Svært med kædeansvar uden adgang til information
For nylig blev det afsløret, at 150 udenlandske ansatte på forsyningsselskabet Hofors BIO4-byggeplads ikke betalte dansk skat. Det følger efter kritik i foråret 2018 for udenlandske medarbejdere uden stillads-certifikat på byggeriet. Hofor vil skærpe kontrollen, men er der adgang til de nødvendige oplysninger for at fange uregelmæssigheder?
Efter fund af en stor mængde uregelmæssigheder i skattebetalinger, vil forsyningsselskabet Hofor skærpe kontrollen på Danmarks største byggeplads BIO4 i håb om at komme skattefusk til livs. Det skal blandt andet ske ved brug af flere stikprøver og tættere samarbejde med Skattestyrelsen, skriver avisen.dk.
Læs også: EU: Ny vejpakke skal sætte en stopper for dårlige arbejdsforhold i transportbranchen
Tiltaget kommer efter at Skattestyrelsen på baggrund af et uanmeldt social dumping-kontrolbesøg fandt skattefusk hos fire ud af fem kontrollerede underleverandører og 150 udenlandske medarbejdere.
Rod i kædeansvaret
Hofors tekniske direktør, Bjarne Korshøj, påpeger, at det er et kædeansvar, da hovedentreprenører er ansvarlige for, at underentreprenører- og leverandører lever op til overenskomsterne og lovgivning, også selvom Hofor i sidste ende har hovedansvaret.
”Vi betaler jo ikke løn til de involverede personer. For at sige det meget simpelt, så er det her jo et kædeansvar. Et kædeansvar med mange led. Der er måske tre eller fire led under Hofor. Vi er ansvarlig for hele kæden, og vi prøver bare at få, hvad vi betaler for”, siger han.
Direktøren mener, at skatteindberetninger er et mellemværende mellem Skattestyrelsen og underleverandørerne.
Dog vil Hofor på baggrund af skatteskandalen skrive til sine leverandører og underleverandører på BIO4-byggepladsen, at de danske skatteregler skal overholdes, oplyser forsyningsvirksomheden til Avisen.dk. De vil også sætte flere kontrolbesøg og stikprøver i gang.
Men virker det?
Hofor bruger Bureau Veritas til at auditere byggeriet, men flere kontroller ændrer ikke på det, både Hofor og Bureau Veritas fremhæver, nemlig at de ikke har de nødvendige oplysninger.
”Vi kan ikke kontrollere skatteindbetalingen, kun indberetningen”, siger Bjarne Korshøj, til avisen.dk, og forklarer yderligere, at Bureau Veritas ikke kan se, om skattetrækket, der står på lønsedlerne, rent faktisk er effektueret. Det kan kun medarbejdere i Skattestyrelsen.
Bureau Veritas' direktør, Jacob Færgemand forklarer situationen til avisen.dk sådan her:
”Når vi er ude hos Hofor, så kigger vi på løn og arbejdsforhold. Herunder også lønsedler. Og hvis der er nogle skattemæssige forhold på de lønsedler, så bliver de også tjekket. Hvis vi har fundet lønsedler, hvor der ikke er betalt dansk skat, så kan jeg garantere for, at vi har reageret på det.”
Bureau Veritas har flere gange besøgt byggepladsen, men har ikke opdaget en flig af det omfattende sorte arbejde, som fandt sted, oplyser Jacob Færgemand.
"Vi bestræber os på at gøre vores arbejde godt. Men det er selvfølgelig ikke godt nok, hvis Skattestyrelsen kommer på besøg, og de så finder noget. Det er da en træls oplevelse," siger han.
Mere gennemsigtighed
Noget, der virkelig ville batte, er at der var mere gennemsigtighed på social dumping-området.
"Hvis man virkelig vil det her til livs, så skal der være transparens mellem de forskellige myndigheder, siger Jacob Færgemand.
Læs også: Brancheaktører: EU-vejpakke er nødvendig, men vil give dyrere transport, specielt for Danmark
I foråret 2018 blev Hofor-byggepladsen også kritiseret for social dumping, da en række stilladsarbejdere blokerede denne, fordi udenlandske medarbejdere - også hos underleverandører - arbejdede uden stillads-certifikat.
- SDN