Tre toptendenser fra verdens største supply chain konference

Energi, klyngedannelser og big data. Professor Britta Gammelgaard deler ud af toptendenser fra årets største konference inden for SCM.

”Vi har gennemgået en udvikling fra lokal til regional til global, hvor vi nu skal redefinere, hvad det vil sige at være global”, fortæller Britta Gammelgaard, professor, CBS. Foto: Per Heegaard..

05.12.2014

SCM.dk

Med mere end 3000 deltagere fra alle aspekter af supply chain verdenen er CSCMP Annual Conference årets største begivenhed inden for SCM. Professor Britta Gammelgaard fra CBS deltog i år for 20. gang i konferencen, der i år foregik i september måned i San Antonio, Texas, og både består af en forskerorienteret og en praktikerorienteret del.

”Jeg lægger vægt på at deltage i konferencen, fordi det for mig er det bedste sted at følge med i, hvad der rører sig på den internationale SCM-scene. Der er deltagere fra hele verden, men den foregår altid i USA, og den er amerikansk domineret. USA er et stort, innovativt og agendasættende land – også inden for SCM, og jeg synes altid, der er masser af spændende inspiration på konferencen, hvor det meste er relevant for danske virksomheder. Det kan så kræve, at jeg på egen hånd anlægger et dansk perspektiv på tingene”, fortæller hun.

Læs også: CSCMP-konference sætter innovation på dagsordenen

Erhvervsmagasinet SCM har bedt Britta Gammelgaard kigge i CSCMP-krystalkuglen og se hvilke tendenser, der i den kommende tid vil have størst effekt på udviklingen af SCM. Hendes respons er følgende tre toptendenser:

<p>”USA er et stort, innovativt og agendasættende land – også inden for SCM.”</p>

Britta Gammelgaard, professor, CBS

Energi
Klimaforandringer, alternative energikilder, GRID-baseret distribution af energi og ikke mindst BRIC-landenes kraftigt voksende middelklasser og deraf følgende pres på energiforsyninger. Det er et område, som fyldte meget på årets CSCMP-konference, og som alle forventer, vil farve udviklingen af supply chains i de kommende år.

Det kan betyde, at fokus på ressourcer, genbrug, selvforsyningsmodeller, placering af produktion tættere på markeder, kortere transportafstande og alternative energikilder som solceller m.v. vil få højere prioritet.

Logistikklynger
Der foregår en masse ændringer af virksomheders placering af produktion og logistik. Vi har i en del år gennemgået en udvikling med flytning af produktion til lavomkostningslande med Kina i spidsen, men nu er der en stribe drivkræfter, der ændrer på det billede. Lønnen stiger i Kina og andre lavomkostningslande, og det medfører, at det ikke længere er helt så attraktivt at placere produktion langt væk fra de amerikanske og europæiske markeder.

Mexico kan i dag for eksempel konkurrere med lønnen i Kina, hvilket får mange virksomheder med fokus på det nordamerikanske marked til at lægge produktion i Mexico. Råvaremarkederne er i stigende grad præget af uro, hvilket for eksempel giver brændstof til en reshoring-bølge af virksomheder, der trækker produktion tilbage til hjemlandet.

Læs også: Flextronics vinder pris ved CSCMP-konference

Stigende grad af geopolitisk uro har samme effekt på hjemtagning af aktiviteter, ligesom den voksende betydning af CSR medfører, at megavirksomheder som Walmart og Apple investerer store summer i at skabe amerikanske arbejdspladser, simpelthen fordi de gerne vil leve op til et socialt ansvar.

”Vi har gennemgået en udvikling fra lokal til regional til global, hvor vi nu skal redefinere, hvad det vil sige at være global. Det skaber et stigende fokus på dannelse af klynger med leverandørnetværk, der kan levere komponenter, løsninger og serviceydelser inden for et bestemt kompetencefelt eller en bestemt teknologi eller branche”, fortæller Britta Gammelgaard.

Big data
Den tredje toptendens er ifølge Britta Gammelgaard big data eller evnen til at opsamle enorme datamængder og konvertere dem til brugbare analyser, der kan fortælle virksomheder en masse om deres kunders adfærd.

Det skaber en platform for detailbranchens omnichannels, for intelligent e-handel og for nye generationer af individualiserede produkter og services baseret på mass customisation.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

03.04.2025SCM.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

01.04.2025SCM.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025SCM.dk

Verdion styrker nordisk team med tre strategiske forfremmelser

28.03.2025SCM.dk

Regionernes klimaaftryk daler kraftigt

27.03.2025SCM.dk

Nemmere at klare opgaven med producentansvar

27.03.2025SCM.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

25.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

IATF 16949 Specialist

25.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

Bureau Veritas Denmark er som de første i Danmark akkrediteret af DANAK til NATO-ordningen AQAP 2110

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia