14.11.2022 | Sourcing
Tre sandheder om den professionelle indkøber
Indkøberne er rykket på nettet, og de vil i fremtiden kun købe flere produkter online. En undersøgelse viser tre facts om de professionelle indkøbere. B2B E-handelsanalysen 1. halvår 2022 er udgivet af Dansk Erhverv.
Indkøberne er rykket på nettet, og de vil i fremtiden kun købe flere produkter online. En undersøgelse viser tre facts om de professionelle indkøbere. B2B E-handelsanalysen 1. halvår 2022 er udgivet af Dansk Erhverv. Foto: Arkivfoto.
1: Sådan finder de dig
Som alle andre, så handler indkøberne både i butikker, de kender, og i nye butikker. Her kigger vi på, hvordan du siger kuk-kuk, så du bliver fundet som ny butik.
Søgemaskiner er fortsat den klart mest anvendte måde, når B2B-indkøbere skal finde vej til nye netbutikker. Word of mouth er dog også en vigtig faktor, når leverandører skal finde nye butikker. I forhold til foregående halvår er parametrene ikke forandret signifikant. Det betyder også, at anbefalinger fra omgangskreds/kollega og kendskab til den fysiske butik stadig betyder en del.
Tallene viser, at en god gang SEO altså ikke er forbeholdt B2C’erne.
2: Det lægger de vægt på
Hvis indkøberne har fundet vej til dig for første gang, så er det især prisen, de kigger på. Det gør 51 procent faktisk som det første. Leveringshastighed (37 procent), leveringsmuligheder (34 procent) og betalingsmuligheder (25 procent) har også stor betydning, mens det også er vigtigt, at der er mulighed for telefonisk kontakt. Pris og leveringshastighed er markant vigtigere for privatansatte indkøbere (henholdsvis 53 og 38 procent) i forhold til offentligt ansatte (43 og 34 procent).
Når vi kigger på, hvad indkøberne generelt ser som det vigtigste, så får prisen mindre betydning. Nu er det i stedet fleksibilitet, der er kodeordet, når det kommer til, hvilke fordele b2b-indkøberne vægter. De 3 højest ratede fordele er, at varen leveres til døren, tidsbesparelse og fleksible tidspunkter for handelen, mens pris kommer ind på en fjerdeplads. Vurderingen af de forskellige parametre har kun ændret sig marginalt i forhold til 2. halvår 2021 og der er kun mindre forskelle på tværs af brancher.
Læs også: Indkøberne stiller store krav til bæredygtighed
3: Det skræmmer dem
Selvom rigtig mange handler online, er der stadig nogle, som ikke gør. Hvis man ved, hvorfor de ikke gør det, så er der bedre mulighed for at ændre deres mening. Derfor får du her de vigtigste barrierer set fra ikke-e-handlerens side.
De væsentligste barrierer for online erhvervskøb handler særligt om pris og mulighed for at kunne forhandle prisen ned gennem en forhandling. En stor andel af indkøberne (43 procent) finder, at webshops kan være uoverskuelige, og næsten lige så mange mener, at det tager for lang tid at finde varerne. I den milde ende oplever cirka 3 ud af 10, at det er for teknisk krævende og måske besværligt, hvis man ikke kan have flere logins. Hver 3. er desuden vant til den personlige kontakt til leverandørerne.
- PiB
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.