Topleder i containervirksomhed: Vi elsker vores seniorer
Arbejdsgiver må ikke forskelsbehandle på grund af alder og snart heller ikke spørge efter alderen ved ansættelser. Hos Boxit er gennemsnitsalderen på de butiksansatte godt over 50 år, og seniorerne er i høj kurs.
Et nyt lovforslag, der kræver en ændring af forskelsbehandlingsloven, vil gøre det forbudt for arbejdsgivere at indhente oplysninger om alderen på ansøgerne til et job. Hos Boxit indrømmer ledelsen imidlertid gerne, at alderen kan have en betydning. I virksomhedens butikker er seniorer nemlig værdsat af både kunder og ledelse.
”For os er det vigtigste altid kompetencerne, men livserfaringen kan godt have noget at sige, når vi taler om de menneskelige kompetencer”, siger COO i Boxit Lars Alkert Andersen og uddyber:
”Vores kunder står ofte i skelsættende situationer, når de skal leje opbevaringsrum. Det kan være det lykkelige nygifte par, der skal flytte i deres første hus, men det kan også være skilsmisser, dødsfald eller tvangsauktioner. Derfor er det vigtigt, at de mennesker, der møder dem hos Boxit, forstår at tale med dem. Det er noget vores livserfarne seniorer er særligt gode til”.
Læs også: Carl Ras vinder inklusionspris for at tage socialt udsatte i beskæftigelse
I Boxit i Hjørring er gennemsnitsalderen blandt medarbejderne 76 år. Egon Oldenburg er med sine 73 år den yngste i flokken, og han agter bestemt ikke at forlade stillingen inden for nærmeste fremtid. Efter en karriere som blandt andet slagteridirektør hos Danish Crown i Hjørring og Danish Meat Company i Vrå, fandt hjørringenseren hurtigt ud af, at det blev for kedeligt at være efterlønner.
”At spille golf er altså ikke grund nok til at stå op om morgenen, selvom jeg elsker det. Det bliver simpelthen bare for kedeligt i længden”, siger Egon Oldenburg, der har stået for driften af Boxit i Hjørring i mere end ti år og ikke har i sinde at forlade jobbet lige foreløbigt.
”Det hænder, at der kommer nogle unge mennesker ind i butikken og søger job, så plejer jeg at sige, at der kun er ét at gøre – holde øje med dødsannoncerne”, griner Egon Oldenburg.
Man kan ikke læse sig til erfaring
Egon Oldenburg stemmer i med ledelsen i Boxit, når det handler om, hvorfor netop seniorer er særligt godt egnet til jobbet.
”I vores alder har vi set en del og prøvet en del. Vi møder folk, der kommer ind med tårer i øjnene og skal have et depotrum akut, og der handler det langt mere om menneskelighed og livsvisdom, end om at stå i en butik og sælge flyttekasser. Det er ikke noget, man kan læse sig til”, siger Egon Oldenburg.
I dag må arbejdsgiverne ikke forskelsbehandle ansøgere eller lønmodtagere ved afskedigelse, forflyttelse, forfremmelse eller med hensyn til løn- og arbejdsvilkår på grund af alder, men informationen om alder er frit tilgængelig. Det vil det nye lovforslag sætte en stopper for, hvis det vedtages, og i så fald træder ændringen i kraft den 1. juli.
- KCP