Tre trin til bedre integrationer i din forsyningskæde

Sammenhængskraften i den interne og eksterne forsyningskæde er helt afhængig af stærk integration af de mange it-systemer, så de kan udveksle data ubesværet og hurtigt. Ekspert peger på tre afgørende anbefalinger.

”Jeg forventer ikke, at API vil skubbe EDI ud i kulden inden for en kort årrække. EDI byder på mange standarder og er derfor god til at skabe brede integrationer med mange partnere. API byder ikke på standarder i samme grad og er derfor ikke egnet til volumen, men derimod til de mere skræddersyede integrationer”, fortæller Dennis Zachariassen. Foto: BizBrains..

18.05.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Det lyder meget pænt og sirligt, når man siger ”en forsyningskæde”, men i virkelighedens verden er der jo aldrig tale om én kæde. Der er tale om et virvar af netværk, der snor sig ind og ud af hinanden som en stor skål spaghetti – og mængden af it-systemer og ”semantiske modeller”, der er involveret i virvaret, løber for de fleste virksomheder og forsyningskæder hurtigt op i 100-vis.

”Semantiske modeller” er systemernes sprog, altså hvilke tegn betyder hvad? Hvis systemerne er enige om semantikken, kan de tale sammen uden, at medarbejdere hele tiden skal indover og oversætte eller korrigere.

”SAP, Microsoft, Oracle, IBM, IFS o.s.v. har alle deres egen måde at kommunikere på, og de fleste virksomheder har behov for at kommunikere med flere forskellige systemer for at binde informationsflowet sammen”, fortæller Dennis Zachariassen.

… de fleste virksomheder har behov for at kommunikere med flere forskellige systemer for at binde informationsflowet sammen

Dennis Zachariassen

Han er CCO i virksomheden Bizbrains, og han og kollegaerne i Bizbrains har arbejdet med b2b-integrationer i årtier. Han fremhæver på onlinearrangementet SAP Excellence Day 21 tre gode råd, som han mener er essentielle for at skabe stærke b2b-integrationer og derved styrke sammenhængskraften i forsyningskæder.

1: Brug både API og EDI
Det første råd vil sikkert overraske en del, som anser EDI for noget old school teknologi, der hører fortiden til.
”EDI er den gode gamle standardmetode, som har været anvendt og er blevet udviklet på i årtier. Vi ser ingen grund til at smide en gennemprøvet teknologi på porten bare fordi, den ikke er ny. EDI er typisk god til bredden, hvor API ofte vil være bedre til dybden. De to teknologier vil i mange tilfælde være gode supplementer til hinanden”, fortæller han og tilføjer:
”EDI er i nogle brancher meget udbredt, og det er derfor en oplagt metode at gribe til. API er en nyere stærk grænsefladeteknologi, der ofte vil være god at anvende til mere specifikke og krævende integrationer. Der er næsten ingen grænser for, hvad man kan integrere med API’er, så det er en stærk integrationsteknologi”.
Han peger på, at API kan være en hjælp til mange integrationsopgaver, men han mener ikke, at API kan løse alle integrationsopgaver. ”Jeg forventer ikke, at API vil skubbe EDI ud i kulden inden for en kort årrække. EDI byder på mange standarder og er derfor god til at skabe brede integrationer med mange partnere. API byder ikke på standarder i samme grad og er derfor ikke egnet til volumen, men derimod til de mere skræddersyede integrationer”.

LÆS OGSÅ: Fremtidens ERP skal gøre virksomheder selvlærende, intelligente og bæredygtige

2: Flyt onboarding og support væk fra it-afdelingen
It-medarbejdere er dygtige teknikere, og de skal ifølge Dennis Zachariassen bruges til det, de er gode til. Nemlig tekniske opgaver. Onboarding og support af samarbejdspartnere er i første omgang en service- og supportopgave, som kræver pædagogiske servicekompetencer. Han mener derfor, det giver mest mening og værdi at overlade kontakten angående integrationer med kunder, leverandører og samarbejdspartnere til en EDI-support afdeling eller en anden afdeling, der er bemandet med service- og supportmedarbejdere. Servicemedarbejderne kan så trække på it-afdelingen, men det er vigtigt, at selve kontakten sker via servicemedarbejderen.

3: Byg en partnerportal
”Onboarding – altså tage imod en ny forretningspartner og bygge en stærk integration – tager stadig lang tid. Det gælder både kalendertid, egne ressourcer og partnerens ressourcer. En partnerportal vil ofte være en stor hjælp for partneren – og derved sparer alle parter både kalendertid og ressourcer”, fortæller Dennis Zachariassen.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online