.

Vi skal gøre det attraktivt at arbejde i Danmark
Der er mange udfordringer ved at flytte til at andet land for at bo og arbejde. Det gælder både praktiske overvejelser, såsom bolig, job til ægtefælle og skole og fritidsinteresser til børnene.
I IT-Branchens årlige IT-Barometer-analyse, fortæller virksomhederne, at det især er de administrative udfordringer og sproget, der er en barriere for at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Det gælder derfor om at få ryddet barriere af vejen, da de udenlandske specialister ellers vælger et andet land end Danmark at arbejde og bosætte sig i.

”Hvis vi ikke skal gå glip af milliarder af kroner hvert år, skal vi sørge for, at Danmark er et attraktivt land for udenlandske specialister. It-virksomhederne har brug for arbejdskraften, da det er en konstant udfordring at rekruttere de rette og nødvendige talenter, og som nation har vi brug for den enorme værdiskabelse, som de bidrager med. Derfor skal vi selvfølgelig rydde de barrierer af vejen som virksomhederne peger på”, slutter Natasha Friis Saxberg.

Læs også: Manglen på arbejdskraft i industrien når nye højder

IT-Branchen er derfor meget begejstrede for, at der netop er vedtaget regler, der gør det lettere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Blandt andet er den såkaldte fasttrack ordning åbnet op for mindre virksomheder, hvilket IT-Branchen længe har efterspurgt.
Der er dog fortsat behov for at gøre en indsats for at mindske det administrative bøvl og de lange sagsbehandlingstider, der blandt andet betyder, at det kan tage måneder at få et cpr.nr. og en bankkonto, så der kan udbetales løn.

- PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025SCM.dk

IT-trusselsbilledet er fortsat på et konstant højt niveau

20.02.2025SCM.dk

Stor donation styrker AU’s forskning i digitale tvillinger

04.02.2025SCM.dk

Ny rapport: GenAI-revolution sender virksomheders klimaaftryk i vejret

04.02.2025SCM.dk

Nyt højteknologisk udstyr skal forbedre overfladebelægninger

03.02.2025SCM.dk

Brintrør til Tyskland rykker tættere på virkelighed

03.02.2025SCM.dk

Danskernes onlinehandel nåede nye højder i december

31.01.2025SCM.dk

Cybersikkerhed og cyberrisici vil præge verdens virksomheder i 2025

29.01.2025AGR

Sponseret

Bliv Klar til Fremtidens Forsyningskæde: Indsigt og Strategier til 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online