Top 8 supply chain-teknologitendenser

Kunstig intelligens, digitale tvillinger og blockchain er tre af de otte dominerende teknologitendenser, som analysehuset Gartner fremhæver for 2019.

09.12.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Vi har hørt det før, men det gør det ikke mindre sandt: Forsyningskæder bliver stadig mere globale og stadig mere komplekse. Råvarer og produkter krydser store afstande på tværs af mange geografiske zoner og passerer igennem en mangfoldighed af leverandører, producenter, distributører, transportører og serviceleverandører.

Det sker ofte uden, at de involverede supply chain-afdelinger er bevidste om, hvor mange led forsyningskædenetværket i virkeligheden består af. I teorien bør en virksomhed kende alle de parter, der er en del af den udvidede forsyningskæde og ikke mindst være i stand til at have fuld tillid til parterne.

Analysevirksomheden Gartner har identificeret otte stragisk vigtige supply chain-teknologitendenser, der har stor effekt på industrien, men som endnu ikke har nået stor udbredelse. Der er tale om teknologier, som er under hastig udvikling eller er ved at nå kritiske tipping points, når det gælder anvendelse og modenhed.

  1. Blockchain

Dette er dog langt fra tilfældet i virkelighedens verden, og derfor kan teknologien blockchain være en nyttig teknologi på tre måder: antikopivarer, sporbarhed/gennemsigtighed og effektivitet. Teknologien er stadig relativ umoden, men interessen er ifølge Gartners opgørelse ikke desto mindre accelereret kraftigt i løbet af det seneste år, og den er derfor blandt Gartners otte top-teknologitendenser for supply chain-området.

  1. Kunstig intelligens

Kunstig intelligens eller AI (artificial intelligence) understøtter udvidet supply chain-automation. AI kan hjælpe med at automatisere forskellige forsyningskædeprocesser som for eksempel prognoser for efterspørgsel, produktionsplanlægning eller forebyggende vedligehold. Automatiseringen medfører augmenteret menneskelig beslutningstagen, fordi beslutningerne ikke længere kræver menneskelig indblanding.

  1. Avancerede analyser

Advanced analytics har stor effekt på forsyningskæder. Teknologien bliver i stigende grad anvendt i realtid eller næsten-realtid på områder som dynamisk prissætning, produktkvalitetstest og dynamisk genopfyldning. Adgang til supply chain-data – som for eksempel IoT-data, dynamiske salgsdata og vejrmønstre – gør det muligt at ekstrapolere det aktuelle miljø og skabe en bedre forståelse af fremtidsscenaria og fremhæve lønsomme anbefalinger.

  1. IoT

Anvendelse af tingenes internet (IoT, Internet of Things) vokser i udvalgte supply chain-domæner, men det sker endnu kun sjældent som en del af komplet end-to-end-forsyningskædeproces. Logistikafdelinger anvender allerede sensorer, der sporer aktiver eller containere.

IoT har stort gevinst-potentiale for supply chains inden for områder som bedre udnyttelse af udstyr og aktiver, højere oppetid på systemer, forbedret kundeservice, forbedret varetilgængelighed og forbedret gennemsigtighed i den samlede forsyningsæde.

  1. Robotic process automation (RPA)

RPA-værktøjer reducerer omkostninger, eliminerer ofte gentagne fejl, øger procestempo og forbinder applikationer. RPA har vist sig at være meget effektive i enkle use cases, særligt på områder hvor en tredjepart ikke leverer en API (application process interface) eller anden måde, der kan automatisere dataintegrationen.

Der er stor forskel på, hvor parate forskellige organisationer er til at indføre RPA, og derfor er der også stor forskel på, hvor stort potentialet er.

  1. Autonome ting

De dukker op over det hele. Alle mulige intelligente ting, der er digitalt forbundne. Robotter, droner eller autonome køretøjer forbedrer eksisterende forretningsmodeller og åbner op for helt nye forretningsscenaria. Autonome dingenoter er ofte fysiske enheder, der opererer i den virkelige verden.

Det er for eksempel robotter, der udfører opgaver på en stabil og koordineret måde, som skaber en pålidelig og forbundet proces i en produktion. Eller det kan være en flok droner, der drøner rundt på et større lager og tager billeder med dronekameraet, og på den måde kvalitetstester lagerstatus på en tidsbesparende måde. Autonome ting kan både erstatte og supplere den menneskelige arbejdskraft.

  1. Immersive experience

Immersive experience er oplevelsen af at være fysisk tilstede i en ikke-fysisk verden. Det sker indtil videre ved hjælp af teknologierne virtual reality (VR) og augmented reality (AR), som kan være integreret med wearables, IoT, forskellige sensorer samt samtaleplatforme. Teknologiområdet er under kraftig udvikling.

Supply chain-ledere kan for eksempel anvende teknologien til at gengive udstyr for at vurdere, hvor meget og hvordan udstyret fylder i et givent areal og derved sammenligne forskellige konfigurationer. Eller anvende den til oplæring af og træning i nye processer eller anvendelse af nyt udstyr.

  1. Digitale supply chain-tvillinger

En digital tvilling er en digital repræsentation af en virkelig enhed eller et fysisk system. En digital supply chain tvilling er en digital repræsentation af relationerne mellem alle relevante enheder og systemer i en end-to-end forsyningskæde – som fx produkter, kunder, markeder, distributionscentre/lagre, fabrikker, finans, særlige kendetegn og vejret. Det skaber end-to-end gennemsigtighed, fordi den er synkroniseret med den fysiske verdens forsyningskæde. 

”Det skaber et stærkt og hurtigt beslutningsgrundlag, der kan anvendes på alle niveauer i forsyningskæden fra strategisk til operationelt. Tilførsel af predictive og prescriptive analytics inklusive machine learning og AI kan gøre den digitale supply chain i stand til at foretage automatiske eller semiautomatiske beslutninger, der afstemmer alle dele af kæden”, fortæller Christian Titze, VP Analyst, Gartner.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

25.10.2024SCM.dk

Nyt samarbejde skal styrke små og mellemstore virksomheders it-sikkerhed

24.10.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens gør vindmølle-reparationer mere præcise

24.10.2024SCM.dk

Ny software til optimering af materialehåndtering

23.10.2024SCM.dk

Green-tech startups får hjælp til at åbne USA

23.10.2024SCM.dk

Tool-kit skal bane vejen for nye AI-innovationer for robotter

22.10.2024AGR

Sponseret

AGR bliver modulopbygget for at imødekomme B2B-virksomheders behov

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online