09.12.2019  |  SCM 4.0

Top 8 supply chain-teknologitendenser

Kunstig intelligens, digitale tvillinger og blockchain er tre af de otte dominerende teknologitendenser, som analysehuset Gartner fremhæver for 2019.

Vi har hørt det før, men det gør det ikke mindre sandt: Forsyningskæder bliver stadig mere globale og stadig mere komplekse. Råvarer og produkter krydser store afstande på tværs af mange geografiske zoner og passerer igennem en mangfoldighed af leverandører, producenter, distributører, transportører og serviceleverandører.

Det sker ofte uden, at de involverede supply chain-afdelinger er bevidste om, hvor mange led forsyningskædenetværket i virkeligheden består af. I teorien bør en virksomhed kende alle de parter, der er en del af den udvidede forsyningskæde og ikke mindst være i stand til at have fuld tillid til parterne.

Analysevirksomheden Gartner har identificeret otte stragisk vigtige supply chain-teknologitendenser, der har stor effekt på industrien, men som endnu ikke har nået stor udbredelse. Der er tale om teknologier, som er under hastig udvikling eller er ved at nå kritiske tipping points, når det gælder anvendelse og modenhed.

  1. Blockchain

Dette er dog langt fra tilfældet i virkelighedens verden, og derfor kan teknologien blockchain være en nyttig teknologi på tre måder: antikopivarer, sporbarhed/gennemsigtighed og effektivitet. Teknologien er stadig relativ umoden, men interessen er ifølge Gartners opgørelse ikke desto mindre accelereret kraftigt i løbet af det seneste år, og den er derfor blandt Gartners otte top-teknologitendenser for supply chain-området.

  1. Kunstig intelligens

Kunstig intelligens eller AI (artificial intelligence) understøtter udvidet supply chain-automation. AI kan hjælpe med at automatisere forskellige forsyningskædeprocesser som for eksempel prognoser for efterspørgsel, produktionsplanlægning eller forebyggende vedligehold. Automatiseringen medfører augmenteret menneskelig beslutningstagen, fordi beslutningerne ikke længere kræver menneskelig indblanding.

  1. Avancerede analyser

Advanced analytics har stor effekt på forsyningskæder. Teknologien bliver i stigende grad anvendt i realtid eller næsten-realtid på områder som dynamisk prissætning, produktkvalitetstest og dynamisk genopfyldning. Adgang til supply chain-data – som for eksempel IoT-data, dynamiske salgsdata og vejrmønstre – gør det muligt at ekstrapolere det aktuelle miljø og skabe en bedre forståelse af fremtidsscenaria og fremhæve lønsomme anbefalinger.

  1. IoT

Anvendelse af tingenes internet (IoT, Internet of Things) vokser i udvalgte supply chain-domæner, men det sker endnu kun sjældent som en del af komplet end-to-end-forsyningskædeproces. Logistikafdelinger anvender allerede sensorer, der sporer aktiver eller containere.

IoT har stort gevinst-potentiale for supply chains inden for områder som bedre udnyttelse af udstyr og aktiver, højere oppetid på systemer, forbedret kundeservice, forbedret varetilgængelighed og forbedret gennemsigtighed i den samlede forsyningsæde.

  1. Robotic process automation (RPA)

RPA-værktøjer reducerer omkostninger, eliminerer ofte gentagne fejl, øger procestempo og forbinder applikationer. RPA har vist sig at være meget effektive i enkle use cases, særligt på områder hvor en tredjepart ikke leverer en API (application process interface) eller anden måde, der kan automatisere dataintegrationen.

Der er stor forskel på, hvor parate forskellige organisationer er til at indføre RPA, og derfor er der også stor forskel på, hvor stort potentialet er.

  1. Autonome ting

De dukker op over det hele. Alle mulige intelligente ting, der er digitalt forbundne. Robotter, droner eller autonome køretøjer forbedrer eksisterende forretningsmodeller og åbner op for helt nye forretningsscenaria. Autonome dingenoter er ofte fysiske enheder, der opererer i den virkelige verden.

Det er for eksempel robotter, der udfører opgaver på en stabil og koordineret måde, som skaber en pålidelig og forbundet proces i en produktion. Eller det kan være en flok droner, der drøner rundt på et større lager og tager billeder med dronekameraet, og på den måde kvalitetstester lagerstatus på en tidsbesparende måde. Autonome ting kan både erstatte og supplere den menneskelige arbejdskraft.

  1. Immersive experience

Immersive experience er oplevelsen af at være fysisk tilstede i en ikke-fysisk verden. Det sker indtil videre ved hjælp af teknologierne virtual reality (VR) og augmented reality (AR), som kan være integreret med wearables, IoT, forskellige sensorer samt samtaleplatforme. Teknologiområdet er under kraftig udvikling.

Supply chain-ledere kan for eksempel anvende teknologien til at gengive udstyr for at vurdere, hvor meget og hvordan udstyret fylder i et givent areal og derved sammenligne forskellige konfigurationer. Eller anvende den til oplæring af og træning i nye processer eller anvendelse af nyt udstyr.

  1. Digitale supply chain-tvillinger

En digital tvilling er en digital repræsentation af en virkelig enhed eller et fysisk system. En digital supply chain tvilling er en digital repræsentation af relationerne mellem alle relevante enheder og systemer i en end-to-end forsyningskæde – som fx produkter, kunder, markeder, distributionscentre/lagre, fabrikker, finans, særlige kendetegn og vejret. Det skaber end-to-end gennemsigtighed, fordi den er synkroniseret med den fysiske verdens forsyningskæde. 

”Det skaber et stærkt og hurtigt beslutningsgrundlag, der kan anvendes på alle niveauer i forsyningskæden fra strategisk til operationelt. Tilførsel af predictive og prescriptive analytics inklusive machine learning og AI kan gøre den digitale supply chain i stand til at foretage automatiske eller semiautomatiske beslutninger, der afstemmer alle dele af kæden”, fortæller Christian Titze, VP Analyst, Gartner.

Denne artikel er en del af temaet Tema om SCM-toppen 2019

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere