Techgiganter satser nu – også – på atomkraft

I takt med at verden kaster sig over AI forsvinder datacentres mulighed for at komme i en slags nul med deres CO2-udledninger. Derfor er repertoiret af ikke-fossil energi under udvidelse.

Foto: International Atomic Energy Agency

17.10.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

Efter mere end 10 år med nedlukninger af atomkraftværker på grund af sikkerhedshensyn og konkurrencen fra vedvarende energikilder er atomkraft ved at gøre comeback. Nogle af verdens største virksomheder er med på vognen. 

Techselskaberne slår til

Google offentliggjorde så sent som i går en ny aftale med atomteknologivirksomheden Kairos Power om at implementere små avancerede atomkraftprojekter i hele USA, som i alt skal kunne levere op til 500 MW kulstoffri energi. I september måned kunne Microsoft fortælle, at de havde forpligtet sig til at købe al energi produceret i 20 år på den genåbnede reaktor på Three Miles Island-værket i USA. 

Googles aftale skal ses som et skridt i kampen for at adressere selskabets voksende CO2-emissioner drevet af deres datacentre, som uden flere muligheder end energi fra  f.eks. sol, vind, jord og bølger ser ud til at være umulige at eliminere. 

Google har sat 2030-mål for at nå netto-nul-emissioner på tværs af sine aktiviteter og værdikæder og om at halvere sine kombinerede Scope 1-, 2- og 3-emissioner sammnlignet med 2019. Men seneste tal fra virksomheden viste, at dens emissioner var steget med 13 procent i 2023 og med 48 procent siden 2019. 

"Denne aftale er en del af vores bestræbelser på at udvikle og kommercialisere en bred portefølje af avancerede rene elektricitetsteknologier til at drive vores globale datacentre og kontorer. Denne tilgang vil supplere vores brug af variable vedvarende energikilder, såsom sol og vind, og hjælpe os med at nå vores ambitiøse 24/7 kulstoffri energi og netto-nul-mål," skrev Googles øverste ansvarlige for energi og klima, Michael Terrell, i et blogindlæg. 

Hans pendant i Microsoft, Bobby Hollis, udtalte i forbindelse med aftalen om atomenergi fra Three Miles Island-værket noget tilsvarende:

"Denne aftale er en vigtig milepæl i Microsofts bestræbelser på at hjælpe med at dekarbonisere energinettet, som bidrag til vores forpligtelse om at blive CO2-negative.” 

En ny slags atomkraft

Før skrækscenarier med inspiration fra navne som Tjernobyl og Fukushima kommer i gang, er der dog et meget stort og vigtigt stykke fakta at få på plads: Det er en nye generation af atomkraft, som techselskaberne investerer i at få energi fra. 

Både Google og Microsofts aftaler omhandler små modulære reaktorer (SMR'er), som anses for at være sikrere end traditionelle atomkraftværker på grund af flere teknologiske fremskridt og designforbedringer. Det er f.eks. passive sikkerhedssystemer, der ikke kræver at mennesker reagerer, lavere driftstryk og temperatur samt indkapslede konstruktioner. 

SMR-sektoren er stadig i sin tidlige udviklingsfase, men vokser hurtigt på verdensplan på grund af stigende interesse fra regeringer, energiselskaber og private investorer, ligesom der sker fremskridt i forskningen, udviklingen og testning af disse teknologier. Det er til stadighed det voksende behov for ren og stabil energi, som driver udviklingen.

Det er især lande og virksomheder med ambitiøse mål for at reducere CO₂-udledninger, som lægger navn og penge til udviklingen af teknologien. Og her er det værd at huske, at ud over deres mål om at gå i nul eller mere på CO2-udledninger i 2030, så har både Google og Microsoft forpligtet sig til at investere i udviklingen af ikke-fossile energikilder.

Ingen SMR’er er endnu blevet kommercielt udbredt i stor skala. Det kan Google og Microsofts investeringer være med til at få til at ske. 

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online