Tiltrængt investering skal løfte den nationale cybersikkerhed

Cybertruslen mod Danmark er alvorlig, og vi er aktuelt ikke gode nok til at dæmme op for de mange angreb, der dagligt sker. Det vil regeringen nu tage hånd om med ny national cyberstrategi, som trods mange gode takter også har et par alvorlige mangler, mener brancheorganisationen IT-Branchen.

40 procent af de små og mellemstore virksomheder har i dag et manglende sikkerhedssetup, og det gør dem sårbare overfor en lange række cyberangreb. Nu er de kommet i fokus i regeringens nye strategi for cybersikkerhed. Foto: 123RF.

24.12.2021

SCM.dk

Med 270 mio. kr. fordelt på 34 sikkerhedsinitiativer vil regeringen med deres Nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed løfte den nationale cybersikkerhed. Og med god grund, mener IT-Branchen.

46 procent af de samfundskritiske it-systemer i staten er ifølge Digitaliseringsstyrelsen i utilstrækkelig tilstand på grund af manglende sikkerhed og 40 procent af de danske SMV’er har et utilstrækkeligt digitalt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil.

”Med den nye strategi erkender regeringen, at cybersikkerheden i Danmark er altafgørende for vores samfund, men at den desværre også er utilstrækkelig i forhold til de angreb, der dagligt rammer virksomheder, myndigheder og borgere. Så det er godt og nødvendigt med et nationalt fokus og flere midler til området”, siger Bjarke Alling, der er formand for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg og koncerndirektør i Liga Aps.

Især danske SMV’er skal have et løft. I strategien skriver regeringen, at de cirka 300.000 danske SMV’er skal have styr på sikkerheden, da et angreb kan have store omkostninger for den enkelte virksomhed, for eksempel gennem tabt omsætning.

Læs også: IT-chefer nedtoner regelmæssigt cybertrusler

Det kan i yderste konsekvens betyde, at en virksomhed mister sit forretningsgrundlag og må dreje nøglen om.

”40 procent af de små og mellemstore virksomheder har i dag et manglende sikkerhedssetup, og det gør dem sårbare overfor en lange række cyberangreb. Derfor er det positivt, at der nu afsættes flere penge til mere rådgivning, hotlines og erfaringsudveksling på dette område”, udtaler Bjarke Alling.

Helt konkret ønsker regeringen at øge viden om og opmærksomhed på digital sikkerhed blandt virksomhedernes ledelser, medarbejdere og rådgivere, for eksempel revisorer og bankrådgivere. Derudover skal særligt SMV’er have bedre adgang til effektive og brugervenlige værktøjer, som de kan bruge til at løfte deres digitale sikkerhedsniveau.

Kommunerne mangler i den nationale strategi

Selvom der er mange vigtige og gode initiativer i strategien, er der desværre også mangler i den.

”I strategien står staten nævnt flere gange, men det er problematisk, at kommunerne ikke i højere grad er tænkt ind i den nationale strategi. For de bliver angrebet i mindst lige så høj grad som alle andre. Skal vi have en bred og god cyberstrategi, er vi nødt til at have alle med”, forklarer Bjarke Alling.

Samtidig mangler der nogle tydelige succesmål, så man kan se, om effekten af strategien er opnået og klare konsekvenser for dem, der ikke lever op til strategien.

”Det haster med at få styrket det samlede danske cyberforsvar. Så vi havde nok håbet, at strategien havde indeholdt nogle mere klare og bindende mål”, siger Bjarke Alling.

- KCP

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025SCM.dk

IT-trusselsbilledet er fortsat på et konstant højt niveau

20.02.2025SCM.dk

Stor donation styrker AU’s forskning i digitale tvillinger

04.02.2025SCM.dk

Ny rapport: GenAI-revolution sender virksomheders klimaaftryk i vejret

04.02.2025SCM.dk

Nyt højteknologisk udstyr skal forbedre overfladebelægninger

03.02.2025SCM.dk

Brintrør til Tyskland rykker tættere på virkelighed

03.02.2025SCM.dk

Danskernes onlinehandel nåede nye højder i december

31.01.2025SCM.dk

Cybersikkerhed og cyberrisici vil præge verdens virksomheder i 2025

29.01.2025AGR

Sponseret

Bliv Klar til Fremtidens Forsyningskæde: Indsigt og Strategier til 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online