Techgiganter satser nu – også – på atomkraft
I takt med at verden kaster sig over AI forsvinder datacentres mulighed for at komme i en slags nul med deres CO2-udledninger. Derfor er repertoiret af ikke-fossil energi under udvidelse.
Efter mere end 10 år med nedlukninger af atomkraftværker på grund af sikkerhedshensyn og konkurrencen fra vedvarende energikilder er atomkraft ved at gøre comeback. Nogle af verdens største virksomheder er med på vognen.
Techselskaberne slår til
Google offentliggjorde så sent som i går en ny aftale med atomteknologivirksomheden Kairos Power om at implementere små avancerede atomkraftprojekter i hele USA, som i alt skal kunne levere op til 500 MW kulstoffri energi. I september måned kunne Microsoft fortælle, at de havde forpligtet sig til at købe al energi produceret i 20 år på den genåbnede reaktor på Three Miles Island-værket i USA.
Googles aftale skal ses som et skridt i kampen for at adressere selskabets voksende CO2-emissioner drevet af deres datacentre, som uden flere muligheder end energi fra f.eks. sol, vind, jord og bølger ser ud til at være umulige at eliminere.
Google har sat 2030-mål for at nå netto-nul-emissioner på tværs af sine aktiviteter og værdikæder og om at halvere sine kombinerede Scope 1-, 2- og 3-emissioner sammnlignet med 2019. Men seneste tal fra virksomheden viste, at dens emissioner var steget med 13 procent i 2023 og med 48 procent siden 2019.
"Denne aftale er en del af vores bestræbelser på at udvikle og kommercialisere en bred portefølje af avancerede rene elektricitetsteknologier til at drive vores globale datacentre og kontorer. Denne tilgang vil supplere vores brug af variable vedvarende energikilder, såsom sol og vind, og hjælpe os med at nå vores ambitiøse 24/7 kulstoffri energi og netto-nul-mål," skrev Googles øverste ansvarlige for energi og klima, Michael Terrell, i et blogindlæg.
Hans pendant i Microsoft, Bobby Hollis, udtalte i forbindelse med aftalen om atomenergi fra Three Miles Island-værket noget tilsvarende:
"Denne aftale er en vigtig milepæl i Microsofts bestræbelser på at hjælpe med at dekarbonisere energinettet, som bidrag til vores forpligtelse om at blive CO2-negative.”
En ny slags atomkraft
Før skrækscenarier med inspiration fra navne som Tjernobyl og Fukushima kommer i gang, er der dog et meget stort og vigtigt stykke fakta at få på plads: Det er en nye generation af atomkraft, som techselskaberne investerer i at få energi fra.
Både Google og Microsofts aftaler omhandler små modulære reaktorer (SMR'er), som anses for at være sikrere end traditionelle atomkraftværker på grund af flere teknologiske fremskridt og designforbedringer. Det er f.eks. passive sikkerhedssystemer, der ikke kræver at mennesker reagerer, lavere driftstryk og temperatur samt indkapslede konstruktioner.
SMR-sektoren er stadig i sin tidlige udviklingsfase, men vokser hurtigt på verdensplan på grund af stigende interesse fra regeringer, energiselskaber og private investorer, ligesom der sker fremskridt i forskningen, udviklingen og testning af disse teknologier. Det er til stadighed det voksende behov for ren og stabil energi, som driver udviklingen.
Det er især lande og virksomheder med ambitiøse mål for at reducere CO₂-udledninger, som lægger navn og penge til udviklingen af teknologien. Og her er det værd at huske, at ud over deres mål om at gå i nul eller mere på CO2-udledninger i 2030, så har både Google og Microsoft forpligtet sig til at investere i udviklingen af ikke-fossile energikilder.
Ingen SMR’er er endnu blevet kommercielt udbredt i stor skala. Det kan Google og Microsofts investeringer være med til at få til at ske.