Tre toptendenser fra verdens største supply chain konference

Energi, klyngedannelser og big data. Professor Britta Gammelgaard deler ud af toptendenser fra årets største konference inden for SCM.

”Vi har gennemgået en udvikling fra lokal til regional til global, hvor vi nu skal redefinere, hvad det vil sige at være global”, fortæller Britta Gammelgaard, professor, CBS. Foto: Per Heegaard..

05.12.2014

SCM.dk

Med mere end 3000 deltagere fra alle aspekter af supply chain verdenen er CSCMP Annual Conference årets største begivenhed inden for SCM. Professor Britta Gammelgaard fra CBS deltog i år for 20. gang i konferencen, der i år foregik i september måned i San Antonio, Texas, og både består af en forskerorienteret og en praktikerorienteret del.

”Jeg lægger vægt på at deltage i konferencen, fordi det for mig er det bedste sted at følge med i, hvad der rører sig på den internationale SCM-scene. Der er deltagere fra hele verden, men den foregår altid i USA, og den er amerikansk domineret. USA er et stort, innovativt og agendasættende land – også inden for SCM, og jeg synes altid, der er masser af spændende inspiration på konferencen, hvor det meste er relevant for danske virksomheder. Det kan så kræve, at jeg på egen hånd anlægger et dansk perspektiv på tingene”, fortæller hun.

Læs også: CSCMP-konference sætter innovation på dagsordenen

Erhvervsmagasinet SCM har bedt Britta Gammelgaard kigge i CSCMP-krystalkuglen og se hvilke tendenser, der i den kommende tid vil have størst effekt på udviklingen af SCM. Hendes respons er følgende tre toptendenser:

<p>”USA er et stort, innovativt og agendasættende land – også inden for SCM.”</p>

Britta Gammelgaard, professor, CBS

Energi
Klimaforandringer, alternative energikilder, GRID-baseret distribution af energi og ikke mindst BRIC-landenes kraftigt voksende middelklasser og deraf følgende pres på energiforsyninger. Det er et område, som fyldte meget på årets CSCMP-konference, og som alle forventer, vil farve udviklingen af supply chains i de kommende år.

Det kan betyde, at fokus på ressourcer, genbrug, selvforsyningsmodeller, placering af produktion tættere på markeder, kortere transportafstande og alternative energikilder som solceller m.v. vil få højere prioritet.

Logistikklynger
Der foregår en masse ændringer af virksomheders placering af produktion og logistik. Vi har i en del år gennemgået en udvikling med flytning af produktion til lavomkostningslande med Kina i spidsen, men nu er der en stribe drivkræfter, der ændrer på det billede. Lønnen stiger i Kina og andre lavomkostningslande, og det medfører, at det ikke længere er helt så attraktivt at placere produktion langt væk fra de amerikanske og europæiske markeder.

Mexico kan i dag for eksempel konkurrere med lønnen i Kina, hvilket får mange virksomheder med fokus på det nordamerikanske marked til at lægge produktion i Mexico. Råvaremarkederne er i stigende grad præget af uro, hvilket for eksempel giver brændstof til en reshoring-bølge af virksomheder, der trækker produktion tilbage til hjemlandet.

Læs også: Flextronics vinder pris ved CSCMP-konference

Stigende grad af geopolitisk uro har samme effekt på hjemtagning af aktiviteter, ligesom den voksende betydning af CSR medfører, at megavirksomheder som Walmart og Apple investerer store summer i at skabe amerikanske arbejdspladser, simpelthen fordi de gerne vil leve op til et socialt ansvar.

”Vi har gennemgået en udvikling fra lokal til regional til global, hvor vi nu skal redefinere, hvad det vil sige at være global. Det skaber et stigende fokus på dannelse af klynger med leverandørnetværk, der kan levere komponenter, løsninger og serviceydelser inden for et bestemt kompetencefelt eller en bestemt teknologi eller branche”, fortæller Britta Gammelgaard.

Big data
Den tredje toptendens er ifølge Britta Gammelgaard big data eller evnen til at opsamle enorme datamængder og konvertere dem til brugbare analyser, der kan fortælle virksomheder en masse om deres kunders adfærd.

Det skaber en platform for detailbranchens omnichannels, for intelligent e-handel og for nye generationer af individualiserede produkter og services baseret på mass customisation.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online