Teknologisk Institut halverer brugen af nyt plastikpulver på 3D-printere

Reduktionen af plastikpulver er en af flere grønne fordele ved 3D-print, som derudover tæller mere lokal produktion, mere præcise styktal og ikke mindst muligheden for mere energieffektive komponenter.

Tidligere har Teknologisk Institut haft en fordeling af 50 procent genanvendt plastik fra et tidligere printjob samt 50 procent ny plastik til 3D-print af plastikkomponenter. Den fordeling optimerer man nu. Foto: Teknologisk Institut.

24.02.2022

SCM.dk

Mens verdens forbrug af plastik er støt stigende, har flere måneders arbejde og grundig test nu resulteret i, at Teknologisk Institut kan halvere brugen af nyt plastik i 3D-printprocessen på alle plastprintere. Det er et væsentligt skridt i arbejdet med at dokumentere, at 3D-print er en grøn teknologi.

Hver gang en byggeplatform med plastikparter produceres i 3D-printeren, er der flere kilo overskydende plast, som kan genanvendes til det efterfølgende byggejob. Tidligere har Teknologisk Institut haft en fordeling af 50 procent genanvendt plastik fra et tidligere printjob samt 50 procent ny plastik til 3D-print af plastikkomponenter. Men efter en grundig gennemarbejdning og længere tid med test og undersøgelser er det nu blevet muligt at mindske anvendelsen af nyt plastik i printprocessen yderligere.

”Det vi er kommet frem til er, at vi i stedet kan nøjes med at fylde 25 procent nyt plastpulver på printeren, mens de resterende 75 procent er vores eget genanvendte pulver. Det betyder, at vi har halveret brugen af nyt pulver, vi anvender”, fortæller Ellen Hedegaard, konsulent på Teknologisk Institut.

Stadig samme kvalitet – men et mindre plastforbrug

Selvom mængden af genanvendt plastik øges, vil det ikke have betydning for hverken printprocessen eller emnernes kvalitet: Printprocessen vil stadig foregå i et lukket loop, der udelukket består af Teknologisk Instituts eget kvalitetssikrede pulver, ligesom emnernes kvalitet fortsat vil have samme høje standard.  

Læs også: Teknologisk Institut opnår certificering i metal 3D-print: ”Nu taler vi alle samme sprog”

”Vi har brugt mange måneders arbejde på at sikre, at kvaliteten af de printede emner er lige så god. Derfor står vi også inde for, at kvaliteten af emnerne stadig er den samme – men at der til gengæld er et mindre plastforbrug på det”, lyder det fra Ellen Hedegaard.

En grønnere fremstillingsteknologi

Reduktionen af nyt plastpulver er med til yderligere at forstærke det potentiale, som 3D-print har til at hjælpe den grønne omstilling på vej – noget som er et vigtigt fokusområde på Teknologisk Institut.

”På Teknologisk Institut har vi et skarpt fokus på at dokumentere, hvorfor 3D-print er en grøn teknologi, og i hvilke tilfælde den er det – og ikke er det. Er det for eksempel i selve fremstillingen, eller er det i højere grad i brugen af den 3D-printede komponent? Og hvad kan vi gøre, for at teknologien bliver endnu grønnere? Her er reduktionen af nyt plastpulver et væsentligt skridt i den rigtige retning”, siger Jeppe Byskov, der er centerchef på Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut vil arbejde videre med at nedbringe mængden af nyt plastpulver yderligere, men allerede nu føjer reduktionen sig til listen over grønne fordele ved 3D-print, som blandt andet tæller mere lokal produktion, mere præcise styktal og ikke mindst muligheden for mere energieffektive komponenter.

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online